Η Ιταλίδα Καρίνι αποσύρθηκε κλαίγοντας στα 46 δευτερόλεπτα μετά τις πρώτες δύο γροθιές που δέχθηκε από τη Χαλίφ και χωρίς να χαιρετήσει την αντίπαλό της. Στον απόηχο των αντιδράσεων και των απανταχού παρεμβάσεων, ωστόσο, η Ιταλίδα πυγμάχος απολογείται στην αντίπαλό της και διαμηνύει: «είναι μια γυναίκα που ήρθε να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς, όπως εγώ».
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Le Figaro», με δάκρυα στα μάτια, μετά τον αγώνα της η Καρίνι, δεν μπορούσε να μιλήσει στις κάμερες αλλά σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, με τη φωνή της να σπάει από τους λυγμούς είπε: «Είπα αμέσως στον εαυτό μου: κάτι δεν πάει καλά. Ένιωσα το χτύπημα (της Χαλίφ) και με πόνεσε. Πολύ».
Ήταν αυτό το πιο σκληρό χτύπημα της καριέρας της; «Απλά σας λέω ότι ποτέ δεν με έχουν βγάλει νοκ άουτ. Μέχρι σήμερα δεν έχω φύγει ποτέ από το ρινγκ πριν από το τέλος του αγώνα. Είμαι πολεμίστρια. Αλλά μερικές φορές ακόμη και οι πολεμιστές, όταν βλέπουν ότι η μάχη έχει χαθεί, καρφώνουν τα σπαθιά τους στο έδαφος και παραδίδονται».
Σε ερώτηση γιατί είπε «δεν είναι δίκαιο» φεύγοντας από το ρινγκ, η Άντζελα Καρίνι είπε: «Δεν είναι δίκαιο να εγκαταλείψεις μια Ολυμπιάδα. (…) Αλλά δεν είμαι εγώ αυτή που θα κρίνει την Ιμάν. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε τίποτα για την αντίπαλό μου, εκτός από ένα πράγμα: δεν έχει να απολογηθεί για κάτι. Είναι μια γυναίκα που ήρθε εδώ για να αγωνιστεί, όπως κι εγώ. Ποια είμαι εγώ για να την κρίνω; Δεν είναι στο χέρι μου να το κάνω εγώ, είναι στο χέρι άλλων».
«Έκανα λάθος που δεν τη χαιρέτησα. Έφυγα από το ρινγκ γεμάτη οργή. Δεν έχω τελειώσει ποτέ έναν αγώνα χωρίς να χαιρετήσω την αντίπαλό μου. Ζητώ συγγνώμη από την Ιμάν που δεν την χαιρέτησα» κατέληξε η Καρίνι, επαναλαμβάνοντας στους δημοσιογράφους ότι δεν υπέκυψε σε πιθανές πολιτικές πιέσεις.
#IStandWithAngelaCarini: Αυτό είναι το πρώτο trend κι αυτός είναι ο λόγος
Ο αμφιλεγόμενος αγώνας πυγμαχίας ανάμεσα στην Άντζελα Καρίνι από την Ιταλία και την Αλγερινή Ιμανέ Κελίφ, έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις στο Διαδίκτυο με τους χρήστες να κάνουν πρώτο Trend το #IStandWithAngelaCarini
Ένας αγώνας πυγμαχίας μεταξύ της Ιταλίδας Angela Carini και της Αλγερινής Imane Khalif στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού πυροδότησε μια τεράστια συζήτηση για το φύλο. Η Καρίνι εγκατέλειψε τον αγώνα μετά από μόλις 46 δευτερόλεπτα από το κουδούνι έναρξης. Η Ιταλίδα έπεσε στο κέντρο του ρινγκ αφού αντιμετώπισε τις πιο δυνατές γροθιές σε ολόκληρη την καριέρα της. Οι χρήστες του Διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένου του Ιταλού πρωθυπουργού, του Έλον Μασκ και της JK Rowling ήταν εξαγριωμένοι λόγω του προηγούμενου ρεκόρ της Κελίφ που απέτυχε σε τεστ καταλληλότητας φύλου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023. Σύντομα, το “Shame on Olympics” και το #IStandWithAngelaCarini άρχισαν να γίνονται trend στο “X”.
Ο προπονητής της Καρίνι, Εμανουέλ Ρενζίνι, τόνισε επίσης ότι την είχαν προειδοποιήσει να μην μπει στο ρινγκ. «Πολλοί άνθρωποι στην Ιταλία προσπάθησαν να της τηλεφωνήσουν και να της πουν: «Μην πας, σε παρακαλώ. Είναι άντρας, είναι επικίνδυνο για σένα».
Εν τω μεταξύ, η Khelif είπε εν συντομία στο BBC, “Είμαι εδώ για το χρυσό. Θα πολεμήσω οποιονδήποτε, θα τους πολεμήσω όλους”.
Ενόψει του αγώνα της Πέμπτης, η Διεθνής Ένωση Πυγμαχίας δημοσίευσε μια επίσημη δήλωση σχετικά με τον προηγούμενο αποκλεισμό της Imane Khelif (και του Lin Yu-ting) στον απόηχο της συμμετοχής τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024. «Στις 24 Μαρτίου 2023, η IBA απέκλεισε τις αθλήτριες Lin Yu-ting και Imane Khelif από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας IBAWomen’s New Delhi 2023. Αυτός ο αποκλεισμός ήταν αποτέλεσμα της αποτυχίας τους να εκπληρώσουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας για συμμετοχή στον αγώνα γυναικών, όπως ορίστηκαν και καθορίζεται στους κανονισμούς IBA», δήλωσε η IBA.
Η ένωση πυγμαχίας τόνισε ότι οι αθλητές “δεν υποβλήθηκαν σε εξέταση τεστοστερόνης, αλλά υποβλήθηκαν σε ξεχωριστό και αναγνωρισμένο τεστ, σύμφωνα με το οποίο τα στοιχεία παραμένουν εμπιστευτικά. Το αποτέλεσμά της έδειξε ότι “δεν πληρούσαν τα απαιτούμενα απαραίτητα κριτήρια επιλεξιμότητας και βρέθηκε ότι ήταν ανταγωνιστικοί πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες αθλήτριες».
Ο Khelif άσκησε αρχικά έφεση κατά της απόφασης στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS), αλλά αργότερα την απέσυρε, καθιστώντας την απόφαση IBA νομικά δεσμευτική.
Η απόφαση να τους επιτραπεί να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες έπεσε τελικά στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ). Η IBA προέτρεψε τα ενδιαφερόμενα μέρη να αναζητήσουν απαντήσεις από τη ΔΟΕ σχετικά με το να επιτραπεί σε «αθλητές με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα να αγωνίζονται».
Από την άλλη πλευρά, η ΔΟΕ υποστήριξε: “Όλοι όσοι αγωνίζονται στην κατηγορία των γυναικών συμμορφώνονται με τους κανόνες επιλεξιμότητας του αγώνα. Είναι γυναίκες στα διαβατήριά τους”.
Τόσο η ΔΟΕ όσο και η υπό τη Ρωσία IBA έχουν εμπλακεί σε μια πολυετή διαμάχη για υποτιθέμενες αποτυχίες διακυβέρνησης και ακεραιότητας, ανέφερε η New York Post.
A young female boxer has just had everything she’s worked and trained for snatched away because you allowed a male to get in the ring with her. You’re a disgrace, your ‘safeguarding’ is a joke and #Paris24 will be forever tarnished by the brutal injustice done to Carini. https://t.co/JMKzVljpyr
— J.K. Rowling (@jk_rowling) August 1, 2024
Absolutely https://t.co/twccUEOW9e
— Elon Musk (@elonmusk) August 1, 2024
The IOC has legitimized male violence against women as entertainment.
Get men out of women’s sports.#IStandWithAngelaCarini who should never have been made to enter a boxing ring with Imane Khelif.#SaveWomensSports@Olympics @iocmedia @Marq pic.twitter.com/3PLxDmf4e0
— Genevieve Gluck (@WomenReadWomen) August 1, 2024
Ειδήσεις σήμερα
Πάτρα: Οικογενειακή τραγωδία- Ζευγάρι έσβησε με διαφορά λίγων ωρών
Έρευνα ΕΤ: Ράλι τιμών και στα οικόπεδα [αναλυτικοί πίνακες με τιμές]
Τέλος το Instagram στην Τουρκία με απόφαση Ερντογάν
Συναγερμός στη Ρόδο: Αναγκαστική προσγείωση μονοκινητήριου αεροσκάφους