Οταν ο Τραμπ πέτυχε την πρώτη του προεδρική νίκη το 2016, πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες και αναλυτές το θεώρησαν ως πολιτική απόκλιση. Αλλοι, ωστόσο, ήταν πιο επιφυλακτικοί, υπονοώντας ότι μια δεύτερη θητεία Τραμπ το 2020 θα αποκάλυπτε στον κόσμο την πραγματική ταυτότητα των ΗΠΑ. Αυτή είναι η πραγματικότητα στην οποία ξύπνησε η Ευρώπη την περασμένη Τετάρτη.
Οι ηγέτες της Ευρώπης έτρεξαν να τον συγχαρούν. «Συγχαρητήρια, πρόεδρε Ντόναλντ Τραμπ. Ετοιμοι να συνεργαστούμε, όπως κάναμε εδώ και τέσσερα χρόνια», έγραψε ο Μακρόν στο X (πρώην twitter), προσθέτοντας: «Με τις πεποιθήσεις σας και με τις δικές μου. Με σεβασμό και φιλοδοξία. Για περισσότερη ειρήνη και ευημερία».
Λίγο αργότερα, ακολούθησε η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, επίσης στο X: «Εκ μέρους μου και της ιταλικής κυβέρνησης, τα πιο ειλικρινή μου συγχαρητήρια στον εκλεγμένο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ». Ο ακροδεξιός Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν, συνεχάρη θερμά τον Τραμπ για «τη μεγαλύτερη επιστροφή στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ!» και «μια τόσο αναγκαία νίκη για τον κόσμο!».
Αγωνία
Σε μια δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συνεχάρη τον Τραμπ για την «εντυπωσιακή του εκλογική νίκη». Ωστόσο, ο Ζελένσκι έχει σοβαρούς λόγους να ανησυχεί. Κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του, ο Τραμπ είπε επανειλημμένα ότι θα μπορούσε να διευθετήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία σε 24 ώρες, μια πρόταση που ακόμη και ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ είπε ότι δεν ήταν ρεαλιστική.
Ωστόσο, με τον Τραμπ να εισέρχεται στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, η Ουκρανία φοβάται τώρα ότι θα αναγκαστεί να καταλήξει σε μια ειρηνευτική συμφωνία με το Κρεμλίνο, παραχωρώντας Κριμαία και τμήματα του Ντονμπάς. Επειδή η Ουκρανία δεν μπορεί να διατηρήσει την πολεμική της προσπάθεια εναντίον της Ρωσίας χωρίς τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ, θα πρέπει η Ευρώπη να καλύψει το κενό. Σε μια, όμως, ήδη διχασμένη Ευρώπη, οι διπλωμάτες ανησυχούν ότι μια απότομη στροφή στην πολιτική των ΗΠΑ στην Ουκρανία θα μπορούσε να διαλύσει την Ευρώπη.
Το εναλλακτικό σενάριο δεν είναι καλύτερο. Ρωσική νίκη στην Ουκρανία θα οδηγούσε το ευρωπαϊκό μπλοκ σε βαθιά κρίση για την ασφάλεια των μελών του. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ειδικοί σε θέματα ασφάλειας, την Τετάρτη, προσπαθούσαν να βρουν λύσεις.
Πριγκίπισσα Αικατερίνη: Δίνει μάχη με τον καρκίνο - Το σοβαρό χειρουργείο
Πυρηνικά
Τους τελευταίους μήνες, η Ευρώπη άρχισε να συζητά το πυρηνικό της μέλλον χωρίς τις ΗΠΑ. Ενας αναλυτής αναζωογόνησε την ιδέα η Γαλλία να επεκτείνει την πυρηνική της «ομπρέλα» σε όλη την Ευρώπη. Ενας άλλος αναλυτής ρώτησε… μισοαστεία αν οι γαλλικοί πυρηνικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να χωρέσουν σε βρετανικά υποβρύχια.
Παρόλο που οι Ευρωπαίοι ηγέτες και αναλυτές εξακολουθούν να συζητούν πώς μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα την Ουκρανία, μια νέα πραγματικότητα εμφανίζεται. «Δύσκολοι καιροί για την Ουκρανία», έγραψε ένας άλλος ειδικός σε θέματα ασφάλειας σε μια ανάρτηση που πιθανώς αποτυπώνει καλύτερα το νόημα της στιγμής. «Δεν είναι μόνο η πιθανή απώλεια της υποστήριξης των ΗΠΑ, είναι επίσης η καταρρακτώδης επίδραση στους παγωμένους Ευρωπαίους».
ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗ
Δύο «στρατόπεδα» στο προεδρικό επιτελείο
Η μεγαλύτερη απειλή εθνικής ασφάλειας για τις ΗΠΑ και τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ είναι η ολοένα μεγαλύτερη συνεργασία των Ρωσίας, Κίνας, Ιράν, Β. Κορέας. Το επίκεντρο αυτής της απειλής είναι η Ουκρανία, όπου ο κατακτητικός πόλεμος του Πούτιν είναι απλώς ένα προοίμιο για περισσότερες διεκδικήσεις εναντίον των ανατολικών κρατών του ΝΑΤΟ. Ρωσική νίκη στην Ουκρανία θα ενθαρρύνει την Κίνα έναντι της Ταϊβάν.
Δεν είναι σαφές ότι ο Τραμπ αναγνωρίζει πλήρως αυτήν την προοπτική. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η πολιτική του Τραμπ για την Ουκρανία, επειδή οι επιτελείς του έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις. Το ένα «στρατόπεδο» υποστηρίζει την απότομη μείωση της βοήθειας προς την Ουκρανία. Το άλλο «στρατόπεδο» αναγνωρίζει την απειλή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ευρώπη και αλλού, αν η Ουάσιγκτον εγκαταλείψει την Ουκρανία.
Οι πρώτες ενδείξεις για την πολιτική του Τραμπ θα είναι οι διορισμοί που θα κάνει σε ανώτερες θέσεις εθνικής ασφάλειας. Για μεγάλο μέρος του περασμένου έτους, οι Ευρωπαίοι ρωτούσαν αν το ΝΑΤΟ μπορεί να είναι «προστατευμένο από τον Τραμπ». Αλλά με τον Τραμπ να επιστρέφει στον Λευκό Οίκο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ιδιαίτερα ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Ολλανδός Μαρκ Ρούτε, θα πρέπει να δείξουν ότι έχουν ένα σχέδιο να συνεργαστούν με τη νέα κυβέρνηση.
Ειδήσεις σήμερα
Ανάλυση Stratfor: Ρίχνουν γέφυρες Ινδία και Κίνα
ΗΠΑ: Ο Τραμπ κερδίζει την Αριζόνα, σαρώνοντας και τις 7 πολιτείες-κλειδιά
ΗΠΑ: Ο Τραμπ αποκλείει τη συμμετοχή της Χέιλι και του Πομπέο στην κυβέρνησή του
Ο Πούτιν υπέγραψε σε νόμο τη συνθήκη αμοιβαίας άμυνας με τη Βόρεια Κορέα