Η λεγόμενη «Beşli çete» («Συμμορία των Πέντε») είναι τόσο μισητή στη γειτονική χώρα, ώστε ένα βίντεο τον Δεκέμβριο του 2021 στο οποίο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποσχέθηκε να κατάσχει τις περιουσίες τους, κέρδισε τα περισσότερα «likes» από κάθε άλλο πολιτικό στο YouTube!
Ποιοι είναι
Iδού η ταυτότητα της «σπείρας» και των εταιριών της: Πρόκειται για την «Cengiz Holding» με πρόεδρο τον Μεχμέτ Τζενγκίζ, την «Kalyon Group» υπό τον Τζεμάλ Καλιοντζού, την «Kolin Holding» υπό τον Νατζί Κολογλού, τη «Limak Holding» υπό τον Νιχάτ Οζντεμίρ και τη «Makyol Group» με πρόεδρο τον Μεχμέτ Ναζίφ Γκουνάλ. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, συγκαταλέγονται μεταξύ των δέκα κορυφαίων παγκοσμίως κατασκευαστών που εξασφάλισαν τα περισσότερα κρατικά συμβόλαια για έργα υποδομών ανά επένδυση και περιοχή και ανά επένδυση και πρωτογενή τομέα την περίοδο μεταξύ 1990 και 2020. Μόλις στο δεύτερο μισό της περασμένης δεκαετίας, οι «πέντε» είχαν κερδίσει το 30% του συνόλου των δημόσιων διαγωνισμών που διεξήχθησαν για κατασκευαστικά έργα στην Τουρκία. Η αξία αυτού του μεριδίου ήταν τουλάχιστον 30 δισ. δολάρια. Τους υπόλοιπους δημόσιους διαγωνισμούς μοιράστηκαν 20.851 μικρότερες εταιρίες.
Από τα χέρια των «πέντε» δεν ξέφυγαν φυσικά μεγάλοι δημόσιοι διαγωνισμοί, όπως η γέφυρα «Osmangazi», το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, η σήραγγα «Eurasia» και η γέφυρα «Yavuz Sultan Selim». Παρά τις αυστηρότατες προδιαγραφές ασφαλείας που επιβλήθηκαν μετά τους σεισμούς του 1999 με τους 17.000 νεκρούς στη Νικομήδεια, η κακή ποιότητα κατασκευής παρέμεινε ένα ζήτημα. Οι κατασκευαστές κατηγορήθηκαν από ειδικούς του κατασκευαστικού κλάδου, ανεξάρτητους μηχανικούς και την αντιπολίτευση της Τουρκίας ότι θυσίασαν την ασφάλεια προς όφελος της ταχύτητας και του χαμηλού κόστους. Ειπώθηκε, συγκεκριμένα, ότι πολλά κτίρια δεν είχαν χαλύβδινες ράβδους στήριξης και επαρκές σκυρόδεμα. «Ενας από τους λόγους μιας τόσο μεγάλης καταστροφής είναι η έλλειψη εποπτείας, καθώς η διαδικασία κατασκευής μετατράπηκε σε εργαλείο συλλογής κεφαλαίων», δήλωσε την Πέμπτη ο Τεζτζάν Καρακούς Τζαντάν, επικεφαλής του Αρχιτεκτονικού Επιμελητηρίου στην Αγκυρα. «Μερικά κτίρια χωρίστηκαν στα δύο, πράγμα που σημαίνει ότι το υλικό είναι φτωχό», υπογράμμισε.
Ισραήλ: Δύο φωτοβολίδες έπεσαν μπροστά από το σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Καισάρεια
«Ληστές»
Η τουρκική αντιπολίτευση κατηγορεί τους πέντε «τσέτες» (ληστές) ότι είναι οι μεγαλύτεροι φοροφυγάδες της Τουρκίας, ενώ έκρηξη οργής προκάλεσε στην Τουρκία η προνομιακή τους μεταχείριση κατά το lockdown τον Απρίλιο του 2021. Η τουρκική Συνομοσπονδία Προοδευτικών Συνδικάτων (DISK) υπογράμμισε ότι ενώ εκατομμύρια Τούρκοι μεροκαματιάρηδες αφέθηκαν στην τύχη τους χωρίς κρατικό βοήθημα, οι «πέντε» εισέπραξαν δεκάδες εκατομμύρια σε επιχορηγήσεις.
Τρόπον τινά, ο Ερντογάν και η οικογένειά του ανήκουν στο ίδιο σινάφι, καθώς ο γαμπρός του και πρώην υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, έχει αναμιχθεί μαζί με τη βασιλική οικογένεια του Κατάρ τόσο στο πρόγραμμα για το Κανάλι της Κωνσταντινούπολης όσο και σε σχέδια για την κατασκευή οικισμών, που θα φιλοξενήσουν Σύρους πρόσφυγες. Για όλους αυτούς ο σεισμός θα αποτελούσε μια τεράστια ευκαιρία, αν δεν ενεργοποιούσε ένα ηφαίστειο λαϊκής οργής που απειλεί να καταπιεί στην κάλπη τον Ερντογάν. Ισως να μη σωθεί ακόμη κι αν θυσιάσει τους φίλους του.
Ειδήσεις σήμερα
Σεισμός στην Τουρκία: Δεν εντοπίστηκε η 24χρονη αθλήτρια
Εκλογές 2023-ΠΑΣΟΚ: Ο Τσίπρας έκανε… δώρο τη «σύγκρουση» στον Ανδρουλάκη