Ο Χαγκάρι παρουσίασε ένα βίντεο το οποίο λέει ότι δείχνει ένα drone του IDF, να προσεγγίζει τον Σινουάρ ο οποίος εμφανίζεται μασκοφόρος και με τραυματισμό στο χέρι του. Ο άνδρας, ο οποίος κάθεται σε μια πολυθρόνα στον δεύτερο όροφο ενός κυρίως κατεστραμμένου σπιτιού στα πλάνα, ρίχνει στη συνέχεια κάτι που φαίνεται να είναι ένα ραβδί στο drone και το βίντεο τελειώνει.
Ο Σινουάρ βρέθηκε με ένα όπλο και 40.000 σέκελ (9267 ευρώ), τόνισε ο Χαγκάρι. «Προσπαθούσε να ξεφύγει και τον σκοτώσαμε», πρόσθεσε. Ο Ισραηλινός Στρατός είχε δει ίχνη του σημείου που βρισκόταν στο παρελθόν ο Σινουάρ είπε ο Σαγκάρι προσθέτοντας ότι το DNA του βρέθηκε σε μια σήραγγα κοντά στο σημείο όπου σκοτώθηκαν έξι όμηροι πριν από μερικές εβδομάδες.
Ποιος ήταν ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ
Ο σκληροπυρηνικός Γιαχία Σινουάρ είχε εκλεγεί τον Φεβρουάριο του 2017 επικεφαλής της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Πέρασε 23 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές, προτού απελευθερωθεί το 2011 στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων. Γεννήθηκε στη Χαν Γιούνις, μια πόλη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, και εντάχθηκε στη Χαμάς από την ίδρυσή της το 1987, χρονιά της πρώτης Ιντιφάντα (εξέγερση).
Πρώην διοικητής των Ταξιαρχιών αλ Κάσαμ και θεωρούμενος ως «εγκέφαλος» της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, καταζητείται από το Ισραήλ και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Ηνωμένων Πολιτειών με τους «διεθνείς τρομοκράτες».
Επίσης, ο εισαγγελέας του Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης έχει ζητήσει να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εις βάρος του –όπως και του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ– για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σχετιζόμενα με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Η επιλογή να ηγηθεί του πολιτικού σκέλους της Χαμάς έρχεται εν αναμονή αντιποίνων από το Ιράν ως απάντηση στις δολοφονίες του Χανίγια και του διοικητή της Χεζμπολάχ, του Φουάντ Σουκρ.
Γεννημένος στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς της Γάζας, ο Σινουάρ εντάχθηκε στη Χαμάς τη δεκαετία του 1980. Αργότερα φυλακίστηκε για τη δολοφονία Παλαιστινίων που κατηγορούνταν για αποστασία ή συνεργασία με το Ισραήλ, περνώντας πάνω από δύο δεκαετίες σε ισραηλινή φυλακή. Απελευθερώθηκε το 2011, μαζί με περισσότερους από 1.000 άλλους Παλαιστίνιους κρατούμενους, σε διαδικασία ανταλλαγής κρατουμένων με αντάλλαγμα έναν μόνο Ισραηλινό στρατιώτη που κρατούσε η Χαμάς.
Οπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times, ο Σίνουαρ γνώριζε το Κοράνι απ’ έξω. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, έγραψε επίσης ένα μυθιστόρημα με τίτλο «Το αγκάθι και το γαρύφαλλο», μια ιστορία ενηλικίωσης που περιγράφει τη ζωή του: Ο αφηγητής, ένα αγόρι από τη Γάζα με το όνομα Αχμέντ, βγαίνει από την κρυψώνα του κατά τη διάρκεια του αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1967 και ζει την ισραηλινή κατοχή, η οποία, όπως έγραφε στο βιβλίο κάνει τα «στήθη των νέων να βράζουν σαν καζάνι».
Ο ίδιος είχε πει κάποτε σε έναν Ιταλό δημοσιογράφο ότι «η φυλακή σε χτίζει» και ότι του έδωσε χρόνο να σκεφτεί σε τι πίστευε και το τίμημα που θα ήταν διατεθειμένος να πληρώσει γι’ αυτό.
Εκπρόσωπος της Χαμάς, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Al Jazeera ότι ο Σινουάρ επιλέχθηκε ομόφωνα και ότι είναι «αποδεκτός από όλους στην οργάνωση». Συμπλήρωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί το πώς η επιλογή του θα επηρεάσει τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι λίγα θα αλλάξουν.
Δημοσίευμα των NYTimes, αναφέρει ότι η σκληροπυρηνική του στάση υποδηλώνει ότι δεν θα είναι πρόθυμος να καταλήξει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ, η οποία θα τερμάτιζε τις μάχες στη Γάζα και θα οδηγούσε στην επιστροφή των περίπου 115 ομήρων.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αξιωματικοί των ισραηλινών και αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών εκτιμούν ότι η στρατηγική του Σινουάρ είναι να συνεχίσει τον πόλεμο στη Γάζα όσο χρειαστεί για να φθείρει τη διεθνή φήμη του Ισραήλ και να βλάψει τη σχέση του με τον κύριο σύμμαχό του, τις ΗΠΑ.
Ο Ισραέλ Κατζ, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε σε δήλωσή του ότι ο διορισμός του Σινουάρ είναι «ένας ακόμη επιτακτικός λόγος για να τον εξοντώσουμε γρήγορα και να εξαφανίσουμε αυτή την άθλια οργάνωση από προσώπου γης», όπως σημείωσε.
Ειδήσεις σήμερα
Χακάν Φιντάν: «Με την Ελλάδα έχουμε πληθώρα προβλημάτων» – Τι είπε για το Αιγαίο