Πιο συγκεκριμένα, το 83,7% προχωρά σε μειώσεις στην κατανάλωση ενέργειας, το 83,2% στην αγορά καταναλωτικών προϊόντων, το 66,4% στις μετακινήσεις με προσωπικό αυτοκίνητο και το 66% στις ημέρες των διακοπών. Επίσης, ποσοστό 18,7% κάνει κάποιες περικοπές στη φροντιστηριακή προετοιμασία των παιδιών του για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.
Ευρήματα
Από εκεί και πέρα, στα βασικά συμπεράσματα της έρευνας συμπεριλαμβάνονται τα εξής:
* Οι αυξήσεις δυσκολεύουν πολύ και αρκετά το 53,3% στην ανταπόκρισή του σε υποχρεώσεις, όπως αποπληρωμή δανείων, καρτών κ.λπ. Αντιθέτως, το 26,8% απαντά ότι δυσκολεύεται λίγο και καθόλου.
* Το 66,5% δηλώνει μάλλον και σίγουρα απαισιόδοξο για την προσωπική του οικονομική κατάσταση, ενώ το 32,1% είναι σίγουρα και μάλλον αισιόδοξο.
* Το 83,3% θεωρεί ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει παγκόσμια επίδραση, άρα και στη χώρα στην άνοδο των τιμών συνολικά.
* Το 47% εκτιμάει ότι η διεθνής συγκυρία είναι η βασική αιτία για τις όποιες αυξήσεις υπάρχουν, με το 45,2% να αναφέρει ως βασική αιτία την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης.
* Οσον αφορά, συνολικά, στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την ακρίβεια και τη στήριξη των νοικοκυριών, το 54,1% επισημαίνει ότι προσφέρουν σχεδόν μηδαμινή βοήθεια, το 30,2% κάνει λόγο για μικρή αλλά αναγκαία βοήθεια και το 14,2% τα κρίνει ως σημαντική βοήθεια, δεδομένων των συνθηκών.
* Το 49,3% είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο από τα μέτρα της κυβέρνησης για να πέσουν τα τιμολόγια της ενέργειας. Το 45,3% δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένο.
* Το 45,4% θεωρεί ότι οι επόμενοι λογαριασμοί θα είναι αισθητά μειωμένοι, με το 46,2% να έχει αντίθετη άποψη.
* Το 49,9% αντιμετωπίζει θετικά και μάλλον θετικά το νέο πρόγραμμα επιδότησης καυσίμων Fuel Pass2, με το 43,9% να έχει αντίθετη άποψη.
* Το 58,3%, πάντως, θεωρεί ότι δεν θα ανακουφίσει τους ιδιοκτήτες των οχημάτων, ενώ το 37% έχει αντίθετη άποψη.
Ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, δήλωσε με αφορμή την ανακοίνωση των συμπερασμάτων της έρευνας: «…Οταν το 83,7% των ερωτηθέντων προχωρά σε μειώσεις στην κατανάλωση ενέργειας, το 83,2% στην αγορά καταναλωτικών προϊόντων -μεταξύ των οποίων είναι και βασικά αγαθά-, το 66,4% στις μετακινήσεις με το προσωπικό αυτοκίνητο και το 66% στις μέρες των διακοπών, γίνεται εύκολα αντιληπτή η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του συνόλου της κοινωνίας και οι δύσκολες ώρες που περνάνε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και βέβαια, προκαλεί ανησυχία ότι το 66,5% δηλώνει απαισιόδοξο για το μέλλον, ενώ και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δηλώνει ότι δυσκολεύεται πολύ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Αυτό που επίσης πρέπει να σημειωθεί -αλλά και να εξεταστεί σοβαρά από την Πολιτεία- είναι ότι το 54,1% των ερωτηθέντων θεωρεί πως τα μέτρα της κυβέρνησης προσφέρουν σχεδόν μηδαμινή βοήθεια».