Από τότε που ξεκίνησε το άθλημα στα εννέα της χρόνια, η Φαράχ ένιωσε ότι βρήκε διέξοδο από το καθημερινό άγχος της ζωής στη Γάζα, μια στενή λωρίδα γης όπου ζουν περίπου 2,3 εκατ. Παλαιστίνιοι αποκλεισμένοι από το Ισραήλ και τη γειτονική Αίγυπτο.
«Πριν κάναμε προπόνηση σε ένα μικρό γκαράζ. Τώρα προπονούμαστε ακολουθώντας όλους τους κανόνες και διώχνουμε κακή ενέργεια», δήλωσε το 15χρονο κορίτσι, στο πρώτο κέντρο πυγμαχίας για γυναίκες στη Γάζα.
Πριν από έξι χρόνια, ο Αγιούμπ ξεκίνησε με δύο κορίτσια. Καθώς και άλλα εξέφρασαν ενδιαφέρον, μετακινήθηκε από το γκαράζ και άρχισε τις προπονήσεις στην παραλία ή σε νοικιασμένους χώρους πριν μεταφερθεί στον νέο χώρο.
«Τα κορίτσια είναι έτοιμα. Τις προπονώ σκληρά για πέντε χρόνια», δήλωσε ο Αγιούμπ. «Δίνουμε το παράδειγμα».
Τώρα περίπου 40 κορίτσια προπονούνται στο κέντρο, αψηφώντας τις προκαταλήψεις σε μια περιοχή όπου το μποξ παραδοσιακά θεωρείται ανδρικό άθλημα.
«Κάποιοι μου έλεγαν ‘Γιατί μποξ, τι θα κερδίσεις από αυτό, πήγαινε και μάθε κάτι κοριτσίστικο», δήλωσε η Φαράχ. «Παίρνω πολλά από το μποξ και σήμερα η φιλοδοξία μου είναι να εκπροσωπήσω τον παλαιστινιακό λαό και να πάρω μέρος σε παγκόσμια πρωταθλήματα».
Επιδοτήσεις για ηλιακούς θερμοσίφωνες
Απολογείται για βιασμό ο πρώην σκηνοθέτης του «Σασμού»