Όπως αναφέρεται: «Στην Ελλάδα, η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε ότι οι συνθήκες καύσωνα θα διατηρηθούν την Κυριακή, με θερμοκρασίες που αναμένεται να φτάσουν τους 113 βαθμούς στο κεντρικό τμήμα της χώρας. Στη συνέχεια, η ζέστη θα υποχωρήσει ελαφρώς προτού επανέλθει αργότερα αυτή την εβδομάδα, ανέφεραν οι αρχές.
Αρκετές χώρες -μεταξύ των οποίων η Γαλλία, το Ισραήλ και η Ιταλία- έχουν στείλει μέσα για να βοηθήσουν τους Έλληνες πυροσβέστες να περιορίσουν τις πυρκαγιές στην ηπειρωτική χώρα και στο νησί της Ρόδου, οι οποίες έχουν αναγκάσει ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα παραθαλάσσια θέρετρα και τα κάμπινγκ.
«Οι καύσωνες στην Ευρώπη αυξάνονται σε συχνότητα και ένταση με ταχύτερο ρυθμό»
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που κατακλύζουν την Ευρώπη έστειλαν τις θερμοκρασίες στα νότια τμήματα της ηπείρου σε επίπεδα ρεκόρ και έφεραν καταιγίδες στα Βαλκάνια, αναγκάζοντας αξιωματούχους σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία να επιβάλουν μέτρα για την προστασία των κατοίκων και των τουριστών από τις συνθήκες καύσωνα.
Προβλέπονταν θερμοκρασίες έως και 45 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές, αφότου θερμές αέριες μάζες μεταφέρθηκαν από τη Βόρεια Αφρική την περασμένη εβδομάδα, φέρνοντας ένα νέο κύμα καύσωνα. Αν και η ζέστη υποχώρησε για λίγο την Πέμπτη και την Παρασκευή σε ορισμένα μέρη, αναμένεται να επιστρέψει αυτή την εβδομάδα.
Με πολλές περιοχές της Νότιας Ευρώπης να έχουν υψηλές θερμοκρασίες, οι κυβερνήσεις έχουν παροτρύνει τους ανθρώπους να λαμβάνουν προφυλάξεις. Οι δασικές πυρκαγιές, που κλιμακώθηκαν λόγω των ζεστών και ξηρών συνθηκών, προκάλεσαν επίσης την εκκένωση χιλιάδων ανθρώπων σε Κροατία, Ελλάδα, Ελβετία και Κανάρια Νησιά. Στα Βαλκάνια, οι καταιγίδες οδήγησαν σε πλημμύρες και αρκετοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
«Αν και είναι δύσκολο να συνδεθούν μεμονωμένα γεγονότα με την κλιματική αλλαγή, οι επιστήμονες λένε ότι οι καύσωνες στην Ευρώπη αυξάνονται σε συχνότητα και ένταση με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι σχεδόν οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη» αναφέρεται στο εν λόγω άρθρο των FT.
Ο Τραμπ επέλεξε την Τάλσι Γκάμπαρντ για διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών
Πώς αντιμετωπίζει τα φαινόμενα η Ευρώπη;
Ο θάνατος 61.000 ανθρώπων πέρυσι θα μπορούσε να αποδοθεί στην ακραία ζέστη στην Ευρώπη, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, με τα παιδιά και τους ηλικιωμένους να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, σημειώνεται.
Μετά από ένα ιδιαίτερα θανατηφόρο κύμα καύσωνα το 2003, οι αξιωματούχοι στην Ευρώπη εισήγαγαν πρωτοβουλίες όπως δημόσιους χώρους ψύξης και συστήματα προειδοποίησης για την ακραία ζέστη. Οι δήμοι σε ορισμένες περιοχές δοκίμασαν μεθόδους όπως η προσθήκη αντανακλαστικού χρώματος στα πεζοδρόμια ή δημιουργία περισσότερου χώρου για νερό που ψύχει το έδαφος. Όμως οι ειδικοί λένε ότι οι αρχές δεν έχουν κάνει αρκετά για να μετριάσουν τις επιπτώσεις των κυμάτων καύσωνα μακροπρόθεσμα, μεταξύ άλλων με την προσθήκη περισσότερου πρασίνου και τη μετασκευή των δημόσιων χώρων και των μέσων μεταφοράς.
Με τους φόβους ότι τα φετινά κύματα καύσωνα θα μπορούσαν επίσης να αποδειχθούν θανατηφόρα, οι αρχές έχουν επιβάλει μέτρα προστασίας, συμβουλεύοντας τους ανθρώπους να μένουν σε εσωτερικούς χώρους όπου είναι δυνατόν και να πίνουν άφθονο νερό.
Στην Ιταλία, οι αξιωματούχοι παρέχουν σκηνές ομίχλης σε ορισμένες περιοχές και εκδίδουν προειδοποιήσεις. Στη Ρώμη ενδεικτικά, μια ειδική ομάδα εθελοντών περιπολεί σε ορισμένες δημοφιλείς τουριστικές περιοχές για να εντοπίζει ανθρώπους που υποφέρουν από το θερμικό στρες.
Ειδήσεις σήμερα
Καύσωνας: «Ανάσα» με μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πότε αναμένεται το τρίτο κύμα με 44άρια