Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, συνελήφθησαν οκτώ μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων τα δύο αρχηγικά, καθώς και ένα άτομο, μη μέλος, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα δύο άτομα, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. και έχοντας ως χώρο της παράνομης δράσης τους κέντρο γονιμότητας, τα δύο αρχηγικά μέλη-διευθυντές της κλινικής στρατολογούσαν «μεσίτριες» σε Κρήτη, Θεσσαλονίκη αλλά και στο εξωτερικό, με σκοπό να εντοπίσουν και να αποσπάσουν τη συναίνεση από ευάλωτες αλλοδαπές γυναίκες ώστε να τις μεταφέρουν στην Ελλάδα και να τις εκμεταλλευτούν ως δότριες ωαρίων ή παρένθετες μητέρες. Οι «πελάτες» ήταν ζευγάρια που δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν, μοναχικοί άνδρες ή ομόφυλα ζευγάρια, δηλαδή άτομα που δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Επιπλέον, διαπιστώθηκε από τις έρευνες ότι ενεργούσαν ως μεσολαβητές σε παράνομες υιοθεσίες βρεφών έναντι χρηματικού ανταλλάγματος, ενώ προέβαιναν και στη συστηματική εξαπάτηση γυναικών ισχυριζόμενοι ψευδώς ότι υπέβαλαν αυτές σε πράξη εμβρυομεταφοράς.
Αρχηγός και συντονιστής της ομάδας ήταν 73χρονος ημεδαπός ιατρός, ιδρυτής και διαχειριστής της κλινικής. Κατηύθυνε τις «μεσίτριες» και επόπτευε τη νομική διεκπεραίωση των προγραμμάτων παρένθετης μητρότητας, ενώ καθοδηγούσε τα υπόλοιπα μέλη. Επίσης, με χρήματα της οργάνωσης χρηματοδοτούσε τη μίσθωση οικιών σε περιοχή της Κρήτης για προσωρινή στέγαση των εγκύων. Ο 44χρονος ημεδαπός, δεύτερος στην ιεραρχία, λάμβανε οδηγίες μόνο από τον αρχηγό. Ο ρόλος του ήταν να εποπτεύει, να κατευθύνει και να συντονίζει τα καθήκοντα και τις δράσεις των άλλων μελών. Παράλληλα, ενεργούσε ιατρικές πράξεις στα θύματα εμπορίας ανθρώπων και προέβαινε σε παραποιημένες καταχωρίσεις των ωοληψιών στο Μητρώο Δοτριών.
Μέλη της οργάνωσης ήταν ακόμα μία 44χρονη και μία 37χρονη, οι οποίες είχαν ως βασική αρμοδιότητα να επιβλέπουν, να μεταφέρουν, να φροντίζουν για τη διαμονή και την καταβολή των νομιμοφανών αμοιβών, καθώς και να χορηγούν τα φάρμακα στις παρένθετες μητέρες. Από τις εικονικές πράξεις εμβρυομεταφοράς το παράνομο όφελος ξεπερνά κατά πολύ τις 120.000 ευρώ. Στο πλαίσιο της επιχείρησης, εντοπίστηκαν 30 αλλοδαπές γυναίκες, δότριες ωαρίων ή έγκυες με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας.