Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν θα έχει σήμερα 26 Ιουλίου συνάντησή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Πρόκειται για δεύτερη συνάντηση των δύο ηγετών μέσα σε 10 μήνες, καθώς είχε προηγήθει επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ριάντ τον Οκτώβριο του 2021. Στη συνάντηση, αναμένεται να συζητηθεί το έντονο ενδιαφέρον της σαουδαραβικής πλευράς για μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές θεωρούν ενδεικτικό της σημασίας, που αποδίδει η Σαουδική Αραβία στις σχέσεις με την Ελλάδα -ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή- είναι το γεγονός ότι η αποψινή επίσκεψη του πρίγκιπα, διαδόχου του θρόνου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στην Αθήνα είναι η πρώτη τού διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας σε ευρωπαϊκό έδαφος από τον Απρίλιο του 2018.
Ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων έχει επισφραγιστεί και από τη συμβολή της Ελλάδας στην άμυνα της Σαουδικής Αραβίας με την Αραβίας μέσω της αποστολής μιας συστοιχίας Patriot, κίνηση, η οποία έχει εκτιμηθεί από το Ριάντ, όπως διαμηνύθηκε κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σαουδαραβική πρωτεύουσα- επίσκεψη στην οποία συμφωνήθηκε και η θεσμοθέτηση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.
Μάλιστα η υπογραφή της συμφωνίας σύστασης Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας το οποίο θα θεσμοθετεί τη διμερή συνεργασία ανά τομείς αποτελεί σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ισχυρό πειστήριο του στρατηγικού χαρακτήρων των σχέσεων στο πλαίσιο της στρατηγικής της κυβέρνησης για τη διαμόρφωση ενός πλέγματος συμμαχιών με χώρες του Κόλπου. Όπως τονίζεται από κυβερνητικές πηγές, ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν θα συνοδεύεται από μία μεγάλη κυβερνητική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους υπουργούς Επενδύσεων, Εμπορίου, Επικοινωνιών και Τεχνολογιών και τον επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού fund (PIF) -τα μέλη της οποίας θα υπογράψουν και θα ανταλλάξουν συμφωνίες με τους Έλληνες ομολόγους τους.
Μεταξύ των συμφωνιών, που θα υπογραφούν ανάμεσα στους Έλληνες, υπουργούς και τους Σαουδάραβες ομολόγους τους είναι συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, καθώς η Ελλάδα γίνεται κόμβος μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη και μπορεί να είναι γέφυρα με τη Μέση Ανατολή, συμφωνία στην επιστήμη και την τεχνολογία, συμφωνία στον πολιτισμό.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι η συμφωνία που θα υπογραφεί από τις τέσσερις επιχειρήσεις που ηγούνται του έργου EMC (STC, TTSA, ΔΕΗ και Cyta), ώστε το έργο του «East to Med data Corridor» (EMC), της υποθαλάσσιας και επίγειας καλωδιακής διασύνδεσης για τη μεταφορά δεδομένων ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη μέσω της Σαουδικής Αραβίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, να πάρει το δρόμο της υλοποίησης από το ερχόμενο φθινόπωρο. Πρόκειται για project που αναβαθμίζει ουσιαστικά τη θέση της χώρας μας ως κόμβου για την αποθήκευση και διανομή data στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποφέροντας απτά οικονομικά και γεωστρατηγικά οφέλη.
Λίβανος: Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στα νότια προάστια της Βηρυτού
Η πρόταση για την κατασκευή του EMC τέθηκε για πρώτη φορά από την ελληνική πλευρά στον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ριάντ, τον Οκτώβριο του 2021, όπου συμφωνήθηκε να προχωρήσει το έργο. Οι πρώτες υπογραφές μπήκαν τον περασμένο Απρίλιο, ενώ οι προκαταρκτικοί όροι εγκρίθηκαν στα τέλη Μαΐου, κατά τη διάρκεια των εργασιών της 5ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πολυπληθής αναμένεται να είναι η 30μελής επιχειρηματική αντιπροσωπεία, που θα συνοδεύει τον Mοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για επαφές και συνεργασίες με ελληνικές επιχειρήσεις με τον στόχο της Αθήνας να είναι οι άμεσες επενδύσεις από την Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα, η συνεργασία και σε νέους τομείς, καθώς και η ισχυρότερη παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στη Σαουδική Αραβία. Μάλιστα επισημαίνεται ότι οι επιχειρηματικές επαφές έρχονται σε συνέχεια και της δραστηριοποίησης του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας και της περαιτέρω ενίσχυσης και εμβάθυνσης των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων. Αυτή σηματοδοτήθηκε πρόσφατα από την έλευση μεγάλης επιχειρηματικής αποστολής στην Αθήνα στο πλαίσιο του Ελληνο-Σαουδαραβικού επιχειρηματικού Φόρουμ και της συνεδρίασης της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής, της οποίας ηγήθηκε ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ Αλ Φαλέχ (Khalid Al Faleh).
Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν: Με δικά του σεντόνια και πιάτα – Ζήτησε 300 λιμουζίνες
Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ζήτησε 300 λιμουζίνες για την επίσκεψή του στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Αρη Πορτοσάλτε ενώ στις αποσκευές του έχει μέχρι και… σεντόνια και πιάτα: «Στα καλά θέματα των ημερών είναι η επίσκεψη του διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος για να έρθει ζήτησε 300 λιμουζίνες. Δεν είχαμε και φέρνουμε τις λιμουζίνες από γειτονικά κράτη. Ερχεται με τρία αεροπλάνα δικά του. Εχει κλείσει ένα ολόκληρο ξενοδοχείο δικό του. Τα φέρνει δικά του όλα, κλινοσκεπάσματα, πιάτα. Δεν εμπιστεύεται τίποτα και οδοντογλυφίδα θα έρθει από τον τόπο του».
Ε.Ε. – Γερμανικό Πρακτορείο dpa: Συμφωνία των 27 για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο
Τούρκικο «think tank» φοβάται παρέμβαση ΗΠΑ υπέρ της Ελλάδας
Η ακρίβεια φέρνει λιτότητα: Τα νοικοκυριά μειώνουν τις δαπάνες για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις
Αίσιο τέλος στην Πάτρα: Συνελήφθη μετά από πολύωρη διαπραγμάτευση ο 45χρονος με την καραμπίνα
Καιρός: Δεν υποχωρεί το κύμα ζέστης – Παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς