Σε προεκλογική συγκέντρωση στην Αγκυρα, λίγες μέρες μετά την ασθένειά του που έδωσε τροφή σε ποικίλα σενάρια, ο Toύρκος πρόεδρος άστραψε και βρόντηξε. Είπε ότι «το έθνος δεν θα επιτρέψει να περάσει η χώρα στα χέρια κάποιου, που θα ορκιστεί πρόεδρος με την υποστήριξη του Καντίλ (σ.σ.: ορεινού όγκου στα τουρκοϊρακινά σύνορα, όπου εδρεύει η διοίκηση του ΡΚΚ), αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως οι Κούρδοι ψηφοφόροι, που θα τον μαυρίσουν, είναι «μιάσματα» και πολίτες β’ κατηγορίας. Ανάλογες φήμες για σενάρια ανωμαλίας πυροδότησε η δήλωση του αμφιλεγόμενου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, περί «ενός ακόμη πολιτικού πραξικοπήματος, που εξυφαίνεται στις 14 Μάη, όπως εκείνο που έστησε η Δύση κατά της Τουρκίας στις 15 Ιουλίου 2016». Το αν όλα αυτά αποτελούν προκαταβολικές δικαιολογίες για την επερχόμενη ήττα ή συνιστούν προάγγελο εκτροπής, μένει να αποδειχθεί στην πράξη.
Αποκαλύψεις
Πάντως, κύκλοι του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), του κορμού δηλαδή της αντιερντογανικής συμμαχίας, που στηρίζει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, προχωρούν σε εξαιρετικά ανησυχητικές αποκαλύψεις για τις προθέσεις του Ερντογάν. Ο βουλευτής του CHP, Mουχερέμ Ερκέκ, ισχυρίστηκε ότι το κόμμα του εντόπισε μια παράλληλη δομή στο υπουργείο Εσωτερικών, που θα παρακολουθεί τη ροή της ψηφοφορίας σε όλη τη χώρα και θα ενημερώσει έγκαιρα την ηγεσία της κυβέρνησης και του ΑΚΡ, προκειμένου ο Ερντογάν «να βρει τον χρόνο να αντιδράσει με τις παραστρατιωτικές ομάδες του». Βάσει της ίδιας θεωρίας, περίπου 16.000 αυτόματα τυφέκια του τουρκικού στρατού αγνοούνται μετά το πραξικόπημα το 2016, με πληροφορίες ότι έχουν εξοπλίσει αντίστοιχα μέλη του «προσωπικού στρατού του ΑΚΡ», ώστε οι τελευταίοι να βγουν στους δρόμους μόλις λάβουν εντολή.
Στην Τουρκία, αλλά και σε δυτικές πρωτεύουσες, κανείς δεν έχει αμφιβολία ότι ο 69χρονος ισλαμιστής ηγέτης δεν θα είχε ενδοιασμούς να καταφύγει σε τέτοια μέσα, αν ήξερε ότι θα του βγουν. Το πιθανότερο, όμως, είναι να συνεχίσει την κινδυνολογία και να υψώσει τους τόνους της πόλωσης, ποντάροντας ίσως και σε κάποια λελογισμένη νοθεία στις απομακρυσμένες επαρχίες.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Στην τελική ευθεία των εκλογών η συμμαχία του κουρδικού HDP με τους κεμαλιστές πόνεσε πάρα πολύ τον Ερντογάν, καθώς το κουρδικό κόμμα έχει μια σταθερή εκλογική βάση του 10%-13%. Η δήλωση του φυλακισμένου από το 2016 πρώην ηγέτη του, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, υπέρ του Κιλιτσντάρογλου είναι πιθανό να γείρει την πλάστιγγα υπέρ του δεύτερου, ίσως και από τον πρώτο γύρο.
Δημοσκοπήσεις: Σταθερό προβάδισμα Κιλιτσντάρογλου
Με υποσχέσεις για αποκατάσταση της δημοκρατίας, τιμωρία των εγκάθετων του κρατικού μηχανισμού, που προχώρησαν σε μαζικές διώξεις γκιουλενιστών και άλλων αντιφρονούντων μετά το πραξικόπημα του 2016, και με την υπόσχεση να έχει διώξει τους Σύρους πρόσφυγες από την Τουρκία μέσα σε δύο χρόνια, ο Κιλιτσντάρογλου έχει καταφέρει να προηγείται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, χωρίς όμως να «κλειδώνει» τη νίκη.
Στις 12 από τις τελευταίες 15 δημοσκοπήσεις ο 74χρονος πρώην εφοριακός προηγείται μεν του Ερντογάν, αλλά με απόσταση που ελάχιστα υπερβαίνει το όριο του στατιστικού λάθους. Σύμφωνα με την εταιρία ORC Researce, ο Κιλιτσντάρογλου λαμβάνει 48%, έναντι 44,6% του ισλαμιστή αντιπάλου του, ενώ οι ανεξάρτητοι Μουχαρέμ Ιντζέ και Σινάν Ογάν παίρνουν 4,3% και 3,1% αντίστοιχα. Η διαφορά Κιλιτσντάρογλου – Ερντογάν αγγίζει το 3,4%, με την «ψαλίδα» να κλείνει, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρίας, που κατέγραφε διαφορά 7 μονάδων. Επίσης, η εταιρία ArtıBir εμφανίζει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να επικρατεί και στους δύο γύρους του Ερντογάν, με 49,4%-43,7% και 53,6%-46,4% αντίστοιχα.
Ενδιαφέρον έχει και η «δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων» (poll of polls) που παρουσίασε προ ημερών το «Politico» βγάζοντας τον μέσο όρο των τελευταίων προεκλογικών σφυγμομετρήσεων. Βάσει των ευρημάτων, στον πρώτο γύρο ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται με 47% έναντι 46% του Ερντογάν, 3% του Ιντζέ και 2% του Ογάν, ενώ στον δεύτερο η έγκριτη ιστοσελίδα πετάει ουσιαστικά το μπαλάκι στην εξέδρα προβλέποντας ισοπαλία 49%-49%.