Για να καθησυχάσει την ανησυχία της Δύσης σχετικά με την εμβάθυνση των δεσμών της Ινδίας με τη Ρωσία, ο Μόντι πιθανότατα επιδίωξε να ενισχύσει τις σχέσεις της χώρας του με την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, καθώς το Νέο Δελχί ήθελε να ενισχύσει την ουδετερότητά του στον πόλεμο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πούτιν, τον Ιούλιο, στη Μόσχα, ο Μόντι εξήρε τη Ρωσία ως «φίλο παντός καιρού» της Ινδίας και συμφώνησε να ενισχύσει τους εμπορικούς δεσμούς με τη χώρα. Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις στην Ουκρανία, ενώ επιδείνωσε τον δυτικό έλεγχο σχετικά με τη συνεχιζόμενη συνεργασία του Νέου Δελχί με τη Μόσχα εν μέσω του πολέμου και την άρνηση να επικρίνει τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία.
Πράγματι, παρά τις πιέσεις της Δύσης, η Ινδία απέφυγε, κυρίως, να καταδικάσει ευθέως την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022, υποστηρίζοντας αντ’ αυτού διπλωματικές λύσεις στη σύγκρουση. Η Ινδία έχει, επίσης, υπονομεύσει τις δυτικές κυρώσεις συνεχίζοντας να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, κάτι που το Νέο Δελχί υπερασπίστηκε με το σκεπτικό ότι δίνει προτεραιότητα στα δικά του εθνικά συμφέροντα – επιβαρύνοντας περαιτέρω τις σχέσεις με τη Δύση.
Σε αυτό το πλαίσιο, η επίσκεψη του Μόντι στην Ουκρανία στόχευε πιθανότατα να καθησυχάσει τις δυτικές επικρίσεις, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι η Ινδία παραμένει, επίσης, προσηλωμένη στη διατήρηση των δεσμών με το Κίεβο. Ως εκ τούτου, οι συζητήσεις στη διάρκεια της επίσκεψης του Μόντι στο Κίεβο, όπως ήταν φυσικό, επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων και ενδεχομένως στην αναζωογόνηση του εμπορίου μεταξύ Ινδίας και Ουκρανίας, το οποίο μειώθηκε από 3,38 δισ. δολάρια το 2021 σε 2,58 δισ. δολάρια το 2022 στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας. Προ ημερών, κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν, επίσης, ότι οι συζητήσεις θα καλύψουν τομείς όπως η γεωργία, η οικονομία, η άμυνα, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, ενώ Κίεβο και Νέο Δελχί αναμένεται να υπογράψουν αρκετές συμφωνίες.
Τουρκία: Τέσσερις συλλήψεις για την πυρκαγιά με τους 66 νεκρούς [εικόνες και βίντεο]
Για να διατηρήσει την ουδέτερη στάση της στον πόλεμο, η Ινδία επιδίωξε να διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, και όχι να εμπλακεί σε άμεσες προσπάθειες διαμεσολάβησης, με αποτέλεσμα τη διατήρηση της ισορροπίας στις σχέσεις με τις δύο χώρες, με το Νέο Δελχί να διερευνά εμπορικές συμφωνίες με το Κίεβο και τη Μόσχα, καθώς και να υποστηρίζει καθεμία από αυτές στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Οι εγκάρδιοι δεσμοί της Ινδίας με τη Ρωσία -μαζί με την ικανότητά της να εμπλέκει βασικά κράτη από τον Παγκόσμιο Νότο και πέραν της υπόθεσης για την ανάκαμψη της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο- τη φέρνουν σε μοναδική θέση να διευκολύνει ενδεχομένως την επίλυση της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας.
Οι ισορροπημένες σχέσεις του Μόντι τόσο με τον Ζελένσκι όσο και με τον Πούτιν τον τοποθετούν περαιτέρω ως πιθανό μεσολαβητή μεταξύ των ηγετών των αντιμαχόμενων χωρών και των κυβερνήσεών τους, γεγονός που υπογραμμίζεται από την ελπίδα της Ουκρανίας ότι η εμβάθυνση της συνεργασίας της Ρωσίας με την Κίνα -τον βασικό στρατηγικό αντίπαλο της Ινδίας- θα μπορούσε να επηρεάσει το Νέο Δελχί να ευθυγραμμιστεί στενότερα με το Κίεβο και τη Δύση. Ομως, ενώ ο τερματισμός του πολέμου ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα της Ινδίας (ιδίως δεδομένου του αντίκτυπου που είχαν οι δυτικές κυρώσεις στο ρωσο-ινδικό εμπόριο), η Ινδία συνήθως αποφεύγει την άμεση εμπλοκή σε τέτοιες παγκόσμιες συγκρούσεις και το Νέο Δελχί είναι απίθανο να παρεκκλίνει από αυτό το προηγούμενο συμμετέχοντας στην άμεση διαμεσολάβηση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Αντίθετα, το Νέο Δελχί στόχευε να διευκολύνει έμμεσα την επικοινωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και να ενθαρρύνει τον διάλογο και τη διπλωματία. Η Ινδία θα μπορούσε, επίσης, να βοηθήσει στη διαπραγμάτευση ορισμένων συμφωνιών με τη Ρωσία, όπως η επιστροφή των παιδιών από την Ουκρανία και των κρατουμένων. Επιπλέον, το Νέο Δελχί θα μπορούσε να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες ή διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, παρέχοντας μια πλατφόρμα για διάλογο, καθώς, επίσης, και να προσφέρει εμπορικές παραχωρήσεις ή ευνοϊκές εμπορικές συμφωνίες στην Ουκρανία σε συγκεκριμένους τομείς. Ομως, παρά τις αντιδράσεις των δυτικών κρατών, η Ινδία παραμένει απίθανο να μειώσει τις αγορές της σε ρωσικό πετρέλαιο, καθώς συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στα δικά της συμφέροντα.
Ειδήσεις σήμερα
Παύλος Πολάκης: Το «βαθύ αρχείο» του αψύ Σφακιανού – Ποιους έχει «φακελώσει»
Πέθανε ο γερμανός προπονητής, Κρίστοφ Ντάουμ
Power of love spoiler: Αυτός είναι ο επόμενος παίκτης που αποχωρεί μετά τον Κρις
Ποια είναι η Χεζμπολάχ και ποιος είναι ο ηγέτης της, Χασάν Νασράλα;
Δημήτρης Σταρόβας: Έχασε 30 κιλά, έκοψε το κάπνισμα και ξεκίνησε γυμναστική
Δανάη Παππά: Η αλλαγή στο Instagram που «μαρτυράει» τον χωρισμό με τον Λάμπρο Λάζαρη