Η εικόνα των αγροτικών τρακτέρ να «πλημμυρίζουν» την Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο ήταν ένα πρωτοφανές θέαμα, απολύτως ενδεικτικό της διάθεσης των πολιτών απέναντι στις αποφάσεις του κυβερνητικού συνασπισμού. Πάνω από 46.000 αγρότες υπολογίζεται ότι έλαβαν μέρος στις διαμαρτυρίες των προηγούμενων ημερών, ενώ για τη Δευτέρα, 15/1, μία ακόμα αγροτική πορεία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, στην οποία έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 10.000 αγρότες.
Ίσως για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία της, η γερμανική πρωτεύουσα αντιμετώπισε εκτεταμένο κυκλοφοριακό…πρόβλημα αφού πέραν των αγροτών, που «φράκαραν» κεντρικές οδικές αρτηρίες του Βερολίνου, οι μηχανοδηγοί εμπορικών και επιβατηγών τρένων κατέβασαν χειρόφρενο για τρεις ημέρες.
Μηχανοδηγοί, γιατροί και δάσκαλοι σε…αναμέτρηση με την κυβέρνηση Σολτς
Ενώ οι αγρότες διαμαρτύρονται κυρίως για την περικοπή επιδοτήσεων, όπως το επίδομα πετρελαίου, οι οδηγοί διεκδικούν την μείωση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας από τις 38 στις 35, για τους εργαζόμενους σε βάρδιες με πλήρη αμοιβή, καθώς και την αύξηση των μισθών τους. Οι οδηγοί του συνδικάτου GDL καταγγέλλουν, μεταξύ άλλων, την υποστελέχωση των δρομολογίων της Deutsche Bahn, που έχει ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις στα δρομολόγια των τρένων. Την υποστελέχωση αποδίδουν εν μέρει στο γεγονός πως οι συνθήκες εργασίας και οι μισθοί τους δεν είναι αρκετά ελκυστικοί, ώστε να «τραβήξουν» νέους εργαζόμενους στον κλάδο.
Όσον αφορά τους ιδιώτες γιατρούς, χιλιάδες από αυτούς κράτησαν τα ιατρεία τους κλειστά μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, διαμαρτυρόμενοι για την υπερβολική γραφειοκρατία και την έλλειψη αποζημιώσεων. «Εδώ και 30 χρόνια, οι πολιτικοί και οι ασφαλιστές υγείας αναγκάζουν τα ιατρεία να λάβουν επώδυνα μέτρα περικοπής δαπανών. Δεν αντέχουμε άλλο!», ανέφερε η ιστοσελίδα της «Praxis in Not», μίας καμπάνιας που υποστηρίζουν περισσότεροι από 20 ιατρικοί και παραϊατρικοί σύλλογοι.
Ένα από τα βασικά αιτήματα της καμπάνιας αυτής είναι να τερματιστεί η κατάρτιση προϋπολογισμού σε όλες τις ομάδες ειδικοτήτων. Ο υποχρεωτικός προϋπολογισμός στο γερμανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης καθορίζει το μέγιστο ποσό που επιτρέπεται να δαπανούν ετησίως τα υποχρεωτικά ταμεία ασφάλισης υγείας, για όλες τις ιατρικές υπηρεσίες.
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
Το αίτημα αυτό σχετίζεται άμεσα με την αύξηση του πληθωρισμού, παρά τον οποίο οι γιατροί δεν είδαν αναπροσαρμογή των εσόδων τους, με την στήριξη του κράτους. Ενώ οι λιανοπωλητές, οι έμποροι κτλ. αύξησαν τις τιμές τους λόγω του πληθωρισμού και του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, οι ιδιώτες ιατροί δεν επιτρέπεται να το κάνουν, σύμφωνα με την «Praxis in Not». Τα κόστη έχουν αυξηθεί, αλλά το εισόδημα των ιατρών έχει παραμείνει το ίδιο. Τα νοσοκομεία και οι εγκαταστάσεις περίθαλψης έλαβαν κρατική στήριξη συνολικού ύψους έως και οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι ιδιώτες ιατροί έμειναν με «άδεια χέρια».
Από μεριάς τους, οι Γερμανοί δάσκαλοι προέβησαν σε τριήμερη απεργία στο Βερολίνο και αλλού, απαιτώντας ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις όπως την σύναψη συλλογικών συμβάσεων για την προστασία της υγείας τους, καθώς και μικρότερες τάξεις με λιγότερους μαθητές. Παράλληλα, αρκετοί από τους εκπαιδευτικούς στη Γερμανία δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά μισθωτοί, οι οποίοι απαιτούν την άμεση, μόνιμη πρόσληψή τους ή έστω την αύξηση των αποδοχών τους.
«Ο Σολτς είναι τώρα πια μόνος του» – Στο 24% το ακροδεξιό AfD
Η σχεδόν παράλληλη διεξαγωγή μαζικών απεργιακών κινητοποιήσεων, καθώς και η πληθώρα των διαφορετικών αιτημάτων από μεριάς κάθε κλάδου, αποτυπώνουν εύγλωττα τη γενικευμένη δυσαρέσκεια του γερμανικού λαού απέναντι στην πολιτική του λεγόμενου «Συνασπισμού του Φαναριού». Εξάλλου, όπως επισημαίνει ο Γερμανός δημοσιογράφος και αναλυτής Στέφαν Ράινχαρντ, «οι διαμαρτυρίες των αγροτών είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου».
Η γερμανική κυβέρνηση έχει απογοητεύσει πολλούς ανθρώπους και σε πολλά επίπεδα, με αποκορύφωμα, βέβαια, την κήρυξη του αρχικού προϋπολογισμού της για το 2024 ως παράνομου, γεγονός που οδήγησε στα τρέχοντα μέτρα λιτότητας. Ακόμα και επιτυχίες της κυβέρνησης έχουν πια ξεχαστεί, όπως για παράδειγμα η αποτραπείσα κρίση του φυσικού αερίου μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, αναφέρει ο Ράινχαρντ.
Ο καγκελάριος Σολτς είναι αρκετά μόνος στην καγκελαρία – και τώρα, ακόμα και το ίδιο του το κόμμα, το SPD, κάνει «πρόβες εξέγερσης». Εδώ και εβδομάδες συζητιέται το ενδεχόμενο αντικατάστασης του Σολτς στην καγκελαρία από κάποιον «καταλληλότερο» υποψήφιο, με τον τωρινό υπουργό Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, να αποτελεί φαβορί. Αυτή την στιγμή, εξάλλου, μόλις το 19% των πολιτών είναι ευχαριστημένοι με τη δουλειά του Σολτς, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήγαγε το κρατικό δίκτυο ARD.
Για την ώρα, ο καγκελάριος παραμένει στην θέση του, όμως η λεγόμενη «κρίση του Όλαφ Σολτς» ολοένα και ωφελεί τις πολιτικά «ακραίες, περιθωριακές ομάδες» όπως το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), το οποίο κερδίζει σταθερά σε δημοτικότητα, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Μία πρόσφατη (11/1) δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov έδειξε ότι τα τωρινά ποσοστά του AfD φτάνουν το 24% σε όλη τη Γερμανία, την στιγμή που τα πρωτοστατούντα CDU/CSU «πιάνουν» το 29% στην πρόθεση ψήφου. Τα μαντάτα για το SPD είναι κακά, αφού μόλις το 15% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε τους Σοσιαλδημοκράτες, αν γίνονταν τώρα εκλογές. Το συγκυβερνών κόμμα των Πρασίνων κατέχει μόλις το 12% της πρόθεσης ψήφου των Γερμανών πολιτών, ενώ το FDP έχει προ πολλού κατακρημνιστεί στο 6%.
Το AfD γνωρίζει μεγάλη δημοτικότητα στην ανατολική Γερμανία, όπου, σε ομοσπονδιακά κράτη όπως η Θουριγγία και η Σαξονία φαίνεται πως θα μπορούσε να «βγάλει» ακόμη και πρωθυπουργό, στις επερχόμενες εκλογές. Στην Σαξονία, το ποσοστό δημοτικότητας του SPD αυτή την στιγμή αγγίζει το μόλις 3%. Από την ευάλωτη θέση των Σοσιαλδημοκρατών φαίνεται πως θέλουν, τέλος, να επωφεληθούν και δυνάμεις από τα…αριστερά του πολιτικού φάσματος, με την πρώην βουλευτή του αριστερού Die Linke, Σάρα Βάγκενκνεχτ, να αποφασίζει τη δεδομένη χρονική στιγμή να ιδρύσει το δικό της, προσωποπαγές κόμμα, με τίτλο «Σύνδεσμος Σάρα Βάγκενκνεχτ για την λογική και τη δικαιοσύνη» (BSW).