«Το μήνυμα ελήφθη. Εχω εμπιστοσύνη στη Δημοκρατία» είπε λίγη ώρα αφότου η ευρωκάλπη έδειξε 32% για τον Εθνικό Συναγερμό και 15% για την Αναγέννηση και έστειλε τους ψηφοφόρους πίσω στα εκλογικά κέντρα σε τρεις βδομάδες. Στις 30 Ιουνίου θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος και στις 7 Ιουλίου ο δεύτερος.
«Ριψοκίνδυνο στοίχημα» ήταν ο τίτλος που κυριάρχησε στα χθεσινά πρωτοσέλιδα του γαλλικού Τύπου και στις αναλύσεις στο Παρίσι και ανά την Ευρώπη που παρακολουθεί με αγωνία.
Το αποτέλεσμα των εκλογών για την Ευρωβουλή ήταν ένα δημοψήφισμα για την εσωτερική ατζέντα και το χαστούκι ηχηρό. Ο πρόεδρος και οι μακρονιστές καταβαραθρώθηκαν κυρίως λόγω της πτωτικής πορείας της γαλλικής οικονομίας (πριν από δύο βδομάδες υποβαθμίστηκε η πιστοληπτική της ικανότητα από την S&P) και της μεταναστευτικής πολιτικής, επισήμαναν σχολιαστές στο France24, υποδεικνύοντας τα αίτια της συντριβής. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση το 63% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ανησυχεί για τη μεταναστευτική κρίση και το 58% για τη δραματική μείωση της αγοραστικής του δύναμης και στρέφονται στην Ακροδεξιά, γιατί απογοητεύτηκαν από τα παραδοσιακά κόμματα. Το άστρο του προέδρου επίσης έχει ξεθωριάσει. Μόλις ένα 25% επικροτεί πλέον το πρόσωπο και τις πολιτικές του.
Ο Μακρόν ποντάρει πως η «χαλαρή» ψήφος διαμαρτυρίας στις ευρωεκλογές δεν θα επαναληφθεί στις βουλευτικές. Πιστεύει πως οι ψηφοφόροι των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου θα συσπειρωθούν να αποτρέψουν μια πρωτιά της Ακροδεξιάς για πρώτη φορά στο γαλλικό Κοινοβούλιο.
Στις προηγούμενες βουλευτικές του Ιουνίου του 2022 η Αναγέννηση έλαβε 169 έδρες στην 577μελή Βουλή και ο Εθνικός Συναγερμός 88 έδρες. Χωρίς απόλυτη πλειοψηφία το κυβερνών κόμμα πασχίζει σε πολλές περιπτώσεις με πολιτικές μανούβρες να εξασφαλίσει τη στήριξη άλλων κομμάτων προκειμένου να περάσει κρίσιμα νομοσχέδια.
Η συγκατοίκηση με μια ακροδεξιά κυβέρνηση, αν τα προχθεσινά αποτελέσματα επαναληφθούν, θα είναι ακόμη πιο προβληματική, προοπτική που θορυβεί και τις αγορές και τις Βρυξέλλες. ΕΈνας ευρωπαϊστής πρόεδρος θα παλεύει να βρει κοινό τόπο με μια ευρωσκεπτικιστική ακροδεξιά κυβέρνηση. Ο Μακρόν προωθεί σκληρή γραμμή κατά της Ρωσίας στο Ουκρανικό, το κόμμα της Λεπέν έχει άλλη ρότα πιο κοντά στη Μόσχα. Δεν μιλά πλέον για έξοδο από την Ε.Ε. και την ευρωζώνη, αλλά στοχεύει στην αποδυνάμωση της Ενωμένης Ευρώπης από μέσα, σημειώνει το Reuters.
Δεν θα είναι πρώτη φορά που ένας ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων υποχρεώνεται σε συγκατοίκηση με έναν πρωθυπουργό από άλλο κόμμα. Αλλά θα είναι η πρώτη με την Ακροδεξιά. Στο γαλλικό σύστημα ο πρόεδρος καθορίζει την εξωτερική πολιτική και την πολιτική άμυνας, και η κυβέρνηση την εσωτερική. Ο κεντροδεξιός Σιράκ το 1997 προκήρυξε επίσης πρόωρες βουλευτικές και βρέθηκε να συγκατοικεί με τους σοσιαλιστές.
Ο Τραμπ επέλεξε την Τάλσι Γκάμπαρντ για διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως ο Μακρόν έριξε το ζάρι και τα παίζει όλα για όλα, όπως έγραψε το «Politico», με την πεποίθηση πως το διαφορετικό εκλογικό σύστημα που εφαρμόζεται στις εθνικές εκλογές θα πριμοδοτήσει και πάλι τα παραδοσιακά κόμματα. Προκειμένου να εκλεγεί κάποιος βουλευτής χρειάζεται το 50% των ψήφων στον πρώτο γύρο. Νέα, αντισυστημικά πρόσωπα δύσκολα φτάνουν το όριο, οπότε στο δεύτερο γύρο προκρίνονται οι υποψήφιοι των μεγάλων παρατάξεων.
ΖΟΡΝΤΑΝ ΜΠΑΡΝΤΕΛΑ
Ενας 28άρης για πρωθυπουργός
«Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε» είπαν με μια φωνή το βράδυ της Κυριακής η Μαρίν Λεπέν και ο 28χρονος Ζορντάν Μπαρντελά, ο προστατευόμενός της που βοήθησε να αμβλύνει η εικόνα του Εθνικού Συναγερμού τα τελευταία 5 χρόνια ως ευρωβουλευτής.
Ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος θα είναι η επιλογή του κόμματος και για την πρωθυπουργία. Η Λεπέν έχει επενδύσει πως ο εκπρόσωπος της γενιάς των millennials που χαμήλωσε τους τόνους στη ρητορική και διεύρυνε την επιρροή του πέραν της δεξαμενής των παραδοσιακών ακροδεξιών ψηφοφόρων μέσα από τα σόσιαλ μίντια, θα της ανοίξει την πόρτα του προεδρικού μεγάρου το 2027 μετά από δύο ήττες από τον Μακρόν σε προεδρικές εκλογές.
Από τα 16 μέλος του Εθνικού Μετώπου του πατέρα της, Ζαν Μαρί Λεπέν, κρατά τυπικά τα ηνία του διάδοχου κόμματος εδώ και δύο χρόνια. Ο νέος που άλλαξε τον εκλογικό χάρτη της Γαλλίας ζητά σκληρή μεταναστευτική πολιτική ενώ είναι γιος μεταναστών, μιας Ιταλίδας κι ενός Γαλλο-Αλγερινού που χώρισαν όταν ήταν παιδί. Μεγάλωσε σε φτωχογειτονιά του Παρισιού, αλλά ο εύπορος μπαμπάς τον έστειλε για σπουδές σε Σορβόνη και ΗΠΑ.