Ο Μπόμπι Μπόστικ καταδικάστηκε σε διαδοχικές ποινές για 17 εγκλήματα που διέπραξε ταυτόχρονα το 1995, τα οποία αθροίστηκαν σε 241 χρόνια πίσω από τα κάγκελα.
Το δικαστήριο άκουσε ότι, μέσα σε μία μέρα «γεμάτη ναρκωτικά και αλκοόλ», ο 16χρονος Μπόστικ και ο φίλος του Ντόναλντ Χάτσον έκαναν ένοπλη ληστεία. Έκλεψαν ένα αυτοκίνητο από μία γυναίκα υπό την απειλή όπλου, λήστεψαν μια ομάδα που μοίραζε χριστουγεννιάτικα δώρα σε όσους είχαν ανάγκη και πυροβόλησαν με όπλο.
Αλλά μετά από σχεδόν 30 χρόνια εγκλεισμού, ο Μπόστικ τελικά αποφυλακίστηκε, κάτι που επέφερε ένα μεγάλο πολιτισμικό σοκ για τον 44χρονο.
Μερικά από τα μεγαλύτερα σοκ που βίωσε αφορούσαν τα τα τεχνολογικά gadget που όλοι θεωρούμε δεδομένα, όπως τα ασύρματα ακουστικά που έκαναν τον πρώην κρατούμενο να σκεφτεί, «γιατί όλοι αυτοί οι μάγκες μιλάνε μόνοι τους;» όπως είπε χαρακτηριστικά στο BBC. Κάτι που τον μπέρδεψε ακόμη περισσότερο ήταν τα συστήματα φωνητικών εντολών, τύπου Alexa. Ακόμη και οι αυτόματοι πωλητές ποτών και τροφίμων ήταν κάτι καινούργιο για τον άνδρα.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Πάντως, μεγαλύτερη έκπληξη μόλις αποφυλακίστηκε ήταν το πώς του φέρθηκαν οι άνθρωποι. Το να βλέπει ανθρώπους να χαμογελούν και παιδιά να τον χαιρετούν ήταν πράγματα που προφανώς δεν είχε δει εδώ και καιρό, όσο κρατούνται στο σωφρονιστικό κέντρο Algoa στο Μιζούρι.
«Είναι τόσο φιλικοί όλοι, σε σύγκριση με τη φυλακή», δήλωσε. «Μπαίνεις σε ένα παντοπωλείο και σου λένε αμέσως “Κύριε, πώς μπορώ να σας βοηθήσω;” Στη φυλακή, δεν είχες τίποτα άλλο παρά κακιές φάτσες και παρενόχληση…», είπε χαρακτηστικά ο Μπόστικ.
Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, ο Μπόστικ έγινε «άλλος άνθρωπος» και άρχισε να διαβάζει βιβλία αυτοβοήθειας και να γράφει στη γραφομηχανή του. «Έχω έρθει κοντά με τον Μπόμπι και την αδερφή του. Τον έχω δει να μετατρέπεται από ανήλικος παραβάτης σε έναν πολύ στοχαστικό, στοργικό ενήλικα. Μεγάλωσε», είπε ο δικαστής Μπέικερ στο BBC.
Το ταξίδι του Μπόστικ προς την ελευθερία ξεκίνησε το 2010, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι οι ανήλικοι δεν πρέπει να τιμωρούνται με ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή για αδικήματα που δεν αφορούν ανθρωποκτονία. Έξι χρόνια αργότερα, επιβεβαιώθηκε ότι αυτός ο κανόνας θα ίσχυε για παλιές περιπτώσεις όπως του Μπόστικ.
Ο νόμος «Μπόμπι Μπόστικ» εγκρίθηκε τελικά το 2021, επιτρέποντας στον ίδιο και σε άλλους κρατούμενους σαν αυτόν να υποβάλουν αίτηση για αποφυλάκιση υπό όρους.