Κίνδυνο για πολιτική αστάθεια και ακυβερνησία βλέπουν πολλοί στη Γαλλία, εκεί όπου άλλοι διακρίνουν μια μεγάλη ευκαιρία για αναβάθμιση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, ύστερα από τις βουλευτικές εκλογές που δεν έδωσαν την αυτοδυναμία στην προεδρική παράταξη. Παρά τις ενθουσιώδεις πολιτικές αναλύσεις, το φάσμα της αβεβαιότητας και της πολιτικής περιδίνησης πλανάται πάνω από τη Γαλλία και αυτό διαφάνηκε στις αποτυχημένες προσπάθειες του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να συγκροτήσει μια κυβέρνηση συνασπισμού, βασισμένη σε πολιτικές συμμαχίες με κόμματα που συγγενεύουν στα προγράμματα και την ιδεολογία. Πρόκειται για ένα έργο δύσκολο, που θα στηριχθεί σε ελιγμούς, υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, καθώς η έλλειψη αυτοδυναμίας δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για το προεδρικό φιλελεύθερο στρατόπεδο. Η μεγάλη ενίσχυση του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν (που είναι δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στην Εθνοσυνέλευση με 89 βουλευτές) είναι ένας μεγάλος πονοκέφαλος για τον Εμανουέλ Μακρόν, μεγαλύτερος και από την Αριστερά.
Στις πρώτες του δηλώσεις, ο πρόεδρος Μακρόν είπε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να υπάρξουν σύντομα πολιτικές συμφωνίες, ώστε να μην ταλαιπωρηθεί η χώρα από πολιτικά αδιέξοδα και στασιμότητα στο νομοθετικό έργο. Κάλεσε τους αντιπάλους του να προτείνουν πώς θα μπορεί να νομοθετεί η κατακερματισμένη γαλλική Εθνοσυνέλευση, αφού οι διαβουλεύσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς δεν απέδωσαν. «Η προεδρική πλειοψηφία πρέπει να διευρυνθεί… Να μάθουμε να νομοθετούμε διαφορετικά, με συμβιβασμούς, με διάλογο», τόνισε, αποκλείοντας το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Ολοι σχεδόν οι πολιτικοί αρχηγοί -εκτός από τον ριζοσπάστη Ζαν-Λικ Μελανσόν, που έστειλε έναν βουλευτή του κόμματός του- πέρασαν το κατώφλι των Ηλυσίων, αλλά η πιο απογοητευτική συνάντηση για τον Γάλλο πρόεδρο ήταν αυτή με τον επικεφαλής των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικανών, Κριστιάν Ζακόμπ, ο οποίος επέμεινε στην άρνησή του να κάνει υποχωρήσεις, εκπροσωπώντας την πιο σκληρή γραμμή του κόμματος, που επιρρίπτει μεγάλες ευθύνες στο προεδρικό κόμμα LREM για την άλωση της νεογκολικής παράταξης (στις προεδρικές εκλογές σχεδόν εξαφανίστηκε και στην Εθνοσυνέλευση με δυσκολία κατέκτησε την τέταρτη θέση). Αν οι Ρεπουμπλικανοί συμφωνούσαν με τη φιλελεύθερη παράταξη «Μαζί» (που αποτελείται από το κόμμα Μακρόν και μικρές, κεντρώες δυνάμεις), θα είχαν απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.
Γαλλία: ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
» Ρεπουμπλικανοί: Αν και υπάρχουν πολλά κοινά στις θέσεις των δύο κομμάτων, ιδίως στην οικονομία, οι Ρεπουμπλικανοί -τουλάχιστον μεγάλο τμήμα τους, καθώς δεν συμφωνούν όλοι- θεωρούν πως ο Εμανουέλ Μακρόν ευθύνεται για τη μείωση των ποσοστών του κόμματος και για τη μαζική φυγή πολλών στελεχών του που προτίμησαν την προεδρική παράταξη και την ασφάλεια. Ο Ζακόμπ χαρακτήριζε «αλαζόνα» τον πρόεδρο Μακρόν και τόνισε ότι πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του τις πολιτικές προτάσεις των Ρεπουμπλικανών.
» Αριστερή Λαϊκή Ενωση (NUPES): Ακόμη και συμβολικά, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν θέλησε να δείξει την περιφρόνησή του στον πρόεδρο, αποφεύγοντας να πάει ο ίδιος στο Μέγαρο Ηλυσίων, ως αρχηγός της «Ανυπότακτης Γαλλίας». Ο Αντριέν Κουατενέν ανέφερε μετά τη συνάντηση απευθυνόμενος στον Μακρόν: «Ο πρόεδρος θα ψηφίσει τα δικά μας νομοσχέδια;», αντιστρέφοντας το ερώτημα αν θα μπορούσε το κόμμα του να κάνει πολιτική συμφωνία με το «Μαζί».
» Κομμουνιστές: Ο αρχηγός των Κομμουνιστών (που μετέχουν στο NUPES), Φαμπιέν Ρουσέλ, έγραψε στο twitter: «Ο Μακρόν ανακάλυψε τώρα τις αρετές του κοινοβουλευτισμού».
» Ακροδεξιά («Εθνικός Συναγερμός»): Η Μαρίν Λεπέν είπε μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο ότι της μίλησε για κυβέρνηση εθνικής ενότητας και ορισμένοι θεώρησαν ότι προσπάθησε να την πείσει για πολιτική συμφωνία, προκειμένου να σχηματίσει σταθερή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Ομως, δεν υπήρξε πεδίο συμφωνίας, απ’ ό,τι φάνηκε. Ο μεταβατικός πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, Ζορντάν Μπαρντελά, εξέφρασε την απογοήτευσή του που ο Μακρόν «δεν θέλει να αλλάξει ούτε μία κεραία στο πρόγραμμά του». Μιλώντας εκ μέρους της Λεπέν, απέρριψε το ενδεχόμενο σύμπραξης της Ακροδεξιάς σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας «με άτομα που υπεραμύνονται της συνταξιοδότησης στα 65, που αρνούνται να μειώσουν τον ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και που αρνούνται να αναθεωρήσουν τη μεταναστευτική τους πολιτική».
» Σοσιαλιστές: Δεν θέλησαν καμιά συμφωνία, κατηγορώντας τον Μακρόν ότι ζητάει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν επί ενός συμφώνου συνασπισμού ή στήριξη στην κυβέρνηση κατά νομοσχέδιο. Οι Σοσιαλιστές τονίζουν ότι ο Μακρόν δεν είναι έτοιμος να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 1.500 ευρώ και να αλλάξει τα σχέδιά του για αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού.
Γαλλία: Οι Γάλλοι λένε «όχι» σε κυβέρνηση συνασπισμού
Οι Γάλλοι εμφανίζονται ικανοποιημένοι από το κατακερματισμένο Κοινοβούλιο και την απώλεια της αυτοδυναμίας από τη μεγαλύτερη παράταξη. Δημοσκόπηση της εταιρίας Elabe έδειξε ότι το 44% τάσσεται υπέρ των διαπραγματεύσεων ανά νομοσχέδιο, ενώ μόνο το 20% θα ήθελε μια κυβέρνηση συνασπισμού ή εθνικής ενότητας. Το 43% πιστεύει ότι η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν ενσαρκώνει καλύτερα τον ρόλο της αντιπολίτευσης στον Εμανουέλ Μακρόν, έναντι 31% που πιστεύει ότι είναι ο Ζαν-Λικ Μελανσόν με τη Λαϊκή Ενωση των κομμάτων της Αριστεράς.
Η Κίνα εκμεταλλεύεται τη διώρυγα του Παναμά, επιμένει ο Τραμπ - Τι πραγματικά ισχύει
Στην παράταξη του προέδρου Μακρόν καταγράφονται διαφωνίες ως προς το ενδεχόμενο συνεργασίας με βουλευτές του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν για την ψήφιση νομοσχεδίων, κατά περίπτωση. Ορισμένοι από τους υπουργούς του Μακρόν είναι κατηγορηματικά αντίθετοι σε οποιαδήποτε συνεργασία με την παράταξη της Λεπέν. Ο επικεφαλής του μικρού κεντρώου κόμματος MoDem, που ανήκει στην παράταξη «Μαζί», σύμμαχος του Μακρόν, Φρανσουά Μπαϊρού, δεν απέκλεισε την πιθανότητα συνεργασίας, τονίζοντας ότι «όλες οι ιδεολογικές απόψεις είναι σεβαστές».
Γαλλία: ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ
» Κυβέρνηση συνεργασίας: Με τους κεντροδεξιούς Ρεπουμπλικανούς ή με όποιο άλλο κόμμα μπορέσει να συνεργαστεί με την παράταξη «Μαζί».
» Κυβέρνηση μειοψηφίας: Αν οδηγηθεί σε αυτήν τη λύση ο Μακρόν, ελλείψει συμμάχων, θα αναλώνεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με τις άλλες δυνάμεις για συγκρότηση πλειοψηφιών κατά περίπτωση και τα μεγάλα μεταρρυθμιστικά του σχέδια για το συνταξιοδοτικό, τη φορολογία των επιχειρήσεων, τα μέτρα για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων.
» Πρόωρες εκλογές: Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι όποια κυβέρνηση και να σχηματιστεί θα είναι θνησιγενής. Ετσι, θεωρούν ότι ο πρόεδρος Μακρόν θα προκηρύξει μέσα σε έναν χρόνο εκλογές. Μέχρι τότε, θα προχωρεί με διατάγματα στα κρίσιμα ζητήματα ή θα θέτει έναν νόμο σε δημοψήφισμα.
Ειδήσεις σήμερα
Έως 20 Αυγούστου οι αποφάσεις για τις κάλπες – Τα δύο σενάρια του Μαξίμου
Κορονοϊός: Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα – Έρχονται επιδημικά κύματα
Νέα πρόκληση από Τουρκία και Οκτάι: Θα αμφισβητήσουμε τα νησιά και όπου πάει