Την επίθεση των Ισραηλινών επιβεβαίωσαν οι αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, ενώ το Ιράν την υποβάθμισε και απλά έκανε λόγο για κατάρριψη τριών μη- επανδρωμένων αεροσκαφών, ως και για διακοπή της εναέριας κυκλοφορίας για 2-3 ώρες μεταξύ Τεχεράνης, Ταυρίδας, και Σιράζ. Αξίζει να τονιστεί ότι πέραν των υπολογίσιμων στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή στο Ισφαχάν εδώ και χρόνια βρίσκονται σε λειτουργία τρεις μικροί πυρηνικοί αντιδραστήρες κινεζικής κατασκευής.
Μιλώντας χθες στην τελευταία συνεδρίαση της G7 σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στο Κάπρι, ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Αντόνιο Ταγιάνι, είπε ότι οι ΗΠΑ έλαβαν πληροφορίες «της τελευταίας στιγμής» από το Ισραήλ σχετικά με την επίθεση στο Ισφαχάν. Οι «New York Times» επικαλέστηκαν ανώνυμους Ισραηλινούς αξιωματούχους που επιβεβαίωσαν την επίθεση, η οποία σημειώθηκε ανήμερα με τα 85α γενέθλια του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Ισραηλινοί πολιτικοί διαφόρων αποχρώσεων έκαναν επίσης σχόλια υπονοώντας ότι η χώρα είχε εξαπολύσει επίθεση.
Ο διοικητής του ιρανικού στρατού, υποστράτηγος Aμπντολαραχίμ Moυσαβί, είπε ότι τα πληρώματα αεράμυνας στόχευσαν αρκετά ιπτάμενα αντικείμενα. «Η έκρηξη σήμερα το πρωί στον ουρανό του Ισφαχάν σχετίζεται με πυροβολισμούς συστημάτων αεράμυνας σε ύποπτα αντικείμενα που δεν προκάλεσαν καμία ζημιά», είπε ο Μουσαβί. (Αλλοι υποστήριξαν ότι τα drones ήταν τα λεγόμενα τετρακόπτερα (τέσσερις ρότορες, μικρά drones που είναι διαθέσιμα στο εμπόριο).
Στην αεροπορική βάση του Ισφαχάν εδώ και πολλά χρόνια φιλοξενείται ο ιρανικός στόλος των εναπομεινάντων αεροσκαφών αμερικανικής κατασκευής F-14 Tomcat (που αγοράστηκαν πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 από τον σάχη Ρεζά Παχλεβί και τα οποία διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στο πόλεμο της Τεχεράνης με το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν του Ιράκ/1980-1988). Τα εναπομείναντα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται ελάχιστες φορές, ενώ δεν υπάρχουν διαθέσιμα ανταλλακτικά για να μπορούν να πετάξουν.
Χθες οι αεροπορικές εταιρίες Emirates και FlyDubai με έδρα το Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα άρχισαν να εκτρέπουν τις πτήσεις τους γύρω από το Δυτικό Ιράν περίπου στις 4:30 π.μ. χθεσινή τοπική ώρα. Δεν έδωσαν καμία εξήγηση, αν και οι τοπικές προειδοποιήσεις προς τους πιλότους πρότειναν ότι ο εναέριος χώρος μπορεί να ήταν κλειστός.
Επίθεση με μαχαίρι στο Τελ Αβίβ: Τρεις τραυματίες - Νεκρός ο δράστης
Στο μεταξύ το Ιράν -σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντα- τις τελευταίες τρεις ημέρες απέσυρε τους διοικητές της Χεζμπολάχ και της Επαναστατικής Φρουράς/IRGC από τη Συρία εν μέσω φόβων για ισραηλινά αντίποινα. Τα μεσαία στελέχη του IRGC και της Χεζμπολάχ μετακινούνται από τις αρχικές τους θέσεις εντός της χώρας σε διάφορες τοποθεσίες (χωρίς έγγραφα). Στις 8 Απριλίου, ο γ.γ. της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, επιβεβαίωσε την υποστήριξη του Ιράν στην «αντίσταση» της Χεζμπολάχ, προσθέτοντας ότι η παρουσία του IRGC στη Συρία και τον Λίβανο χρονολογείται από το 1982, αμέσως μετά την επιθετικότητα του Ισραήλ στον Λίβανο.
Σημαντική τοποθεσία για τα πυρηνικά όπλα της Τεχεράνης
Η πυρηνική βάση χειρίζεται την παραγωγή καυσίμου ουρανίου ως και άλλες δραστηριότητες για το εκτεταμένο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (με τη Τεχεράνη να αρνείται ότι είναι στρατιωτικών προδιαγραφών .Το Ισφαχάν φιλοξενεί επίσης τοποθεσίες που σχετίζονται με το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του υπόγειου εμπλουτισμού ουρανίου της Νατάνζ, που έχει γίνει επανειλημμένα στόχος ύποπτων ισραηλινών επιθέσεων δολιοφθοράς και ρηγμάτων στην κυβερνοασφάλεια. Η κρατική τηλεόραση περιέγραψε όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στην περιοχή ως «πλήρως ασφαλείς»
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας(ΔΥΑΕ) δήλωσε επίσης χθες στη Βιέννη ότι «δεν υπάρχει καμία ζημιά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν» μετά το περιστατικό. Η ΔΥΑΕ «συνεχίζει να καλεί για ακραία αυτοσυγκράτηση από όλους και επαναλαμβάνει ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις δεν πρέπει ποτέ να αποτελούν στόχο σε στρατιωτικές συγκρούσεις».
Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει προχωρήσει γρήγορα στην παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου σε επίπεδα σχεδόν οπλικής ποιότητας μετά την κατάρρευση της πολυμερούς συμφωνίας με τις παγκόσμιες δυνάμεις, (JCPOA) όταν ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε την Αμερική από τη συμφωνία το 2018. Ενώ το Ιράν επιμένει ότι το πρόγραμμά του είναι για ειρηνικούς σκοπούς, τα δυτικά έθνη και ο ΔΟΑΕ λένε ότι η Τεχεράνη διαχειρίζεται ένα μυστικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων από το 2003. Η ΔΥΑΕ έχει προειδοποιήσει ότι το Ιράν διαθέτει τώρα αρκετό εμπλουτισμένο ουράνιο για να κατασκευάσει πολλά πυρηνικά όπλα, (αν το επιλέξει), ενώ έχει παρατηρηθεί επί χρόνια συνεργασία του Ιράν με τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα.