Υστερα από 21 χρόνια στην εξουσία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπόσχεται μια ισχυρή Τουρκία, με πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Εχε τάξει 6 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και κατηγόησε τη Δύση ότι προσπαθεί να τον ανατρέψει. Σε κοινωνικό επίπεδο ο συντηρητικός ισλαμιστής πρόεδρος κατακεραυνώνει τους «φιλο-ΛΟΑΤΚΙ» αντιπάλους του, προβάλλοντας εαυτόν ως στυλοβάτη των παραδοσιακών οικογενειακών αξιών.
Μετά τις συνταγματικές αλλαγές του 2017, ο αρχηγός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) κυβέρνησε την Τουρκία σχεδόν σαν εκλεγμένος δικτάτορας, από το τεράστιο παλάτι του στην Αγκυρα. Δικαιούται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να απολύσει όποιον δημόσιο λειτουργό τού… καπνίσει. Πλέον με την επανεκλογή του δεν θα αλλάξουν πολλά σε αυτόν τον τομέα, υποστηρίζει ο Σελίμ Κουρού, της δεξαμενής σκέψης Tepav. O Eρντογάν έχει ξεχειλώσει σε τέτοιο βαθμό τις θεσμικές εξουσίες του, ώστε να μη χρειάζεται να τις διευρύνει κι άλλο.
» ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Το μεγάλο του στοίχημα έγκειται στις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας. Τώρα που ο 69χρονος ηγέτης παραμείνει στην εξουσία, το πιθανότερο είναι ότι θα συνεχίσει να απομακρύνει τη χώρα του από τη Δύση, χωρίς όμως να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ.
«Σκοπός του είναι να αναβαθμίσει κάποια στιγμή την Τουρκία σε τέτoιο σημείο, ώστε η συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ να μην έχει σημασία», εξηγεί ο Σελίμ Κουρού. Υπό τα όμματα της διεθνούς κοινότητας ο Ερντογάν επιδίωξε στενότερους δεσμούς με Ρωσία-Κίνα, προχωρώντας στην αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 και εγκαινιάζοντας λίγο πριν από τις εκλογές τον, ρωσικής τεχνολογίας, πυρηνικό σταθμό του Ακούγιου, στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια στιγμή κατάφερε να πουλήσει σε ΗΠΑ και Δύση τον μεσολαβητικό του ρόλο στο Ουκρανικό, ειδικά στη μεταφορά σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, αποσπώντας τα εύσημα του ΟΗΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η οικονομία κάποτε ήταν το δυνατό χαρτί του Ερντογάν, αλλά τώρα αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του. Τα πρώτα χρόνια του συνοδεύτηκαν από ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, κατασκευαστικό οργασμό και σταδιακή απεμπλοκή από το ΔΝΤ. Πιστώθηκε το «οικονομικό θαύμα της Ανατολίας» δημιουργώντας μια μεγάλη εκλογική βάση, που ίσως τον ξελασπώσει και σήμερα. Ομως, με τον πληθωρισμό σχεδόν στο 50% και το βιοτικό επίπεδο των Τούρκων να μειώνεται δραματικά, η κατάσταση έχει αλλάξει. Ο Ερντογάν επέμεινε έως το τέλος σε ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές, με έλεγχο της κεντρικής τράπεζας και χαμηλά επιτόκια για να στηριχθούν οι εξαγωγές, που δεν ανέκοψαν την κατρακύλα του νομίσματος και την ακρίβεια. Πολλοί προβλέπουν πως η ακατάσχετη κάνουλα παροχών, που άνοιξε προεκλογικά προς δημοσίους υπαλλήλους, νέα ζευγάρια και άλλες κοινωνικές ομάδες, θα οδηγήσει μαθηματικά και πάλι την Τουρκία στο ΔΝΤ.
» ΣΥΡΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Οι Σύροι πρόσφυγες πίνουν νερό στο όνομα του Ερντογάν, καθώς πρόσφερε άσυλο σε 3,5 εκατομμύρια από αυτούς και έδωσε σε αρκετές χιλιάδες την τουρκική ιθαγένεια. Ωστόσο, υπό τη λαϊκή πίεση ο Τούρκος πρόεδρος υπόσχεται να προωθήσει τον εθελοντικό επαναπατρισμό 1 εκατ. προσφύγων, κατόπιν συμφωνίας με τον Σύρο πρόεδρο Ασαντ. Κάτι που μοιάζει πολύ δύσκολο στην πράξη, από τη στιγμή που 700.000 μικροί Σύροι φοιτούν ήδη σε τουρκικά σχολεία και 880.000 παιδιά προσφύγων γεννήθηκαν σε τουρκικό έδαφος.
» ΚΟΥΡΔΟΙ
Υστερα από άκαρπες παρασκηνιακές προσπάθειες να τα βρει με τους φυλακισμένους Κούρδους ηγέτες (Οτσαλάν και Ντεμιρτάς) ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Κιλιτσντάρογλου ότι υπέκυψε στον… εκβιασμό του HDP και των ανταρτών του ΡΚΚ, εξαπολύοντας στη συνέχεια προεκλογικό πογκρόμ κατά Κούρδων ακτιβιστών. Τώρα είναι πολύ πιθανό το καθεστώς να αναζωπυρώσει τον χαμηλής έντασης εμφύλιο κατά των Κούρδων. Από τα έδρανα της Εθνοσυνέλευσης της Αγκυρας έως το τριεθνές με Ιράκ-Συρία.
Ειδήσεις σήμερα
Εκλογές 2023: Τα κλειδιά για την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας
Εκλογές στην Τουρκία: Σήμερα ο δεύτερος γύρος – Γιατί θα κερδίσει ο Ερντογάν
Πανελλήνιες 2023: Τα 10 SOS που πρέπει να ξέρετε
Φεστιβάλ των Καννών: Στη Γαλλίδα Ζυστίν Τριέ ο Χρυσός Φοίνικας
Ζώδια: Τι θα φέρει σε όλους ο Ιούνιος – Τι θα γίνει σε οικονομικά και σχέσεις