Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν χθες, έως και 20%, και εκφράζονται φόβοι ότι το πρόβλημα στους αγωγούς δεν θα λυθεί άμεσα. Η Ρωσία αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή, αφήνοντας αιχμές για σαμποτάζ, όμως η Ουκρανία μιλάει ευθέως για «ρωσική τρομοκρατία». Οπως ανέφερε το Κίεβο, οι ανεξήγητες διαρροές είναι αποτέλεσμα «τρομοκρατικής επίθεσης σχεδιασμένης από τη Μόσχα και μια πράξη επίθεσης εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Οι Αρχές σε Δανία, Σουηδία και Γερμανία έχουν ξεκινήσει έρευνα για τις διαρροές. Το γερμανικό περιοδικό Spiegel αποκάλυψε ότι η CIA των ΗΠΑ είχε προειδοποιήσει πριν από εβδομάδες τη Γερμανία για πιθανές επιθέσεις στους αγωγούς στη Βαλτική. Η Νορβηγία ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς υπήρξαν αναφορές για μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Βόρεια Θάλασσα.
Το υπό διερεύνηση περιστατικό αναδεικνύει τις ευάλωτες ενεργειακές υποδομές της Ευρώπης, παρόλο που η ήπειρος προσπαθεί να απογαλακτιστεί από τις προμήθειες της Ρωσίας, σχολιάζουν οι «New York Times». Κανείς από τους δύο αγωγούς δεν μεταφέρει επί του παρόντος αέριο στην Ευρώπη καθώς οι ηγέτες έχουν βρει εναλλακτικούς προμηθευτές, ωστόσο υπήρχε αέριο στο εσωτερικό των υποδομών, το οποίο απελευθερώνεται στη Βαλτική.
Το σουηδικό ναυτικό εντόπισε χθες το πρωί δύο διαρροές στον αγωγό «Nord Stream 1» κοντά στο δανέζικο νησάκι Μπόρνχολμ, στη Βαλτική, και στη σουηδική οικονομική ζώνη της Θάλασσας, λίγες ώρες αφότου και η ενεργειακή υπηρεσία της Δανίας είχε εντοπίσει επίσης μια άλλη διαρροή. Στην επιφάνεια της θάλασσας έχουν εμφανιστεί τεράστιες φούσκες φυσικού αερίου διαμέτρου άνω των 100 μέτρων που αποτύπωσαν φωτογραφίες των εναέριων μέσων, με αποτέλεσμα να εκδοθεί (από τη Σουηδία και τη Δανία) προειδοποίηση προς τα πλοία να αποφεύγουν την περιοχή. Εξάλλου, το μέγεθος της καταστροφής θέτει θέμα ασφαλείας αλλά και σοβαρής οικολογικής καταστροφής, προειδοποιεί ο Χένινγκ Γκλοϋστάιν, της Eurasia Group.
Το σουηδικό Εθνικό Σεισμολογικό Κέντρο (SNSN) του Πανεπιστημίου της Ουψάλας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι σεισμογράφοι κατέγραψαν δονήσεις που οφείλονται σε εκρήξεις στις περιοχές που παρατηρήθηκαν οι διαρροές. Σύμφωνα με το γερμανικό κέντρο γεωλογικών ερευνών GFZ, ένας σεισμογράφος στο νησί Μπόρνχολμ της Δανίας κατέγραψε δύο φορές δονήσεις χθες.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σχετικά με τις διαρροές ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί καμία πιθανότητα», αλλά τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν να κατηγορήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ουκρανία. Το «RIA Novosti» μετέδωσε ότι η Ουάσιγκτον «είναι ενεργός αντίπαλος των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη».
Σε «αχρηστία» οι αγωγοί Nord Stream
Η χρονική συγκυρία προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό, αφού οι διαρροές συμπίπτουν με την πρεμιέρα ενός νέου αγωγού που θα μεταφέρει για πρώτη φορά νορβηγικό φυσικό αέριο προς την Πολωνία και εν μέσω της ολοκλήρωσης των δημοψηφισμάτων σε περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχουν οι Ρώσοι. Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, σε ομιλία του για τα εγκαίνια του αγωγού κατηγόρησε ευθέως τη Ρωσία για τις διαρροές, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για απόπειρα περαιτέρω αποσταθεροποίησης της ενεργειακής ασφαλείας της Ευρώπης.
Ε.Ε. και Μπλίνκεν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, σημείωσε ότι οι «αρχικές αναφορές υποδεικνύουν ότι υπήρξε κάποιου είδους επίθεση ή σαμποτάζ που ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί», τονίζοντας ότι οι διαρροές δεν αναμένεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ενεργειακή ανθεκτικότητα της Ευρώπης.
Οι διαρροές δεν αναμένεται να επηρεάσουν τη «γηραιά ήπειρο» σε ό,τι αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου. Ο Nord Stream 1, ο οποίος αποτελείται από δύο παράλληλες γραμμές με δυνατότητα μεταφοράς 27,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως καθεμιά, άρχισε να προμηθεύει απ’ ευθείας αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία το 2011.
Οι ροές μέσω του αγωγού, ο οποίος λειτουργούσε από τον Ιούλιο μόλις στο 20% της δυνατότητάς του, σταμάτησαν στο τέλος Αυγούστου και δεν επαναλήφθηκαν μετά τις εργασίες συντήρησής του. Η Ρωσία υποστηρίζει πως για τη μη λειτουργία του αγωγού ευθύνονται ελαττωματικός εξοπλισμός σε ένα σημαντικό σταθμό συμπίεσης, καθώς και οι δυτικές κυρώσεις εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο Nord Stream 2, ο οποίος είναι παράλληλος του Nord Stream 1, κατασκευάστηκε τον Σεπτέμβριο 2021, αλλά δεν εγκαινιάσθηκε ποτέ, καθώς η Γερμανία αρνήθηκε να τον πιστοποιήσει. Το πρόγραμμα διακόπηκε πλήρως λίγες ημέρες πριν από τις 24 Φεβρουαρίου που η Μόσχα έστειλε τα στρατεύματά της στην Ουκρανία.
Ειδήσεις σήμερα