Σε ανακοίνωσή του νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός της χώρας Μέτε Φρεντέρικσεν, ανέφερε πως η στρατιωτική θητεία θα είναι υποχρεωτική και για τις γυναίκες, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνησή του αποσκοπεί στην «πλήρη ισότητα μεταξύ των δύο φύλων». «Δεν επανεξοπλιζόμαστε στη Δανία επειδή θέλουμε πόλεμο, καταστροφή ή πόνο. Επανεξοπλιζόμαστε αυτή τη στιγμή για να αποφύγουμε τον πόλεμο και σε έναν κόσμο όπου η διεθνής τάξη αμφισβητείται», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε το σχέδιο νόμου που θα εμπόδιζε πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ
Παράλληλα ο πρωθυπουργός της χώρας σχεδιάζει επίσης να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες κατά 4,4 δισ. λίρες την επόμενη πενταετία. Υπενθυμίζεται πως όπως πολλές χώρες στην Ευρώπη, έτσι και η Δανία μείωσε τις στρατιωτικές της δυνατότητες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Τα πράγματα όμως τώρα αλλάζουν με τον πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας στην ήπειρο.
Παρότι η τεράστια στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της δωρεάς μαχητικών αεροσκαφών F-16, βοήθησε τη Δανία να επιτύχει τον στόχο των δαπανών του ΝΑΤΟ, δεν έχει ακόμη επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στις δικές της δυνάμεις. Σύμφωνα με τα σχέδια, οι επενδύσεις θα καλύψουν χερσαία συστήματα αεράμυνας και μια ταξιαρχία βαρέως πεζικού έως 6.000 στρατιώτες έως το 2028, η οποία θα μπορούσε να αναπτυχθεί ως μέρος των δυνάμεων έκτακτης ανάγκης του ΝΑΤΟ σε υψηλή επιφυλακή.
Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας, πως δηλαδή η Δύση ότι «βαδίζει στην άκρη της αβύσσου» και πως ο πόλεμος θα μπορούσε να κλιμακωθεί πέρα από τα ουκρανικά σύνορα.
Ειδήσεις σήμερα
Σκάνδαλο με επιθέσεις, απειλές και εκβιασμούς στο βελγικό στρατό