«Θα εντείνουμε τη στρατιωτική μας συνεργασία, ειδικά στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας και μέσω κοινών ασκήσεων», λέει.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό του Λιχτενστάιν, ο Γερμανός καγκελάριος είπε ότι είναι βέβαιος ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις της.
Νωρίτερα, ο Σολτς μίλησε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και, σύμφωνα με εκπρόσωπο του καγκελαρίου, συμφώνησαν ότι μια διευθέτηση με διπλωματικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα απαιτούσε τον «άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών εκ μέρους της Ρωσίας και αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από Ουκρανία».
Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ανναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε επίσης σήμερα (17/5) πως θεωρεί ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα ενταχθούν σύντομα στο ΝΑΤΟ, παρά τις τουρκικές επιφυλάξεις και τόνισε ότι η Συμμαχία θα διασφαλίσει την προστασία των δύο χωρών κατά τη διαδικασία επικύρωσης του Πρωτοκόλλου Εισδοχής τους.
«Είμαι βέβαιη ότι οι δύο χώρες θα ενταχθούν γρήγορα, γιατί όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή. Μια ιστορική στιγμή, αλλά σε μια εξαιρετικά δραματική κατάσταση», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ μετά τη συνάντησή της με τον δανό ομόλογό της Γιέπε Κόφοντ, στο Βερολίνο.
Πούτιν: Ξεκινάει η μαζική παραγωγή του νέου πυραύλου Oreshnik - Τα επόμενα σχέδια του «Τσάρου»
Η υπουργός διαβεβαίωσε ακόμη ότι τόσο η Γερμανία όσο και άλλες χώρες προετοιμάζουν ταχεία διαδικασία επικύρωσης της ένταξης, σε μια προσπάθεια να συντομευτεί όσο το δυνατόν περισσότερο η μεταβατική φάση. «Αν αυτή η φάση κρατήσει λίγο περισσότερο -διότι προφανώς δεν θα είναι μόνο μία ημέρα- τότε θα δώσουμε όλοι την απαιτούμενη εγγύηση ασφάλειας», διευκρίνισε.
Σε ό,τι αφορά τη στάση της Τουρκίας, η Μπέρμποκ ανέφερε ότι «οι σύμμαχοι έλαβαν γνώση του γεγονότος ότι από την τουρκική πλευρά υπάρχουν ακόμη κάποια θέματα», αλλά τόνισε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία στην πραγματικότητα δεν ήθελαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ωθήθηκαν όμως στη σχετική απόφαση από τις ενέργειες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Ως Ευρωπαίοι και ως δημοκράτες, πρέπει αυτή τη στιγμή να σταθούμε δίπλα τους. Ταυτόχρονα, (με την ένταξή τους), ενισχύεται και η δική μας ασφάλεια. Με τις αμυντικές τους δυνατότητες, οι δύο χώρες θα κάνουν το ΝΑΤΟ ισχυρότερο. Λόγω αυτής της κοινής αντίληψης, είμαι βέβαιη ότι η ένταξη θα είναι ταχεία», δήλωσε και επανέλαβε ότι για τη χώρα της «οι πόρτες είναι ανοιχτές».
Αναφερόμενη στις συνέπειες του πολέμου, η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι ενέργειες του Βλαντίμιρ Πούτιν επηρεάζουν την κατάσταση «σε κάθε χώρα», ενώ ειδικά για το θέμα της ενέργειας δήλωσε ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη Ρωσία να εκμεταλλεύεται την εξάρτησή μας από τη ρωσική ενέργεια» και υπογράμμισε ότι ο γερμανικός στόχος είναι οι εισαγωγές από τη Ρωσία να μηδενιστούν.
Ειδήσεις σήμερα
Αποστολή στις ΗΠΑ – Συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν: Στήριξη σε Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και ενέργεια
Κάτω Πατήσια: Τα 3 σενάρια για τον απαγχονισμό του 14χρονου που εξετάζουν οι Αρχές