Οι δημοσκοπήσεις δεν επαληθεύθηκαν και ο πρόεδρος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Αβέρωφ Νεοφύτου, εξασφάλισε το 26,10% των ψήφων, μένοντας εκτός του δεύτερου γύρου. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, συγκέντρωσε 32,04% και o Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος υποστηρίχθηκε από το αριστερό ΑΚΕΛ, απέσπασε το 29,6%. Η ήττα του επικεφαλής του ΔΗΣΥ και το υψηλό ποσοστό του Α. Μαυρογιάννη προκάλεσαν έκπληξη.
Στον δεύτερο γύρο, οι Κύπριοι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στους δύο έμπειρους διπλωμάτες, που έχουν υπηρετήσει σε σημαντικές θέσεις. Για τον Ν. Χριστοδουλίδη, πρώην στενό συνεργάτη του Νίκου Αναστασιάδη (διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και κυβερνητικός εκπρόσωπος), που αποχώρησε από το κόμμα για να θέσει υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος, η σημερινή μάχη αποδεικνύεται πιο δύσκολη και όχι ένας περίπατος, όπως προέβλεπαν οι αναλυτές μέχρι πρότινος. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος διετέλεσε μεσολαβητής της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας και πρέσβης σε σημαντικές πρωτεύουσες (έχει χειριστεί τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού στο πλευρό των Κληρίδη και Παπαδόπουλου, ενώ ήταν επικεφαλής διαπραγματευτής και του απερχόμενου Προέδρου Αναστασιάδη), κατέρχεται στον δεύτερο γύρο με ποσοστά τουλάχιστον κατά 5% υψηλότερα από εκείνα που του είχαν δώσει οι δημοσκοπήσεις.
Εκλογές στην Κύπρο: Ανατροπές
Ο πρώτος γύρος των εκλογών έφερε ανατροπές στο κυβερνών κόμμα ΔΗΣΥ, όπου παρατηρήθηκε μετατόπιση ψηφοφόρων από την «ορθόδοξη» ηγεσία (Νεοφύτου) στον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος συγκέντρωσε το 20% των ψηφοφόρων του κόμματος. Πολλοί στο ΔΗΣΥ τού επιρρίπτουν την ευθύνη της διάσπασης, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι είναι ευκαιρία να αναδειχθεί ένα νέο πρόσωπο στην πολιτική ζωή της Κύπρου, που, όπως φαίνεται, πολλά έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια.
Στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται, με τους ψηφοφόρους να επιλέγουν υποψηφίους ανάλογα με την προσωπικότητα και το ειδικό πολιτικό τους βάρος, αντί να καθοδηγούνται βάσει κομματικών επιλογών, ο μεν Χριστοδουλίδης υποστηρίχθηκε -εκτός από τμήμα του Συναγερμού- από τα μικρά κόμματα του Κέντρου (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ), αλλά και από το περίπου 10% των ψηφοφόρων της Αριστεράς (ΑΚΕΛ). Για ορισμένα στελέχη του ΔΗΣΥ, η στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη είναι μονόδρομος, καθώς οι θέσεις τους βρίσκονται κοντά. Σε αυτήν την περίπτωση η διάσπαση του κόμματος είναι ένα ορατό σενάριο.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Από την άλλη πλευρά, ο αντίπαλός του, Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος έχει κάνει ανοίγματα και προς την Κεντροδεξιά, θα επιλεγεί και από αρκετούς ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ στον δεύτερο γύρο, όπως εκτιμάται. Το κυβερνών κόμμα δεν πήρε επίσημα θέση επιλέγοντας την ψήφο κατά βούληση, με την προϋπόθεση ώστε να κλείσει ο δρόμος προς την εξουσία για το ΑΚΕΛ. Αρκετά στελέχη του ΔΗΣΥ έχουν ταχθεί υπέρ μιας συνεργασίας με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη στη βάση αρχών, καθώς θεωρούν λάθος να επιβραβευθεί η «αποστασία» Χριστοδουλίδη. Πολλοί αναλυτές θεωρούν πως ο Χριστοδουλίδης μπορεί να συγκεντρώσει τις ψήφους της του δεξιού χώρου, αλλά και άλλων κομμάτων, κάτι που δεν μπορεί να κάνει ο Μαυρογιάννης υποστηριζόμενος από την Αριστερά.
Εκλογές στην Κύπρο: Κυπριακό, ακρίβεια, και διαφθορά τα διακυβεύματα
Τόσο ο Νίκος Χριστοδουλίδης όσο και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης γνωρίζουν πολύ καλά όλα τα μεγάλα «αγκάθια» του Κυπριακού, που πάντοτε αποτελεί βασικό διακύβευμα των εκλογών στη Μεγαλόνησο, αν και όχι το μόνο. Σε μια χρονική στιγμή που η αδιαλλαξία της Τουρκίας έχει φθάσει στο ανώτατο σημείο επιζητώντας προσάρτηση του κατεχόμενου τμήματος της νήσου, ο επόμενος πρόεδρος καλείται να αντιμετωπίσει το αδιέξοδο. Ο Ν. Χριστοδουλίδης πιστεύει στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κυπριακό, ακόμη και με τον διορισμό μιας πολιτικής προσωπικότητας που θα αναλάμβανε πρωτοβουλίες για λογαριασμό των 27 κρατών-μελών. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ένας διπλωμάτης με μακρά θητεία και στον ΟΗΕ, εμπιστεύεται πιο πολύ τα Ηνωμένα Εθνη και πιστεύει ότι η Τουρκία πρέπει να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού και της λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Το βέβαιο είναι ότι όποιος από τους δύο και αν εκλεγεί θα έχει να αντιμετωπίσει, εκτός από το τελματωμένο εθνικό ζήτημα, σημαντικά άλλα θέματα: Το αυξημένο κόστος ζωής και τον αγώνα κατά της διαφθοράς. Μια σειρά σοβαρών κρίσεων -η πανδημία του κορονοϊού, η ενεργειακή, το μεταναστευτικό- έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα και έχει μεταβάλει τον τρόπο σκέψης των ψηφοφόρων, καθώς οι ανάγκες είναι πιεστικές. Τα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, καθώς και σκάνδαλα διαφθοράς, έχουν βαρύνει πολύ στη ζυγαριά των πολιτικών επιλογών της κυπριακής κοινωνίας.
Ειδήσεις σήμερα
Σεισμός στην Τουρκία: Δεν εντοπίστηκε η 24χρονη αθλήτρια