Μια εικόνα που απεικονίζει το στομάχι που υποφέρει από λοίμωξης από παράσιτο ενσωματωμένη στους μυς ενός ανθρώπινου σώματος δείχνει τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα άτομο εάν καταναλώσει κακομαγειρεμένο χοιρινό κρέας.
Ο γιατρός των επειγόντων περιστατικών, Δρ. Sam Ghali, μοιράστηκε μια τρομακτική αξονική τομογραφία των μυών των ποδιών ενός ασθενούς με παρασιτική λοίμωξη την Κυριακή στο X.
Η ανησυχητική διάγνωση προέρχεται από ένα παράσιτο που ονομάζεται «κυστικέρκωση», μια λοίμωξη που προκαλείται από τις προνύμφες του παρασίτου Taenia solium, επίσης γνωστό έξω από την ιατρική κοινότητα ως «Χοιρινή ταινία».
Η κυστικέρκωση εμφανίζεται όταν οι προνύμφες της ταινίας μολύνουν ανθρώπινους ιστούς, μοιράστηκε ο Ghali.
«Οι άνθρωποι μολύνονται με T. solium με την κατάποση κύστεων που μπορούν να βρεθούν στο μισοψημένο χοιρινό κρέας», έγραψε ο Ghali.
Στη συνέχεια, οι προνύμφες εκκολάπτονται και «διεισδύουν στο εντερικό τοίχωμα και εισβάλλουν στην κυκλοφορία του αίματος», εξαπλώνοντας ελεύθερα σε όλο το ανθρώπινο σώμα και σχηματίζοντας μια σκληρή ασβεστοποιημένη κύστη στον μυ ή στον εγκέφαλο που μπορεί να αισθάνεται σαν εξογκώματα κάτω από το δέρμα.
Θα εμφανιστούν τόσο μικρές λευκές κηλίδες όσο δείχνει η αξονική τομογραφία που μοιράστηκε ο γιατρός και αναφέρονται ως «αποτιτανώσεις κόκκων ρυζιού».
Αν και οι προνύμφες που εισβάλλουν στο σώμα ενός ατόμου ακούγονται ανησυχητικές, είναι γενικά ακίνδυνες καθώς «η φλεγμονώδης απόκριση του ξενιστή συνήθως καταλήγει να σκοτώνει τις κύστεις», μοιράστηκε ο Ghali.
Ford: Θα μειώσει το 14% του ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού της μέχρι τέλος του 2027
Ο Ghali προειδοποίησε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες εάν οι προνύμφες ταξιδέψουν μέχρι τον εγκέφαλο και σχηματίσουν κύστες στον εγκεφαλικό ιστό.
«Αυτή η συγκεκριμένη πάθηση είναι γνωστή ως νευροκυστικέρκωση. Μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, σύγχυση, επιληπτικές κρίσεις και άλλα σοβαρά νευρολογικά προβλήματα».
Η ταινία Taenia solium εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα καταναλώνοντας τα αυγά του. Αυτά τα αυγά μπορούν στη συνέχεια να εξελιχθούν σε ενήλικες ταινίες στα έντερα ενός ανθρώπου, «συνήθως περίπου 5-12» εβδομάδες.
Ωστόσο, δεν οδηγεί άμεσα σε κυστικέρκωση.
Η κυστικέρκωση υλοποιείται όταν τα μολυσμένα άτομα μεταφέρουν αυγά ταινίας σε άλλους μέσω των «κοπράνων» τους.
«Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι μόνο όταν αυτά τα αυγά καταπίνονται μέσω κοπράνων-στοματικής μετάδοσης μπορεί κάποιος να αναπτύξει το κλινικό σύνδρομο που είναι γνωστό ως κυστικέρκωση», έγραψε ο Ghali.
Προσβάλλεται κυρίως από μολυσμένα άτομα που δεν πλένουν σωστά τα χέρια τους όταν χρησιμοποιούν το μπάνιο, αλλά τα αυγά μπορούν επίσης να περάσουν μέσα από νερό μολυσμένο με κόπρανα.
Ενώ η «πρόγνωση για κυστικέρκωση είναι γενικά καλή» και μπορεί να αντιμετωπιστεί με «αντιπαρασιτική θεραπεία, στεροειδή, αντιεπιληπτικά (νευροκυστικέρκωση) και χειρουργική αφαίρεση», ο Ghali μοιράζεται ότι μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να είναι θανατηφόρος.
«Υπολογίζεται ότι περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως μολύνονται κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα περίπου 50.000 θανάτους», έγραψε ο γιατρός.
Ειδήσεις σήμερα
OPEN: Τέλος πασίγνωστη δημοσιογράφος – Πάει στον ΣΚΑΪ
Κουρτίδου – Σεβδικαλής: Ξέσπασαν για τη θέση πάρκινγκ ΑΜΕΑ – Τι συνέβη; [βίντεο]
Μαρινάκης: Υπάρχει δυσαρέσκεια γιατί υπάρχουν πολλά προβλήματα