Τα καταστήματα εστίασης στην Ευρώπη βρίσκονται και πάλι στη δίνη της πανδημίας, καθώς είναι αυτά που πλήττονται πρώτα από τα νέα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλουν ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις στη «γηραιά ήπειρο».
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Η απόλαυση ενός καφέ σε κάποιο συνοικιακό μαγαζί ή η έξοδος σε εστιατόριο μαζί με φίλους είναι «πολυτέλειες» που εν μέσω πανδημίας οι κυβερνήσεις προτίθενται να περιορίσουν σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν την εκρηκτική μετάδοση του ιού και να προστατεύσουν αγαθά όπως η υγεία και η εκπαίδευση.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ, οι χρονικοί περιορισμοί στην κατανάλωση αλκοόλ, το λουκέτο σε καταστήματα και το πρόγραμμα λειτουργίας τους, όπως καθορίζονται από τις κεντρικές κυβερνήσεις, έχουν «γονατίσει» τους επιχειρηματίες, που προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις νέες συνθήκες.
Μεγάλες πόλεις και περιφέρειες σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Τσεχία και Ρουμανία έχουν θέσει κάποιου είδους περιορισμό στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης -κυρίως από το βράδυ έως το ξημέρωμα-, ώστε να αποφευχθούν ο συνωστισμός των πελατών, τα έξαλλα πάρτι των νέων και η άμετρη κατανάλωση αλκοόλ, που τείνει να οδηγεί σε… χαλάρωση των επιβεβλημένων μέτρων προστασίας εν μέσω Covid-19.
Η πανδημία αλλάζει τα δεδομένα λειτουργίας στον κλάδο της εστίασης, καθώς τα εστιατόρια στράφηκαν προς τη διανομή του φαγητού για να επιβιώσουν.
«Θα εξαρτηθεί από το πόσο σκληρός θα είναι ο χειμώνας»
Ακριβά, βραβευμένα εστιατόρια ή αλυσίδες εστίασης μπήκαν στην «αγορά» της διανομής φαγητού, είτε με δικές τους υπηρεσίες είτε μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες. Επιχειρηματίες καταστημάτων εστίασης σε Ευρώπη και ΗΠΑ εξαντλούν πολλές φορές τη δημιουργικότητά τους, ώστε να εξασφαλίσουν πως οι πελάτες τους θα αισθάνονται ασφαλείς με τα μέτρα πρόληψης, βρίσκοντας ευφάνταστους τρόπους να αντιμετωπίσουν τις πρωτόγνωρες συνθήκες και να προσελκύσουν τους πιο διστακτικούς.
Η Κρίστιν Κάντι, ιδιοκτήτρια των εστιατορίων «Woods Hill Pier» στη Βοστόνη των ΗΠΑ, αποφάσισε να εγκαταστήσει πλαστικά ιγκλού στον εξωτερικό χώρο για να φιλοξενήσει μικρότερο αριθμό πελατών ανά «δωμάτιο». «Σε αυτήν τη φάση δεν ξέρω αν θα αποδώσει η επένδυσή μου, θα εξαρτηθεί από το πόσο σκληρός θα είναι ο χειμώνας και πόσο θα αντέξουν», δηλώνει η ίδια στο BBC.
Πρόσφατη έρευνα από το NYC Hospitality Alliance έδειξε ότι σχεδόν το 90% των μπαρ και εστιατορίων της Νέας Υόρκης δεν θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα κατά τον Αύγουστο, με πολλά να οδηγούνται στο… λουκέτο. Σύμφωνα με την τοπική αναφορά του Σεπτεμβρίου, 32.109 εστιατόρια, μπαρ και νυχτερινά κέντρα έκλεισαν στις 31 Αυγούστου, εκ των οποίων το 61% των εστιατορίων θα κλείσει οριστικά.
Γαλλία - Μπαϊρού: Είμαι υπερήφανος για τη νέα κυβέρνηση - Δείτε όλα τα ονόματα
Αναμφισβήτητα, ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο δημιουργεί νέες προκλήσεις για τους επιχειρηματίες, αφού από τη μία στους εσωτερικούς χώρους η μετάδοση είναι ευκολότερη και από την άλλη είναι δύσκολο να κρατήσει κανείς τους πελάτες του στο κρύο και τη βροχή.
Καρέκλες-καλοριφέρ
Ο Τζον Σκάνλον, γενικός διευθυντής του εστιατορίου «45 Park Lane» στο Λονδίνο, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον άστατο βρετανικό καιρό.
Ηδη στους εξωτερικούς χώρους έχει τοποθετήσει θερμάστρες και κουβέρτες, ενώ ο χώρος των εξωτερικών τραπεζοκαθισμάτων έχει προστατευτεί από πλεξιγκλάς.
Σε άλλες περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και μπαρ πρωτοπόρησαν δημιουργώντας καρέκλες-καλοριφέρ, ενώ στη Βουδαπέστη το βραβευμένο με αστέρι Μισελέν «Costes» μίσθωσε τη «ρόδα» λούνα παρκ («Budapest Eye») για να φιλοξενήσει… απομονωμένα τους πελάτες του.
Η ζήτηση για θερμάστρες και «μανιτάρια» έχει αυξηθεί σημαντικά, αν και αρκετές επιχειρήσεις υποστηρίζουν πως δεν μπορούν να τα προμηθευτούν πλέον.
Ο Πίτε Αρνολντ, πρόεδρος και CEO της αμερικανικής «ΑΕΙ» που φτιάχνει θερμάστρες εξωτερικών χώρων, σημειώνει πως η ζήτηση έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Αν και τα συγκεκριμένα εργαλεία είναι ιδανικά για να θερμαίνουν τον χώρο, δέχονται έντονες επικρίσεις για τον αντίκτυπό τους στο περιβάλλον, καθώς κατηγορούνται από ακτιβιστές ότι χρησιμοποιούν πολλή ενέργεια, δημιουργώντας αχρείαστες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Σε κάποιες περιοχές στη Γαλλία η χρήση τους έχει απαγορευτεί, αν και το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ του χρόνου. Η Νέα Υόρκη θα επιτρέπει τη χρήση εξωτερικών θερμαστρών προπανίου, ενώ στην Ευρώπη, η Εσση στη Γερμανία θα επιτρέψει τους θερμοπομπούς έως το τέλος Μαρτίου, παρά το γεγονός ότι απαγορεύονται.
Οι παράπλευρες απώλειες της τηλεργασίας
Η τηλεργασία έχει αλλάξει το σκηνικό στα εργασιακά και, όπως όλα δείχνουν, ήρθε για να μείνει, αφού, σύμφωνα με έρευνα, 9 στους 10 εργαζομένους (10.000 ερωτηθέντες) θέλουν να τη διατηρήσουν και μετά την πανδημία. Ομως, δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι που την προτιμούν αλλά και πολλές εταιρίες που σκέφτονται το μέλλον.
«Χάρη στις νέες εργασιακές εμπειρίες και τα νέα δεδομένα πολλές επιχειρήσεις σχεδιάζουν να κρατήσουν το μοντέλο της τηλεργασίας και μετά την περίοδο της πανδημίας», αναφέρει στην «Deutsche Welle» ο Ντάνιελ Ερντσίεκ, ειδικός σε θέματα ψηφιακής οικονομίας στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ερευνας (ZEW) έπειτα από έρευνα που διεξήχθη σε 1.800 εταιρίες.
Στην πραγματικότητα, όμως, η περισσότερη τηλεργασία θα έχει επιπτώσεις σε μια σειρά κλάδων που θα βιώσουν τις συνέπειες των αλλαγών. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ασφαλιστικού ομίλου «Altradius», σε καμία εταιρία δεν σημειώθηκε μείωση της παραγωγικότητας εξαιτίας της τηλεργασίας, ωστόσο πολλές επιχειρηματικές δραστηριότητες θα πρέπει να μετατοπιστούν.
«Αυτό προκαλεί μεγάλη αβεβαιότητα, ειδικά σε βιομηχανίες που εξαρτώνται από τον μεγάλο αριθμό μετακινούμενων εργαζομένων προς τις πόλεις και τα γραφεία τους», αναφέρει ο Μάικλ Κάρενμπεργκ, περιφερειακός διευθυντής του ομίλου.
Τα ενοίκια
Μεγάλο προβληματισμό, σύμφωνα με τον όμιλο «Altradius», προκαλεί επίσης το ζήτημα των ενοικίων για επαγγελματικούς χώρους. Προκύπτει το ερώτημα αν στο μέλλον θα είναι απαραίτητο να υπάρχει μόνιμος χώρος εργασίας για κάθε εργαζόμενο και άρα να καταβάλλεται το σχετικό ενοίκιο, το οποίο για επαγγελματικούς χώρους συχνά ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ.
Κατά συνέπεια, θεωρείται μάλλον απίθανο για πολλές εταιρίες να επεκτείνουν τις υπάρχουσες μισθώσεις και τα επόμενα χρόνια.
Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλούνται όμως τόσο για ιδιώτες όσο και για θεσμικούς επενδυτές που εξαρτώνται από κέρδη που προκύπτουν από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.
Σε αυτούς τους επενδυτές συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, τράπεζες, συνταξιοδοτικά ταμεία, εταιρίες επενδύσεων, οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, εταιρίες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, εκκλησιαστικά ιδρύματα και άλλες ενώσεις.
Επιπλέον, οι άδειοι εργασιακοί χώροι μοιραία θα οδηγήσουν σε μείωση των εσόδων από τα μεσημεριανά γεύματα στις καντίνες που βρίσκονται κοντά σε επιχειρήσεις.
Εντονα επηρεάζεται, επίσης, και η βιομηχανία χαρτιού, καθώς η τηλεργασία έχει οδηγήσει στη γρήγορη ψηφιοποίηση μεγάλου μέρους της καθημερινής εργασίας και έτσι απαιτείται λιγότερο χαρτί εκτύπωσης.
Μείωση της ζήτησης για επαγγελματικό ρουχισμό
Επιπλέον, η μετάβαση στις τηλεδιασκέψεις μέσω Διαδικτύου ή τηλεφώνου οδήγησε σε μείωση της ζήτησης για επαγγελματικό ρουχισμό, π.χ. κοστούμια, γραβάτες, ταγέρ.
Σύμφωνα με τον όμιλο «Αltradius», η κλωστοϋφαντουργία είναι ένας ακόμη κλάδος που πλήττεται έντονα από τα νέα εργασιακά δεδομένα, ενώ η μείωση των μετακινήσεων προς και από το γραφείο επηρεάζει, αναμφίβολα, και την αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία ήδη τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε κρίση, λόγω σκανδάλων σε κολοσσούς του χώρου.
Από την έντυπη έκδοση