«Αυτό που έχει γίνει είναι εγκληματικό, διότι οι θεωρητικές γνώσεις είναι η ραχοκοκαλιά της εμπειρίας του πιλότου. Ναι μεν έχουμε μια πρακτική εμπειρία, αλλά πρέπει να βασίζεται σε θεωρητικές γνώσεις. Το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι έφτασαν στο σημείο να πιστοποιούν πως μαθητές του εξωτερικού έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα εδάφους χωρίς να το έχουν κάνει είναι πάρα πολύ επικίνδυνο», σημειώνει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο Τζορτζ Μ. Χιωτάκης, επαγγελματίας χειριστής Πολιτικής Αεροπορίας, προσθέτοντας: «Σίγουρα στο επόμενο στάδιο θα μπορούσε να αντιληφθεί κάποιος μια έλλειψη γνώσεων, όταν όμως ένας πιστοποιημένος φορέας έχει βάλει μια σφραγίδα επιτυχίας, τότε αυτό το καθιστά πολύ δύσκολο».
Μέχρι το Αμμάν της Ιορδανίας είχαν φτάσει τα «πλοκάμια» της συμμορίας, όπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας που παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα των κατηγορουμένων από τον περασμένο Ιανουάριο. Σύνδεσμός τους στη χώρα της Ασίας ήταν ο αποκαλούμενος «Ταρέκ», ένας άνδρας αγνώστων στοιχείων, που φέρεται να είχε συχνές επικοινωνίες με τον έναν από τους τρεις συλληφθέντες. Οι υποψήφιοι πιλότοι μπορούσαν να αποκτήσουν την άδεια χειριστή από το εξεταστικό κέντρο του Αμμάν χωρίς… φυσική παρουσία, ακόμα και δίνοντας… λάθος απαντήσεις. Το κόστος για τη νόθευση του αποτελέσματος με τη συγκεκριμένη διαδικασία έφτανε τις 25.000 ευρώ. Μάλιστα, για να μη δίνουν στόχο, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης διέδιδαν ότι το εν λόγω εξεταστικό κέντρο ήταν στην… Μπρατισλάβα της Σλοβακίας και όχι στην Ιορδανία.
Οσον αφορά στη δράση τους στην Ελλάδα, ο 70χρονος συνταξιούχος πιλότος της Ολυμπιακής, μαζί με τους δύο συνεργούς του, είχαν βρει τρόπο να νοθεύουν τις πιστοποιημένες εξετάσεις που διενεργούσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Αυστρίας, σε συνεργασία με εγχώρια εταιρία. Η συγκεκριμένη εταιρία διενεργεί εγκεκριμένες από την Ε.Ε. θεωρητικές εξετάσεις για πιλότους στην Ελλάδα, ισότιμες με την ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Συνολικά 15 υποψήφιοι πιλότοι πήραν την απαραίτητη άδεια μέσω αυτών των εξετάσεων με τη βοήθεια των μελών της συμμορίας.
Σεισμός 5,1 ρίχτερ στη Μυτιλήνη - Ποια είναι η εκτίμηση των σεισμολόγων
Εικονικές βεβαιώσεις
Το ποσό των 2.000 ευρώ έδωσε τον περασμένο Ιανουάριο στα μέλη της συμμορίας μια υποψήφια πιλότος που ήταν εγγεγραμμένη σε σχολή της Πολωνίας. Με αυτά τα χρήματα προμηθεύτηκε… «εικονική» βεβαίωση σπουδών από σχολή πιλότων της Θεσσαλονίκης, για να μπορέσει χωρίς να κινεί υποψίες να έρθει στην Ελλάδα και να περάσει τις θεωρητικές εξετάσεις με τη βοήθεια της εγκληματικής οργάνωσης. Η συγκεκριμένη σχολή ανήκε στον έναν από τους 3 συλληφθέντες που είχαν «ενορχηστρώσει» την παράνομη δραστηριότητα. Είναι ενδεικτικό ότι, σε αρκετές περιπτώσεις, οι υποψήφιοι, χωρίς να εμφανιστούν ποτέ, λάμβαναν τη βεβαίωση, την οποία στη συνέχεια κατέθεταν προκειμένου να είναι σε θέση να εξεταστούν στα θεωρητικά μαθήματα για την απόκτηση άδειας χειριστή αεροσκάφους.
Σε μια άλλη περίπτωση, στις 21 Φεβρουαρίου, τα μέλη της συμμορίας έχουν καταγραφεί να συνεννοούνται προκειμένου να λάβει εικονική βεβαίωση παρακολούθησης μαθημάτων στη σχολή της Θεσσαλονίκης ένας υπήκοος Ιταλίας, στέλεχος της πολεμικής αεροπορίας στη χώρα του. Ο αλλοδαπός πιλότος είχε προσεγγίσει την εγκληματική οργάνωση για να αποκτήσει άδεια χειριστή αεροσκάφους (ATPL). Στις 8 Μαρτίου, η συμμορία θα αναλάμβανε να «εξυπηρετήσει» έναν Ελληνα πιλότο, κάτοχο αμερικανικής άδειας, προκειμένου να αποκτήσει παράτυπα την αντίστοιχη ευρωπαϊκή (EASA). Στις καταγεγραμμένες συνομιλίες, τα μέλη της οργάνωσης ζητούν 2.000-3.000 ευρώ από τον άνδρα για να του εκδώσουν την εικονική βεβαίωση παρακολούθησης και 600 ευρώ για το κάθε εξεταζόμενο μάθημα.