Μειώνοντας σημαντικά το φόρο 40% στα περσινά και φετινά υπερκέρδη των ιταλικών τραπεζών, τα οποία προήλθαν από τη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, επιβαρύνοντας καταθέτες και δανειολήπτες. Το φόρο εξήγγειλε αιφνιδιαστικά το βράδυ της Δευτέρας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Υποδομών, Ματέο Σαλβίνι, στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, αφήνοντας έντονες αιχμές κατά του τραπεζικού συστήματος, τις οποίες επανέλαβε και χθες.
«Φρένο» από τις τράπεζες στη Μελόνι
Παίρνοντας τη ρεβάνς από τους Μελόνι – Σαλβίνι, ο υπουργός Οικονομικών, Τζανπάολο Τζορτζέτι, -ο οποίος απουσίαζε επιδεικτικά από τη συνέντευξη Τύπου, όπου ανακοινώθηκε η φορολόγηση των τραπεζικών υπερκερδών- διευκρίνισε αργά το βράδυ της Τρίτης τα εξής: Ναι μεν ο φόρος 40% στα «έξτρα» τραπεζικά κέρδη παραμένει, αλλά με πλαφόν το 0,1% του ενεργητικού της κάθε τράπεζας. Σύμφωνα με εκτίμηση τραπεζικής πηγής του Μιλάνου στους «Financial Times», αυτό σημαίνει, ότι η επιβάρυνση θα γίνει «πιο διαχειρίσιμη» για τις τράπεζες και η ιταλική κυβέρνηση θα βάλει στα δημόσια ταμεία «μόλις» 1,8 δισ. ευρώ.
Προτού ανακοινωθεί το πλαφόν, αναλυτές των εταιριών Jefferies και Equita υπολόγιζαν τα έσοδα για το ιταλικό δημόσιο στα 4,5-5 δισ. ευρώ, με τα οποία η κυβέρνηση σκόπευε (και σκοπεύει) να στηρίξει τους ενυπόθηκους δανειολήπτες και τις οικογένειες που υποφέρουν από τη διαφορά των επιτοκίων. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore», μετά την επιβολή του πλαφόν η κυβέρνηση προσδοκά στην καλύτερη περίπτωση έσοδα 2-2,5 δισ. ευρώ.
Το πλαφόν 0,1% που εξήγγειλε ο Τζορτζέτι κάνει τεράστια διαφορά, καθώς σύμφωνα με αναλυτές του Σίτι, αν δεν είχε μπει, τότε οι ιταλικές τράπεζες θα κινδύνευαν να χάσουν έως και το 0,5% του ενεργητικού τους, που θα περνούσε στα ταμεία του ιταλικού κράτους, για να ασκήσει κοινωνική πολιτική. Αναλυτής της Deutsche Bank αποκάλυψε ότι συνάδελφοί του της ΕΚΤ υπολόγισαν ότι το πλαφόν του 0,1% θα μειώσει το φόρο του 40% στα υπερκέρδη κατά ένα… άλλο 40%, αφαιρώντας συνολικά από τις ιταλικές τράπεζες περίπου το 10% της σκανδαλώδους κερδοφορίας του 2023.
Η «διορθωτική παρέμβαση» Τζορτζέτι ανακούφισε τις αγορές, με αποτέλεσμα ύστερα από τη χρηματιστηριακή βουτιά της Τρίτης, με απώλειες έως και πάνω από 10%, οι τραπεζικές μετοχές να ανακάμψουν χθες θεαματικά στο ταμπλό του Μιλάνου, με κέρδη 1,5%-6,5%. Αλλωστε κατά τον Τζορτζέτι ο στόχος του πλαφόν 0,1% στο ενεργητικό των τραπεζών ήταν «η σταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού συστήματος»- κάτι που προσώρας επετεύχθη.
Το πολιτικό παρασκήνιο και οι αντιδράσεις των κομμάτων
Τα ρεπορτάζ του ιταλικού Τύπου αποκαλύπτουν πλούσιο παρασκήνιο πίσω από την υπαναχώρηση της ιταλικής κυβέρνησης, η οποία πιέστηκε από πολιτικούς «εκπροσώπους του τραπεζικού συστήματος.
Σύμφωνα με τη Rainews, o κοινοβουλευτικός επικεφαλής της Forza Italia, Κάρλο Μπαρέλι, με αφορμή την κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών αποκάλυψε ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις στους κόλπους των κυβερνητικών κομμάτων και ζήτησε «τροποποιήσεις] στον τραπεζικό φόρο.
Η «Repubblica» αποκάλυψε ότι καταλύτης των εξελίξεων ήταν ο προσωρινός πρόεδρος της Forza Italia, Αντόνιο Ταγιάνι, υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον φίλο του, πρόεδρο της Ενωσης Ιταλικών Τραπεζών (ΑΒΙ), Αντόνιο Πατουέλι, και στη συνέχεια δήλωσε στην «La Stampa» τα εξής: «Εργαζόμαστε στη Βουλή για μια πιο ισορροπημένη ρύθμιση και αν χρειαστούν αλλαγές θα τις κάνουμε». Για επικείμενες βελτιώσεις μίλησε στην «Corriere della Sera» και ο υφυπουργός Μεταφορών, Τούλιο Φεράντε.
Ως τέκνο του αείμνηστου Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η Forza Italia εκπροσωπεί τη φιλικότερη προς τις αγορές πτέρυγα της Δεξιάς, τρικομματικής κυβέρνησης, με τους «Αδελφούς της Ιταλίας» της πρωθυπουργού Μελόνι και τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι να εκπροσωπούν τη «λαϊκή δεξιά». Χθες ο Σαλβίνι συνέχισε τις επιθέσεις του κατά του χρηματοοικονομικού κεφαλαίου, δείχνοντας ότι ο «πόλεμος» συνεχίζεται:
«Κάποιοι τραπεζίτες δυσαρεστήθηκαν (σ.σ. με το φόρο) αλλά μιλάμε για μια βιομηχανία που παράγει δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων σε κέρδη, χωρίς να κουνήσει το μικρό της δαχτυλάκι», τόνισε ο Σαλβίνι στο ραδιόφωνο της RAI, συνεχίζοντας: «Η αναδιανομή ενός μικρού μέρους αυτών των κερδών είναι οικονομικά και κοινωνικά δίκαιη. Η κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να βοηθήσει τους ενυπόθηκους δανειολήπτες, τους χαμηλοεισοδηματίες και τους χαμηλοσυνταξιούχους».
«Καιρός τώρα η κυβέρνηση να φορολογήσει τους μεγάλους παίκτες της ενέργειας», είπε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Εργασίας του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ ο πρόεδρος του Κινήματος Πέντε Αστέρων και πρώην πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, δήλωσε ότι η κυβέρνηση αντιγράφει τις προτάσεις του κόμματός του, αλλά θέλει να διαβάσει το τελικό κείμενο.
«Κάλλιο αργά παρά ποτέ, που η Μελόνι αντέγραψε τον Πέδρο Σάντσεθ. Στην Ισπανία έλαβαν αυτό το μέτρο από πέρσι τον Δεκέμβριο», τόνισε ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών του Δημοκρατικού Κόμματος, Αντόνιο Μιζιάνι.
Στην αντίπερα όχθη ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και νυν πρόεδρος της Societe Generale, Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, υποστήριξε στην «Corriere Della Sera» ότι η φορολόγηση των τραπεζικών υπερκερδών «θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ιταλική ανάπτυξη, ενώ είναι και αμφίβολης συνταγματικότητας».
Ειδήσεις σήμερα
Χανιά: Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών
Σαρωτικοί έλεγχοι στις παραλίες: Από κόσκινο 918 επιχειρήσεις
Δολοφονία στη Νέα Φιλαδέλφεια: «Μπάχαλο» της ΕΛ.ΑΣ. στην ενημέρωση για τους Κροάτες χούλιγκαν