Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η εντύπωσή του από τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν ότι ήθελε «να τελειώσει αυτό το συντομότερο δυνατό» ο πόλεμος.
Η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει εκτάσεις της επικράτειάς της αυτόν τον μήνα. Ο Τούρκος ηγέτης ανέφερε ότι τα πράγματα ήταν «αρκετά προβληματικά» για τη Ρωσία.
Ο Ερντογάν έκανε λόγο για «πολύ εκτεταμένες συζητήσεις» με τον Πούτιν σε μια σύνοδο κορυφής που έλαβε χώρα στο Ουζμπεκιστάν την περασμένη εβδομάδα.
Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS, ο Ερντογάν είπε ότι είχε την εντύπωση ότι ο Ρώσος πρόεδρος ήθελε ένα γρήγορο τέλος του πολέμου. «Μου δείχνει στην πραγματικότητα ότι είναι πρόθυμος να τελειώσει αυτό το συντομότερο δυνατό», είπε ο Ερντογάν. «Αυτή είναι η εντύπωσή μου, γιατί ο τρόπος που πάνε τα πράγματα αυτή τη στιγμή είναι αρκετά προβληματικός».
Ο Τούρκος πρόεδρος επίσης ότι σύντομα θα ανταλλαχθούν 200 «όμηροι» μεταξύ των δύο πλευρών. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ποιος θα περιλαμβανόταν σε μια τέτοια ανταλλαγή κρατουμένων.
Ο Τραμπ επέλεξε την Τάλσι Γκάμπαρντ για διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ερντογάν κατηγόρησε τη Δύση ότι υιοθετεί μια πολιτική «πρόκλησης» προς τη Ρωσία και προειδοποίησε ότι ο πόλεμος είναι απίθανο να τελειώσει «σύντομα».
Εντωμεταξύ, δύο μήνες αφότου οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο ολόκληρης της ανατολικής περιοχής του Λουχάνσκ, η Ουκρανία έχει ανακτήσει μέρος της επικράτειάς της. Εκτός από την ανακατάληψη μεγάλου μέρους της περιοχής του Χάρκοβο στα βορειοανατολικά, οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αντεπίθεση στη νότια περιοχή της Χερσώνας.
Ερωτηθείς από το PBS εάν θα έπρεπε να επιτραπεί στη Ρωσία να διατηρήσει οποιοδήποτε έδαφος είχε καταλάβει από τον Φεβρουάριο και αν αυτό θα έπρεπε να είναι μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, ο Ερντογάν είπε: «Όχι, και αναμφίβολα όχι».
Είπε επίσης ότι «τα εδάφη στα οποία έγινε εισβολή θα επιστραφούν στην Ουκρανία». Δεν ήταν σαφές εάν σε αυτά περιλαμβάνονται και τα εδάφη που κατέχουν αυτονομιστές, οι οποίοι υποστηρίζονται από τη Ρωσία από το 2014.
Ερωτηθείς εάν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να κρατήσει την Κριμαία – την οποία προσάρτησε το 2014 – ο Ερντογάν είπε ότι έκτοτε, η Τουρκία συζητά με τον Πούτιν για την επιστροφή της χερσονήσου «στους νόμιμους ιδιοκτήτες της», αλλά ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος.