Η εφημερίδα επισημαίνει τους κινδύνους να εισέλθει η Τουρκία σε μία περίοδο πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, λαμβανομένης υπόψη της μικρής διαφοράς με την οποία προηγείται ο Ερντογάν, αλλά και της συνεχιζόμενης υποτίμησης της τουρκικής λίρας. Επισημαίνει ακόμη ότι, παρά τα οικονομικά προβλήματα και τις τραγικές συνέπειες του τελευταίου σεισμού στην Τουρκία, η παράταξη Ερντογάν έδειξε εντυπωσιακή ανθεκτικότητα στις κάλπες, ενώ για τον Κιλιτσντάρογλου τονιζει πως το γεγονός πως είναι Κούρδος Αλεβίτης ίσως οδήγησε πολλούς Τούρκους συντηρητικούς Σουνίτες στο να τον καταψηφίσουν.
Η Le Monde υπογραμμίζει ότι μείζονα ρόλο θα διαδραματίσει από δω και στο εξής η θέση που θα λάβει ο Σινάν Ογάν, ο οποίος, υποστηρίζοντας πως στόχος του είναι να απελάσει τους 3,6 εκατομμύρια Σύριους που βρίσκονται στην Τουρκία, ανέβασε το ποσοστό του στο 5,3% του εκλογικού σώματος.
«Δεν πρόκειται ακριβώς για νίκη, αλλά σίγουρα δεν είναι ήττα για τον Ερντογάν», σημειώνει από την πλευρά της η γαλλική εφημερίδα Figaro αναφερόμενη στα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία και επισημαίνοντας την δήλωση του Τούρκου προέδρου ότι “θα μπορούσε να υπηρετήσει τη χώρα του για ακόμα πέντε χρόνια”. Την ίδια αυτοπεποίθηση επέδειξε και ο αντίπαλός του ο οποίος υποσχέθηκε στο στρατόπεδό του ότι “θα κερδίσει οπωσδήποτε στον δεύτερο γύρο” αναφέρει επίσης η γαλλική εφημερίδα.
Από την πλευρά της η γαλλική εφημερίδα Libération, υπογραμμίζει πως μετά το τέλος μιας ψηφοφορίας με μαζική συμμετοχή που διεξήχθη “χωρίς αξιοσημείωτα επεισόδια”, οι πρώτες καταμετρήσεις δίνουν πλεονέκτημα στον απερχόμενο πρόεδρο, ο οποίος “φαίνεται σε κάθε περίπτωση έτοιμος να σεβαστεί το αποτέλεσμα της κάλπης”. Η εφημερίδα επισημαίνει ωστόσο, μεταξύ άλλων, την καχυποψία της αντιπολίτευσης για τον τρόπο καταμέτρησης των ψήφων, σημειώνοντας πως ο Κιλιτσντάρογλου κάλεσε “τους ήρωες της δημοκρατίας” να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και μετά το κλείσιμο της κάλπης.
Mπλέικ Λάιβλι: Μηνύει συμπρωταγωνιστή της - Τον κατηγορεί για σεξουαλική παρενόχληση
Tις επιτυχίες και τα λάθη που έκανε ο απερχόμενος πρόεδρος Ερντογάν κατά την διάρκεια των δύο δεκαετιών του στην εξουσία υπενθυμίζει τέλος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Le Monde ο Τούρκος συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ, Ορχάν Παμούκ, ο οποίος σημειώνει πως τα τελευταία είκοσι χρόνια υπήρξε στην Τουρκία τεράστια οικονομική ανάπτυξη, ότι υπήρξαν αλλαγές οι οποίες δεν ήταν ομοιογενείς, αλλά και ότι τα τελευταία δέκα χρόνια όλα αντιστράφηκαν και τελικά οι οποίες αλλαγές ακυρώθηκαν.
Ο Ορχάν Παμούκ χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» το πραξικόπημα του 2016, αλλά και την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2017, τονίζοντας ότι και τα δύο συνέβαλαν στην παντοδυναμία του Ερντογάν, ο οποίος, «κλειδώνοντας την ελευθερία του λόγου και βάζοντας χιλιάδες στη φυλακή, μετέτρεψε τον εαυτό του σε έναν μοναχικό, παντοδύναμο ηγέτη». Υποστηρίζει τέλος ότι αυτό που κρατά εν μέρει τον Ερντογάν στην εξουσία είναι η Ευρώπη. «Από τη μια πλευρά, ο Ερντογάν επικρίνεται από τους Ευρωπαίους ηγέτες για τους περιορισμούς που επιβάλλει στην ελευθερία της έκφρασης, για τη φυλάκιση συγγραφέων κλπ., από την άλλη πλευρά, μεγάλες δυτικές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, είναι κρυφά ευχαριστημένες μαζί του, επειδή κρατά μακριά τους μετανάστες», σημειώνει, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει αφήσει να εννοηθεί πως στόχος του είναι να διώξει όλους τους Σύρους πρόσφυγες.
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Μίνι καλοκαιράκι από σήμερα με ζέστη και αφρικανική σκόνη – Που θα δούμε τα πρώτα 30αρια
Μαϊμού διπλώματα πιλότου: Μέχρι την… Ιορδανία είχαν απλώσει τα «φτερά» τους
Εκλογές 2023: Δωρεάν διόδια – Για ποιους ισχύει και για ποιες ώρες