Την περασμένη χρονιά, ειδικοί του ΟΗΕ είχαν κάνει λόγο για «ανησυχητικές καταγγελίες»
Για μαζικές δολοφονίες Αιθιόπων μεταναστών, κατά μήκος των συνόρων με την Υεμένη, κατηγορούνται Σαουδάραβες συνοροφύλακες, σύμφωνα με έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch). Η καταγγελία της γνωστής ΜΚΟ έρχεται εν μέσω της προώθησης αυστηρής αντιμεταναστευτικής πολιτικής από το πλούσιο πετροβασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, που τα τελευταία χρόνια αποπειράται να ενισχύσει το τουριστικό και επενδυτικό προφίλ της στο εξωτερικό.
Δορυφορικές λήψεις που δείχνουν σορούς ανθρώπων και αναρτήσεις στα σόσιαλ μίντια με φωτογραφίες από τη μεθόριο, σε συνδυασμό με μαρτυρίες βάναυσης κακοποίησης, δείχνουν το μέγεθος βασανισμού και βίας που συντελείται «γενικευμένα και συστηματικά» στην περιοχή, ένα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», όπως σημειώνει η HRW. Κάνει λόγο για εκατοντάδες μετανάστες («τουλάχιστον 655, ίσως όμως και χιλιάδες», κυρίως από την Αιθιοπία, που θανατώθηκαν από τον Μάρτιο του 2022 ως τον Ιούνιο του 2023.
«Μας πυροβολούσαν κατά ριπάς», αναφέρει μια από τις καταγγελίες, περιγράφοντας τις δολοφονίες-εκτελέσεις που πραγματοποιούν οι συνοροφύλακες. Οι άνθρωποι από τους οποίους πήρε συνεντεύξεις η ΜΚΟ έκαναν λόγο για χρήση «εκρηκτικών οβίδων» και πυρά σχεδόν εξ επαφής. Αφηγήθηκαν πως συνοροφρουροί τούς ρώταγαν «σε ποιο μέρος του σώματος θα προτιμούσαν να τους πυροβολήσουν», προτού ανοίξουν πυρ. Οι μετανάστες περιέγραψαν σκηνές φρίκης, «γυναίκες, άνδρες και παιδιά που είχαν διασκορπιστεί στο ορεινό τοπίο είχαν τραυματιστεί σοβαρά, είχαν διαμελιστεί ή ήταν ήδη νεκροί». «Είδα άνδρα που εκλιπαρούσε για βοήθεια, του είχαν κοπεί και τα δυο πόδια», όμως, πρόσθεσε ο αυτόπτης μάρτυρας, «δεν μπορούσαμε να τον βοηθήσουμε, καθώς είχαμε καλυφθεί για να σώσουμε τις δικές μας ζωές».
Η HRW βασίστηκε σε συνεντεύξεις με 38 μετανάστες από την Αιθιοπία που προσπάθησαν να περάσουν από την Υεμένη στη Σαουδική Αραβία, καθώς και σε δορυφορικές φωτογραφίες ή βίντεο που είτε αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ή «εξασφάλισε από άλλες πηγές».
Η αιματηρή εξωστρέφεια της Σαουδικής Αραβίας
Διεθνείς οργανώσεις κατηγορούν συχνά το Ριάντ πως επενδύει σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για να «αποσπά την προσοχή» από τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη, όπου ενεπλάκη ο σαουδαραβικός στρατός τον Μάρτιο του 2015. Τα «δισεκατομμύρια που δαπανώνται» στον αθλητισμό και στη διασκέδαση «για να βελτιωθεί η εικόνα της Σαουδικής Αραβίας» δεν πρέπει να εκτρέψει την προσοχή από «αυτά τα φρικιαστικά εγκλήματα», συμπληρώνει η έκθεση.
Υπολογίζεται ότι 750.000 Αιθίοπες ζουν σήμερα στη Σαουδική Αραβία σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Περίπου 500.000 εισήλθαν παράνομα στη χώρα, σύμφωνα με τον ΔΟΜ, αναγκάζοντάς τους να κρύβονται από τις Αρχές της Σαουδικής Αραβίας. Οπως σημειώνει ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου, το πλούσιο σε πετρέλαιο βασίλειο του Κόλπου αποτελεί εδώ και καιρό πόλο έλξης για τους εξαθλιωμένους μετανάστες της περιοχής, ιδίως από την Υεμένη, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με τη Σαουδική Αραβία. Μη Σαουδάραβες υπήκοοι αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 30% του πληθυσμού του βασιλείου.
Από το 2017, το Ριάντ εφάρμοσε μια μαζική πολιτική «σαουδικοποίησης», με στόχο τη μείωση της εξάρτησή της από τους μετανάστες εργάτες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση των αστυνομικών καταστολών, τις συλλήψεις παράνομων μεταναστών και μαζικές εκστρατείες απέλασης.
Η πολιτική αυτή ήρθε καθώς μαίνονταν οι μάχες στη γειτονική Υεμένη και στο Κέρας του Αφρικής, μετατρέποντας τους μετανάστες σε πιόνια στις περιφερειακές εντάσεις.
Σημειώνεται πως εκατοντάδες χιλιάδες Αιθίοπες εργάζονται στη Σαουδική Αραβία. Εφθασαν στη χώρα σε πολλές περιπτώσεις μέσω της «ανατολικής οδού» από το Κέρας της Αφρικής στον Κόλπο, περνώντας από την Υεμένη, πάμφτωχη χώρα όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος για πάνω από οκτώ χρόνια και έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 150.000 ανθρώπους. Η Βόρεια Υεμένη ελέγχεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από τους Χούθι, σιίτες αντάρτες εναντίον των οποίων πολεμά η Σαουδική Αραβία από το 2015, υποστηρίζοντας τα στρατεύματα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.
Πληθαίνουν οι καταγγελίες
Εν τω μεταξύ, τους τελευταίους μήνες πυκνώνουν οι αναφορές για βιαιότητες στον μεταναστευτικό δρόμο γνωστό ως «Ανατολικός Δρόμος» ή «Δρόμος της Υεμένης, που εκτείνεται από το Κέρας της Αφρικής ως τον Κόλπο του Αντεν μέσω της Υεμένης και της Σαουδικής Αραβίας. Την περασμένη χρονιά, ειδικοί του ΟΗΕ είχαν κάνει λόγο για «ανησυχητικές καταγγελίες», σύμφωνα με τις οποίες «πυρά πυροβολικού από τη μια πλευρά των συνόρων στην άλλη και ελαφρών όπλων από δυνάμεις ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας» είχαν αποτέλεσμα «να σκοτωθούν περίπου 430 μετανάστες» στο νότιο τμήμα του βασιλείου και στο βόρειο τμήμα της Υεμένης τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022.
Ειδήσεις σήμερα
ΗΠΑ: Αυτοκίνητο εισβάλλει σε κατάστημα – Από θαύμα γλίτωσε πελάτης [Τρομακτικό βίντεο]
Wagner: Ο Πριγκόζιν, στην Αφρική με ρούχα παραλλαγής και τουφέκι – «Είμαστε ο εφιάλτης» [Βίντεο]
Βόρεια Κορέα: Τα γυμνάσια ΗΠΑ – Νότιας Κορέας μπορεί να προκαλέσουν «θερμοπυρηνικό πόλεμο»