Παραθέτουμε παρακάτω τις πολιτικές Τραμπ -σε ενδεχόμενη εκλογή του- σε κρίσιμα ζητήματα για τις ΗΠΑ και τον κόσμο, αλλά και τον ενδεχόμενο αντίκτυπό τους στην παγκόσμια σκακιέρα.
» Οικονομία: Για πολλούς το δυνατό χαρτί του Τραμπ θεωρείται η οικονομία, δεδομένων και των καλών επιδόσεων στην προηγούμενη θητεία του. Ο Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε προσφάτως, πάντως, πως η οικονομία πήγαινε καλά εξαιτίας των δικών του πολιτικών που είχαν αρχίσει να λειτουργούν. Ο Τραμπ προχωράει σε γενικόλογες διακηρύξεις χωρίς να εξηγεί πώς θα πετύχει το σχέδιό του. Αναφέρεται σε κατάργηση των περιοριστικών διατάξεων, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη μεταποίηση και απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Αλλά πώς;
Για τον Τραμπ, κύριο εργαλείο στην προσπάθειά του να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή θα είναι η επιβολή δασμών. Μέχρι στιγμής έχει προτείνει «οριζόντιους δασμούς» 10%-20% σε όλες τις εισαγωγές αγαθών, ενώ ειδικά για τις εξαγωγές από την Κίνα οι δασμοί θα φτάσουν το 60%, κίνηση που θα επηρεάσει δυσμενώς και την ευρωπαϊκή αγορά. Ο Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει επίσης να καθιερώσει ως μόνιμες τις φοροαπαλλαγές που είχε θεσπίσει το 2017.
Μεταξύ άλλων υπόσχεται ότι τα φιλοδωρήματα των εργαζομένων στην εστίαση και τον τουρισμό δεν θα υπόκεινται πλέον σε φόρο εισοδήματος, καθώς και πως θα κάνει τις ΗΠΑ «παγκόσμια πρωτεύουσα του bitcoin και των κρυπτονομισμάτων».
» Εξωτερική πολιτική: Ο Τραμπ υποστηρίζει πως θα «τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία την πρώτη μέρα της θητείας του», περιγράφοντας μάλιστα τον τρόπο: βάζοντας τους δυο τους (Ζελένσκι-Πούτιν) σε ένα δωμάτιο για να κλείσει η συμφωνία, χωρίς ωστόσο να έχει κρύψει κατά καιρούς τον θαυμασμό του για τον Ρώσο πρόεδρο.
Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος υπερηφανεύεται ότι είναι ειρηνοποιός. «Θα φέρω την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και μάλιστα σύντομα», είπε, σημειώνοντας πως πρέπει να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή και «να σταματήσουμε να σκοτώνουμε ανθρώπους». Ωστόσο, φέρεται να είπε στον Ισραηλινό ηγέτη Μπενιαμίν Νετανιάχου «κάνε αυτό που πρέπει να κάνεις».
Το πιο κρίσιμο σημείο στην εξωτερική πολιτική του αφορά τη στάση του στο ΝΑΤΟ, καθώς έχει απειλήσει στο παρελθόν ότι θα αποχωρήσει από τη Συμμαχία αν οι χώρες-μέλη δεν πληρώσουν περισσότερα για τις στρατιωτικές τους δαπάνες. Εως τον Αύγουστο φέτος, οι ΗΠΑ είχαν πληρώσει 60 δισεκατομμύρια δολάρια -περισσότερα από τις πρώτες δέκα χώρες που συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ. Μια ενδεχόμενη αποχώρηση του Τραμπ θα ήταν καταστροφική για δεκάδες χώρες και θα αποδυνάμωνε δραματικά τη Συμμαχία.
Ο Τραμπ -όπως και η Χάρις- εμφανίζονται ιδιαίτερα επιθετικοί με την Κίνα, βλέποντας πως το Πεκίνο προσπαθεί να επισκιάσει τις ΗΠΑ. Ωστόσο οι ειδικοί καταγράφουν και την αμφιθυμία του σχετικά με την υπεράσπιση της Ταϊβάν σε περίπτωση που απειλούνταν από την Κίνα. «Νομίζω ότι πρέπει να μας πληρώσει για να την υπερασπιστούμε», είπε, «δεν διαφέρουμε από μια ασφαλιστική εταιρία», υπενθυμίζοντας πως η Ταϊβάν κλέβει την αμερικανική αγορά μικροτσίπ.
» Ευρώπη: Για την Ευρώπη, μία προεδρία Τραμπ θα σήμαινε ένα μέλλον με πιο ακριβό εμπόριο, αφού οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της, με το διατλαντικό εμπόριο να αντιπροσωπεύει το 20% των εξαγωγών της ηπείρου. Η προοπτική αυτή έχει σημάνει συναγερμό σε ορισμένες βιομηχανίες, όπως στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, που ήδη βιώνει σοβαρούς κλυδωνισμούς.
Τουρκία: Θεωρεί ότι οι Κούρδοι μαχητές θα εκδιωχθούν από το σύνολο του συριακού εδάφους
Συνολικά οι διατλαντικές εμπορικές σχέσεις ανέρχονται σε 1,3 τρισ. δολ., με τις ΗΠΑ να έχουν έλλειμμα ύψους 131 δισ. δολ., το οποίο ο Τραμπ θέλει να μηδενίσει. Η επίπτωση στην οικονομική ανάπτυξη στην Ε.Ε. θα είναι σημαντική, καθώς ορισμένες μελέτες ανεβάζουν σε 1,5 μονάδα το ΑΕΠ που θα χαθεί λόγω των δασμών.
Ανώτεροι αξιωματούχοι της Ε.Ε. δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός πιθανού εμπορικού πολέμου, εάν ο Τραμπ αναλάβει τα καθήκοντά του, με έναν Ευρωπαίο διπλωμάτη να λέει στο Politico ότι η Ε.Ε. «θα απαντήσει γρήγορα και με σκληρά μέτρα».
» Κλιματική αλλαγή: Την ίδια στιγμή που οι τυφώνες Μίλτον και Ελεν χτυπούσαν τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, ο Τραμπ χλεύαζε τα περιβαλλοντικά σχέδια και τις πολιτικές για την αντιμετώπιση αυτής της κλιματικής έκτακτης ανάγκης ως… μία από τις μεγαλύτερες απάτες όλων των εποχών. Πολλοί αναμένουν ότι θα αποχωρήσει από τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα του 2015, ωστόσο ακόμα κι αν δεν το κάνει, αν εκλεγεί, ειδικοί εκτιμούν πως ίσως ξηλώσει κάποιες πολιτικές Μπάιντεν ή θα άρει δεκάδες ρυθμιστικά μέτρα (εκπομπές αυτοκινήτων, σταθμών παραγωγής ενέργειας κ.λπ.), υπονομεύοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα άμεσης μείωσης των εκπομπών της χώρας.
ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ
«Mικρό καλάθι» κρατάει η Αθήνα
Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι διατεθειμένος αυτή τη φορά να κόψει τους δεσμούς με το κατεστημένο της Ουάσιγκτον και να αφήσει στο περιθώριο έμπειρους συμβούλους ασφαλείας και αξιωματούχους που στην πρώτη του θητεία θεωρήθηκε ότι είχαν ρόλο ισορροπιστή.
Ο υποψήφιος πρόεδρος είναι απρόβλεπτος, ενώ οι δηλώσεις του σε συναντήσεις με Ελληνες αρχηγούς εξέφραζαν, τουλάχιστον, δυσθυμία. Σε συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα είπε πως «είναι κακή ιδέα η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ». Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σημείωσε πως δεν θα ήταν κακή ιδέα για την Ελλάδα να βυθίσει ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο «καθώς έτσι θα καταφέρει συμφωνία». Ο Τραμπ έχει εκφράσει προσωπική συμπάθεια για τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, ωστόσο δεν έλειψαν οι εκπλήξεις και προς τη γείτονα, όπως όταν ο υπουργός Εξωτερικών επί προεδρίας του, Μάικ Πομπέο, επισκέφτηκε την Αθήνα (και την Αλεξανδρούπολη), όχι όμως και την Αγκυρα.
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Απελάσεις με τη βοήθεια εθνοφρουράς και στρατού
Υποσχέθηκε να χτίσει τοίχο στα νότια σύνορα και αυτή τη φορά σκοπεύει να ολοκληρώσει το έργο. Ο Τραμπ υποστηρίζει πως θα απελάσει 11 εκατομμύρια παράτυπους μετανάστες, που εργάζονται σε τομείς της γεωργίας και του τουρισμού. «Δεν θα τους αφήσουμε στη χώρα, θα τους απομακρύνουμε. Νομίζω ότι η εθνοφρουρά θα μπορεί να το κάνει αυτό κι αν όχι, θα χρησιμοποιήσουμε τον στρατό».
Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν για μια τέτοια κίνηση θα διατάρασσε την αμερικανική οικονομία και τον πληθωρισμό, καθώς οι εργοδότες θα πρέπει να πληρώσουν υψηλότερους μισθούς ή να μειώσουν την παραγωγή και τις υπηρεσίες, αυξάνοντας τις τιμές εν μέσω ελλείψεων.
Επιπλέον έχει προαναγγείλει πως θα επαναφέρει την απαγόρευση εισόδου επισκεπτών από διάφορες μουσουλμανικές χώρες, την οποία είχε καταργήσει ο Μπάιντεν. Στο στόχαστρό του έχουν μπει και τα προγράμματα νόμιμης μετανάστευσης της κυβέρνησης Μπάιντεν. Στο ντιμπέιτ, άλλωστε, υποστήριξε πως στο Οχάιο, στην αποβιομηχανοποιημένη «Ζώνη της Σκουριάς», οι μετανάστες που εγκαταστάθηκαν εκεί «τρώνε τις γάτες και τους σκύλους» των κατοίκων.