Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι επιτέθηκαν σε δεξαμενόπλοιο ινδικών συμφερόντων
Ειδικότερα, όπως σημειώνει η ΕΡΤ, τα ξημερώματα της Κυριακής (24/12) χτύπησαν ένα δεξαμενόπλοιο αργού πετρελαίου υπό ινδική σημαία, την ώρα που αμερικάνικο αντιτορπιλικό κατέρριψε τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία πετούσαν προς την κατεύθυνσή του και εκτοξεύτηκαν από περιοχές που ελέγχουν οι Χούθι.
Χθες, Σάββατο (23/12) οι εν λόγω αντάρτες χτύπησαν δεξαμενόπλοιο ισραηλινών συμφερόντων, 200 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Ινδίας, με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ να αναφέρει ότι το «χτύπημα προήλθε από το Ιράν», γεγονός που διαψεύστηκε από πλευράς Τεχεράνης.
Ερυθρά Θάλασσα: Το χρονικό των επιθέσεων από τους Χούθι
Η επίθεση στο χημικό δεξαμενόπλοιο σημειώθηκε χθες στις 10:00 (σ.σ. τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας). Προκάλεσε πυρκαγιά στο πλοίο Chem Pluto, υπό σημαία Λιβερίας, η οποία κατασβέστηκε, ενώ δεν υπήρξαν θύματα, όπως επεσήμανε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας. Το συγκεκριμένο πλοίο να σημειωθεί πως ανήκει σε ιαπωνική ναυτιλιακή εταιρεία ενώ το διαχειρίζεται ολλανδική εταιρεία.
Σύμφωνα με την εταιρεία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας Ambrey, το πλοίο “συνδέεται με το Ισραήλ” και πλέει μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ινδίας, με τη Wall Street Journal να σημειώνει ότι η ολλανδική εταιρεία που διαχειρίζεται το Chem Pluto “συνδέεται με τον Ισραηλινό μεγιστάνα των θαλάσσιων μεταφορών Ιντάν Οφέρ”.
Η επίθεση σημειώθηκε στη Θάλασσα της Αραβίας, 200 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του ινδικού λιμανιού Βερεβάλ, στο κρατίδιο Γκουτζαράτ, επεσήμαναν η Ambrey και η υπηρεσία Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO).
Το ινδικό πολεμικό ναυτικό ανακοίνωσε ότι έστειλε στην περιοχή ένα αεροσκάφος και ένα πολεμικό πλοίο για να συνδράμουν το MV Chem Pluto.
Ερυθρά Θάλασσα: SOS από πετρελαιοφόρα
Παράλληλα, ένα πετρελαιοφόρο ιδιοκτησίας ναυτιλιακής εταιρείας της Γκαμπόν με σημαία Ινδίας, το MN Saibaba, εξέπεμψε σήμα κινδύνου όταν βρισκόταν στην Ερυθρά Θάλασσα, αφού επλήγη από drone που προήλθε από τις περιοχές της Υεμένης που ελέγχουν οι Χούθι, ανακοίνωσε το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM), διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν θύματα.
Άλλο πετρελαιοφόρο, το MV Blaamanen με σημαία Νορβηγίας, επίσης δέχθηκε επίθεση από drone που εκτόξευσαν οι Χούθι, χωρίς ωστόσο να πληγεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Αυτές ήταν η 14η και η 15η επίθεση εναντίον εμπορικών πλοίων που εξαπέλυσαν οι Υεμενίτες αντάρτες στην Ερυθρά Θάλασσα από τις 17 Οκτωβρίου, σημείωσε η CENTCOM.
Αμερικανικό αντιτορπιλικό κατέρριψε drones
Το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Laboon κατέρριψε χθες τέσσερα drones των Χούτι που κινούνταν προς την κατεύθυνσή του, στο νότιο τμήμα της Ερυθράς θάλασσας.
Επίσης, οι Χούτι εκτόξευσαν δύο βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον εμπορικών πλοίων που δεν πέτυχαν τους στόχους τους, πέρα από την επίθεση με τα drones στα δύο πετρελαιοφόρα, ανέφερε το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στη Μέση Ανατολή (CENTCOM).
Πολλές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν την πορεία των πλοίων τους, με συνέπεια το ταξίδι να έχει μεγαλύτερο κόστος, εξαιτίας των επιθέσεων των Χούτι σε εμπορικά πλοία.
On December 23 two Houthi anti-ship ballistic missiles were fired into international shipping lanes in the Southern Red Sea from Houthi controlled areas of Yemen. No ships reported being impacted by the ballistic missiles.
Between 3 and 8 p.m. (Sanaa time), the USS LABOON (DDG… pic.twitter.com/jcBisbXBaS
— U.S. Central Command (@CENTCOM) December 24, 2023
Λονδίνο και Ουάσινγκτον κατηγορούν το Ιράν
Χθες, αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν προειδοποίησε ότι αν συνεχιστεί ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς, θα γίνουν επικίνδυνες και άλλες θαλάσσιες οδοί.
«Με τη συνέχιση των εγκλημάτων, η Αμερική και οι σύμμαχοί της θα πρέπει να αναμένουν τη γέννηση νέων δυνάμεων αντίστασης και το κλείσιμο άλλων οδών ναυσιπλοΐας», δήλωσε ο Μοχαμάντ Ρεζά Νακντί.
«Θα πρέπει να αναμένουν σύντομα το κλείσιμο της Μεσογείου, του Γιβραλτάρ και άλλων θαλάσσιων οδών», συμπλήρωσε, δίχως να δώσει διευκρινήσεις για αυτό τον ισχυρισμό.
Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε την Παρασκευή το Ιράν ότι εμπλέκεται ενεργά στον σχεδιασμό των επιθέσεων στην Ερυθρά θάλασσα, παρέχοντας στους αντάρτες Χούτι «σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό», χωρίς τον οποίο «θα δυσκολεύονταν να εντοπίσουν και να πλήξουν» τα πλοία. Η Τεχεράνη αρνείται ότι διαθέτει στρατιωτικό υλικό στους αντάρτες, τους οποίους στηρίζει πολιτικά.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον, επίσης κατηγόρησε το Ιράν ότι ασκεί «μια εντελώς κακόβολου επιρροή» στην περιοχή και τον κόσμο. «Αυτό είναι αναμφίβολο», επεσήμανε μιλώντας στην Sunday Telegraph.
«Υπάρχουν οι Χούτι, η Χεζμπολάχ, οι παραστρατιωτικές οργανώσεις που στηρίζει το Ιράν στο Ιράκ που επιτίθενται σε βρετανικές και αμερικανικές βάσεις. Και φυσικά η Χαμάς. Πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το Ιράν να λάβει ένα απολύτως ξεκάθαρο μήνυμα: η κλιμάκωση αυτή δεν θα γίνει ανεκτή», τόνισε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.
Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε στις 18 Δεκεμβρίου την επιχείρηση «Prosperity Guardian» στην Ερυθρά θάλασσα, για την υπεράσπιση της ναυσιπλοΐας.
Η Ελλάδα στέλνει φρεγάτα στην Ερυθρά θάλασσα
Σε δήλωσή του ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της Διεθνούς Ναυτικής Επιχείρησης Prosperity Guardian, δηλαδή Διαφύλαξη της Ευημερίας στην Ερυθρά Θάλασσα, η Ελλάδα θα αποστείλει φρεγάτα για την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή, στο πλαίσιο διεθνούς ναυτικής δύναμης που θα συμμετέχει στις εκεί επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε ο υπουργός, «η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει μια μέγιστη πρόκληση ασφάλειας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του κόλπου του Αντεν. Οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από ομάδες ενόπλων, από drones και πυραύλους αποτελούν τεράστια απειλή ανθρώπινων ζωών, της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας, της παγκόσμιας οικονομίας και της ευημερίας των πολιτών».
Τόνισε δε, πως η Ελλάδα έχει πρωταρχικό συμφέρον για τη διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσίων οδών.
«Κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ζήτησα από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση, να συμμετάσχει φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην πολυεθνική επιχείρηση για την προστασία των εμπορικών πλοίων» δήλωσε. Καταλήγοντας τόνισε πως «είναι αυτονόητο ότι η φρεγάτα η οποία θα συμμετάσχει στην επιχείρηση διαθέτει τα αναγκαία μέσα αυτοπροστασίας». Κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού θα μεταβεί μέσα στις επόμενες μέρες στο Μπαχρέιν για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες.
Από τη μεριά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφερόμενος στο ίδιο θέμα τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα, η χώρα με τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο, έχει πρωταρχικό συμφέρον στη διατήρηση της ελευθερίας των θαλάσσιων ζωνών και της προστασίας της ζωής των ναυτικών. Με λίγα λόγια, δεν θα μπορούσε η χώρα μας να λείπει από μια τόσο σημαντική επιχείρηση».
Να σημειώσουμε ότι μέχρι στιγμής, οι ναυτιλιακές έχουν εκτρέψει φορτία αξίας άνω των 35 δισ. $ από την Ερυθρά Θάλασσα, δεδομένης της απειλής επιθέσεων από τους μαχητές Χούθι της Υεμένης. Οι ναυτιλιακές ανακατευθύνουν τα πλοία τους λόγω των 15 επιθέσεων κατά εμπορικών πλοίων από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς τον Οκτώβριο. Αυτό στην πράξη σημαίνει μεγαλύτερο κόστος, κάτι που αναμένεται να μετακυλιστεί στους καταναλωτές, πυροδοτώντας νέο κύμα ακρίβειας.
Από τη μεριά του, ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτησή του τάσσεται κατά της απόφασης που πήρε η κυβέρνηση και τονίζει: «Η απόφαση της κυβέρνησης για αποστολή φρεγάτας στη ναυτική επιχείρηση “Prosperity Guardian” στην Ερυθρά Θάλασσα, θέτει σε κίνδυνο τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, σε μια επιχείρηση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο πρωτοβουλίας “προθύμων” και όχι διεθνούς οργανισμού στον οποίο συμμετέχει η χώρα».
Ειδήσεις σήμερα
Ινδονησία: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 39 τραυματίες από έκρηξη σε εργοστάσιο νικελίου