Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος επιδιώκει συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι «αν η Ευρώπη σοβαρολογεί για την παροχή αποτελεσματικού αποτρεπτικού μηχανισμού, θα χρειαστούν 200.000 στρατιώτες».
Η ιδέα χερσαίας ενίσχυσης της Ουκρανίας διατυπώθηκε δημόσια πριν από ένα χρόνο από τον Γάλλο Εμανουέλ Μακρόν, με τη Γερμανία και την Πολωνία να την απορρίπτουν ως «ανέφικτη και επικίνδυνη».
Συμμαχία προθύμων με τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία έχει ήδη συσταθεί ενώ υπέρ δηλώνουν και τα κράτη της Βαλτικής. Συνομιλίες είναι σε εξέλιξη σε συνάρτηση με τις «εγγυήσεις ασφαλείας» που ζητά ο Ουκρανός πρόεδρος δηλώνοντας ανοικτός σε προσπάθεια εκεχειρίας την οποία ο Τραμπ δείχνει να ζητά από τη Μόσχα.
Όπως επισήμανε από την πλευρά του Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο: «Δεν πρόκειται μόνο για την κυριαρχία της Ουκρανίας. Εάν η Ρωσία πετύχει με την επιθετικότητά της, θα επηρεαστούμε όλοι για πολύ καιρό».
Βέλγιο: 14χρονος σχεδίαζε επίθεση σε τζαμί την ημέρα προσευχής των μουσουλμάνων
Πόσο ρεαλιστικό είναι το νούμερο του Ζελένσκι;
Καθόλου. Μιλάμε για πολύ περισσότερες δυνάμεις από τον αριθμό των στρατευμάτων που συμμετείχαν στην απόβαση στη Νορμανδία στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ουκρανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι 40.000 με 50.000 ξένοι στρατιώτες που θα λειτουργούν ως δύναμη ασφαλείας σε όλη τη γραμμή του μετώπου μήκους 1.000 χιλιομέτρων θα μπορούσαν να είναι εφικτό νούμερο, σύμφωνα με άτομα που συμμετέχουν στις συζητήσεις μεταξύ του Κιέβου και των δυτικών εταίρων του τα οποία επικαλούνται οι FT.
Η Βρετανία, η Γαλλία και η Ολλανδία ενδέχεται να ηγηθούν του σχηματισμού στρατιωτικού τμήματος, τα κράτη της Βαλτικής συμφωνούν, ενώ η Γερμανία και η Πολωνία είναι αντίθετες στην αποστολή των στρατευμάτων τους. Ο Φρίντριχ Μερτς, ο ηγέτης των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών που είναι πιθανό να γίνει καγκελάριος μετεκλογικά στις 23 Φεβρουαρίου, έχει εκφράσει την υποστήριξή του στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει υποστηρίξει ρητά την ιδέα της ανάπτυξης στρατευμάτων.
Το δυτικό στρατιωτικό προσωπικό δεν θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ούτε θα συμμετέχει σε πολεμικές επιχειρήσεις, το καθήκον του θα είναι να δημιουργήσει μια «αποτρεπτική δύναμη» που ταυτόχρονα θα απελευθερώσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και τους πόρους τους.
Ο κύριος στόχος μιας τέτοιας αποστολής είναι να επιδείξει την ευρωπαϊκή δέσμευση για υποστήριξη της Ουκρανίας, ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και αποτροπή πιθανής ρωσικής επιθετικότητας, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στη Μόσχα για τη σοβαρότητα των προθέσεων της Δύσης.
Ειδήσεις σήμερα
Λονδίνο: Επίθεση με μαχαίρι έξω από σούπερ μάρκετ – 4 τραυματίες
Ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα στη Δυτική Όχθη
Θεσσαλονίκη: Δεν γύρισε στις φυλακές Κασσάνδρας μετά από άδεια και κυκλοφορούσε στην Πολίχνη