Eχοντας στα χέρια του τις δημοσκοπήσεις που καταγράφουν υψηλότερη διαφορά μεταξύ του πρωθυπουργού έναντι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με τη διαφορά που έχουν τα δυο κόμματα μεταξύ τους, ο κ. Μητσοτάκης αναλαμβάνει ο ίδιος την «εκπροσώπηση» του κυβερνητικού έργου, αλλά και την παρουσίαση του σχεδίου της επόμενης τετραετίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι αποφασίστηκε στον πρωινό καφέ ο πρωθυπουργός να ξεκινήσει κύκλο θεματικών συνεντεύξεων Τύπου, που έρχονται ως συνέχεια των εβδομαδιαίων ανασκοπήσεων που κάνει ο κ. Μητσοτάκης στο Διαδίκτυο.
Η πρώτη που αφορά σε οικονομία, ανάπτυξη και αγορά εργασίας, θα πραγματοποιηθεί στον «ουδέτερο» χώρο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Εκεί όλα δείχνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έχει στο πρόγραμμά του εκτός από τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου (για τον οποίο έχει τα σχετικά σημειώματα από τους αρμόδιους υπουργούς και από τον κ. Αλέξη Πατέλη) και «εκπλήξεις» που θα αφορούν εξαγγελίες, που έχουν ήδη αποφασιστεί. Εξάλλου όπως έχει ξεκαθαρίσει ο ίδιος, το σχέδιο 2023-2027 θα έχει ως αιχμή την κοινωνία, την αύξηση των αποδοχών και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων απασχόλησης.
Δεν αποκλείεται το ίδιο μοντέλο απολογισμού-εξαγγελιών να εφαρμοστεί και στις επόμενες θεματικές παρουσιάσεις που θα αφορούν και την εξωτερική πολιτική και την άμυνα και άλλα κομβικά σημεία του κυβερνητικού προγράμματος, όπως είναι η ασφάλεια, η Παιδεία, η «πράσινη ανάπτυξη» και ο ψηφιακός μετασχηματισμός.
Για selfies στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης
Aγνωστο παραμένει εάν ο κ. Μητσοτάκης θα απαντήσει στα ερωτήματα που αφορούν στην τελική ημερομηνία των εκλογών ή θα επιμείνει στο «Απρίλιο ή Μάιο», μία εβδομάδα πάνω ή κάτω δεν παίζει κανέναν ρόλο.
Πάντως το σενάριο της 9ης Απριλίου εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιθανότερα, σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συνέντευξη στο CNN
Ο πρωθυπουργός και με τη συνέντευξη που έδωσε στο CNN αλλά και στις συναντήσεις που είχε με μεγάλους «παίκτες» στη διεθνή οικονομία θα επιμείνει στο αφήγημα μιας Ελλάδας που έχει γυρίσει σελίδα, σε κάθε επίπεδο της πολιτικής. Από την οικονομία, μέχρι την άμυνα και την εξωτερική πολιτική, μέχρι τις επενδύσεις και την ψηφιακή μετάβαση.
Oπως χαρακτηριστικά είπε στη συνέντευξή του στο CNN, επί της ουσίας το διακύβευμα της κάλπης είναι το αν θα λάβει την καθαρή εντολή να συνεχίσει το πρόγραμμά του. Ο κ. Μητσοτάκης σε αυτή τη συνέντευξη έβαλε το δίλημμα των εκλογών, σύμφωνα με το δικό του αφήγημα, τονίζοντας ότι: «Η περίπτωση της Ελλάδας έχει ενδιαφέρον, γιατί στις επερχόμενες εκλογές, οι Eλληνες θα συγκρίνουν μεταξύ των τεσσάρων ετών της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία -κατά τη γνώμη μου- ήταν μια λαϊκιστική κυβέρνηση που δεν έκανε πολύ καλό στη χώρα, και των τεσσάρων ετών της δικής μας κυβέρνησης. Επομένως, αν κερδίσουμε -όπως πιστεύω ότι θα συμβεί- θα είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης».
Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός επισημαίνει, απαντώντας στο ερώτημα γιατί να τον ξαναψηφίσουν οι πολίτες, ότι η κυβέρνησή του τήρησε τις υποσχέσεις της, έχτισε από την αρχή σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες, μείωσε τους φόρους, την ανεργία, στήριξε τους πολίτες σε δύσκολες περιόδους και ότι «η εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων μετράει, καθώς δεν ξέρουμε ακόμα τι θα ακολουθήσει, δεν ξέρουμε τι θα φέρει το μέλλον και έτσι η αξιοπιστία και η σταθερότητα αποτελούν σημαντικές παραμέτρους για τους Ελληνες».
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να επικεντρώσει στις τοποθετήσεις του προς τις κάλπες ότι «οι παλιές διαχωριστικές γραμμές Δεξιάς-Αριστεράς κατά τη γνώμη μου δεν είναι πλέον τόσο σημαντικές όσο η διάκριση μεταξύ πιο αυταρχικών λαϊκιστών και πιο προοδευτικών δημοκρατών που υιοθετούν ρεαλιστικές λύσεις. Νομίζω ότι αυτή είναι η πραγματική διαχωριστική γραμμή σήμερα σε πολλές δυτικές δημοκρατίες».