«Ανήκω στην ομάδα των απολυμένων από το @NBCInvestigates (…) Θα μου λείψει, αλλά είμαι ευγνώμων για τον καιρό που πέρασα εκεί».
Όπως η Έμιλι Σίγκελ, που δεν θέλησε να δώσει άλλες λεπτομέρειες μετά την ανάρτηση αυτού του tweet την Τετάρτη, πολλοί δημοσιογράφοι της συντακτικής ομάδας του NBC, του MSNBC ή και του CNN έχουν ανακοινώσει τις απολύσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Δεκέμβριο.
Την Παρασκευή εργαζόμενοι στην εταιρεία Vox Media –στην οποία ανήκουν οι ιστότοποι Vox, The verge, SBNAtion και από το 2019 το γνωστό New York Magazine– έλαβαν το ίδιο μέιλ από τον επικεφαλής τους, τον Τζιμ Μπάνκοφ, στο οποίο τους ανακοινωνόταν «η δύσκολη απόφαση να μειωθεί κατά περίπου 7% το προσωπικό σε όλα τα τμήματα», περιλαμβανομένης της σύνταξης, «εξαιτίας του δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος».
«15 λεπτά»
Οι εργαζόμενοι που αφορά η απόφαση αυτή, περίπου 130 σε σύνολο 1.900, ενημερώθηκαν με δεύτερο μήνυμα που εστάλη «τα επόμενα 15 λεπτά».
Πολλοί από αυτούς εξέφρασαν την οργή ή τη σύγχυσή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως η Μέγκαν ΜακΚάρον, δημοσιογράφος «εδώ και εννιάμισι χρόνια» στον ιστότοπο Eater, η οποία απολύθηκε «στην 37η εβδομάδα της κύησης».
Η Vox Media απάντησε ότι η εταιρεία προσφέρει «ανταγωνιστικές αποζημιώσεις», στις οποίες περιλαμβάνεται επιπλέον αποζημίωση στην περίπτωση που πλησιάζει γονική άδεια.
Αν και οι απολύσεις αυτές δεν είναι τόσο ευρείες όσο αυτές στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες –η Google ανακοίνωσε την Παρασκευή την κατάργηση 12.000 θέσεων εργασίας–, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επηρεάστηκαν επίσης «από τη μείωση των διαφημιστικών εσόδων και την επιβράδυνση της οικονομίας», εξήγησε ο Κρις Ρους καθηγητής δημοσιογραφίας στο πανεπιστήμιο Κουινίπιακ.
«Πολλά από αυτά μεγάλωσαν και αναπτύχθηκαν με την ελπίδα να αυξήσουν το κοινό τους (…) Αυτό δεν συνέβη και οι πιθανότητες να συμβεί είναι πολύ μικρές στο τρέχον οικονομικό πλαίσιο», πρόσθεσε.
Αρκάς: Ο Θανασάκης ξεμπερδεύει χριστουγεννιάτικα φωτάκια - Η αποστομωτική απάντηση της μητέρας του
Λιγότεροι δημοσιογράφοι
Οι εργαζόμενοι στις αίθουσες σύνταξης στις ΗΠΑ σημείωσαν πτώση, πέφτοντας από 114.000 στις 85.000 από το 2008 ως το 2020, σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center το 2021. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
«Η δημοσιογραφία δέχεται εδώ και καιρό πιέσεις και ένας αριθμός επιχειρήσεων φαίνεται να πιστεύουν ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να μειώσουν το εργασιακό κόστος τους», κατήγγειλε το συνδικάτο Writers Guild of America East.
Ανακοίνωση για μείωση του προσωπικού αναμένεται και στην εφημερίδα Washington Post, όπου ο διευθυντής της Φρεντ Ράιαν προειδοποίησε στα μέσα Δεκεμβρίου ότι θα υπάρξει περικοπή των θέσεων εργασίας το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Στο CNN τον Δεκέμβριο απολύθηκαν πολλές εκατοντάδες εργαζόμενοι, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, αριθμοί που δεν έχει επιβεβαιώσει το τηλεοπτικό δίκτυο. Οι απολύσεις έγιναν στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης της εταιρείας, μετά τη συγχώνευση της WarnerMedia (CNN, HBO Max) και της Discovery, από την οποία δημιουργήθηκε ένας κολοσσός των μέσων ενημέρωσης και του streaming.
Mε τους τηλεθεατές και τους συνδρομητές πληρωμένου περιεχομένου να μειώνονται εδώ και χρόνια και τον ανταγωνισμό με πλατφόρμες όπως το Netflix, «οι εταιρείες δίνουν συνεχώς μάχη για την επιβίωσή τους», σημείωσε ο Ναβίν Σάρμα, διευθυντής αμερικανικών μέσων και τηλεπικοινωνιών στην S&P Global Ratings.
Σύμφωνα με τον Κρις Ρους, «μια πιο μικρή εταιρεία θα έχει περισσότερα προβλήματα διότι είναι πιο μικρή και δεν είναι τόσο καταξιωμένη ως μάρκα». Επικαλείται το παράδειγμα του Buzzfeed, το οποίο απέλυσε το 12% των εργαζομένων του τον Δεκέμβριο, ή της Vice Media, η γενική διευθύντρια της οποίας Νάνσι Ντούμπικ ανακοίνωσε την Παρασκευή στους εργαζομένους ότι εξετάζει την πώληση της εταιρείας.
Ειδήσεις σήμερα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Απολογισμός, σχέδιο δεύτερης τετραετίας και… εκπλήξεις
Συντάξεις: Δώρο Πάσχα 250 – 300 ευρώ για τους συνταξιούχους
Μπαίνει (πάλι) στο χειρουργείο ο Νίκος Ανδρουλάκης