Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο προειδοποίησης τυφώνων, το οποίο ανανέωσε σήμερα τις προβλέψεις του, ο Μόκα αναβαθμίστηκε σε κυκλώνα κατηγορίας 5 — η υψηλότερη– βάσει της κλίμακας Σάφιρ- Σίμσον, συνοδευόμενος από ανέμους που ενδέχεται να φτάσουν τα 259 χιλιόμετρα την ώρα .
Ο ισχυρός κυκλώνας απειλεί τους αυτοσχέδιους καταυλισμούς όπου στοιβάζονται εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι πρόσφυγες Ροχίνγκια στο Μπανγκλαντές.
Από την πλευρά της η ινδική μετεωρολογική υπηρεσία εκτιμά ότι ο κυκλώνας θα εξασθενίσει λίγο προτού φτάσει σήμερα το πρωί στην περιοχή μεταξύ του Κοξ Μπαζάρ στο Μπανγκλαντές, όπου βρίσκονται οι καταυλισμοί προσφύγων, και της Σίτουε, μιας πόλης 150.000 κατοίκων στη Μιανμάρ.
«Ο άνεμος ενισχύεται αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Κιάου Κιάου Χάινγκ, ένας διασώστης από το Παουκτάου, όπου περίπου 3.000 άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε περιοχές μακριά από τις ακτές, αφού εγκατέλειψαν τις εστίες τους στη Σίτουε, η οποία βρίσκεται στις δυτικές ακτές του κρατιδίου Ραχίν της Μιανμάρ.
«Σοβαρή έκτακτη ανάγκη»
Ο Μόκα ενδέχεται να προκαλέσει παλιρροϊκά κύματα ύψους έως και 4 μέτρων. Ο Ερυθρός Σταυρός της Μιανμάρ επεσήμανε ότι «προετοιμάζεται να αντιδράσει σε μια σοβαρή έκτακτη ανάγκη».
Στο Μπανγκλαντές, 190.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το Κοξ Μπαζάρ και σχεδόν 100.000 από τη γειτονική πόλη Τσιταγκόνγκ, σύμφωνα με τις αρχές. «Οδηγήθηκαν σε περίπου 4.000 καταφύγια για τον κυκλώνα», δήλωσε τοπικός αξιωματούχος χθες το βράδυ.
Πρόσφυγες Ροχίνγκια απομακρύνθηκαν από «περιοχές κινδύνου» σε κοινοτικά κέντρα, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν από το τουριστικό νησί Σεν Μάρτιν, που βρίσκεται στο πέρασμα του Μόκα.
«Ο κυκλώνας Μόκα είναι η πιο ισχυρή καταιγίδα μετά τον κυκλώνα Σιντρ», επεσήμανε ο Αζιζούρ Ράχμαν, διευθυντής της μετεωρολογικής υπηρεσίας του Μπανγκλαντές.
Τραγωδία στην Τουρκία: 14μελής οικογένεια ανάμεσα στα θύματα της φωτιάς
Τον Νοέμβριο του 2007 ο Σιντρ είχε πλήξει το νοτιοδυτικό Μπανγκλαντές, αφήνοντας πίσω του 3.000 νεκρούς και ζημιές ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι αρχές του Μπανγκλαντές έχουν απαγορεύσει στους Ροχίνγκια να κατασκευάσουν μόνιμα σπίτια από μπετόν, φοβούμενες ότι αυτό θα τους ωθήσει να μείνουν επ’ αόριστον στη χώρα, αντί να επιστρέψουν στη Μιανμάρ, από όπου έφυγαν οι περισσότεροι το 2017 για να γλιτώσουν από τις διώξεις του στρατού.
Πανικός
Οι μετεωρολόγοι αναμένουν ότι ο κυκλώνας θα προκαλέσει σφοδρές βροχοπτώσεις οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε κατολισθήσεις. Οι περισσότεροι καταυλισμοί των Ροχίνγκια έχουν δημιουργηθεί στο πλάι ενός λόφου, με τις κατολισθήσεις να είναι συχνές στην περιοχή.
Οι αρχές επεσήμαναν ότι χιλιάδες εθελοντές απομακρύνουν τους Ροχίνγκια από «τις περιοχές κινδύνου» προς πιο σταθερές κατασκευές, όπως σχολεία.
Όμως «όλοι οι Ροχίνγκια στους καταυλισμούς βρίσκονται σε κίνδυνο», προειδοποίησε ο αναπληρωτής επιθεωρητής του Μπανγκλαντές αρμόδιος για τους πρόσφυγες Σάμσουντ Ντούζα.
Στο εσωτερικό της Μιανμάρ οι Ροχίνγκια που ζουν σε καταυλισμούς εκτοπισμένων προετοιμάζονται για την έλευση του Μόκα.
«Ανησυχούμε πολύ. Μπορεί να κινδυνεύσουμε αν αυξηθεί η στάθμη του νερού», δήλωσε αξιωματούχος καταυλισμού στο κρατίδιο Ραχίν.
«Υπάρχουν περίπου 1.000 άνθρωποι στον καταυλισμό (…) Οι αρχές μάς έδωσαν σακιά με ρύζι, λάδι και πέντε σωσίβια», πρόσθεσε, ζητώντας να μην κατονομαστεί καθώς φοβάται για αντίποινα από τη χούντα.
«Οι τοπικές αρχές δεν έχουν προβλέψει ασφαλές μέρος για να πάμε», κατήγγειλε.
Ειδήσεις σήμερα
Εκλογές στην Τουρκία: «Πόλεμος» διαφορετικών κόσμων στις τουρκικές κάλπες