Οι πιθανότητες φαντάζουν μηδαμινές, αν συνυπολογίσουμε τον ανελέητο πόλεμο για τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας και των μυστικών υπηρεσιών, το ότι οι μεγάλες δυνάμεις, οι διεθνείς οργανισμοί και κάποιες «πλανητικές» ΜΚΟ (όρα Τζορτζ Σόρος) την αντιμετωπίζουν δίκην προτεκτοράτου, το διευρυνόμενο ψυχικό χάσμα των εθνοτήτων της και το ότι τα «βουβάλια» που την περιστοιχίζουν θα την έλιωναν χωρίς τον παραμικρό δισταγμό…
Από την πρώτη στιγμή που γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες της παλιάς Γιουγκοσλαβίας, το 1991, πολλοί υποστήριξαν ότι το τεχνητό κράτος με το όνομα «Μακεδονία» ήταν εξ ορισμού θνησιγενές.
Τελικά, ούτε η διαμάχη με την Ελλάδα για την ονομασία ούτε ο χαμηλής έντασης εμφύλιος Σλάβων-Αλβανών το 1999-2001 στάθηκε ικανός να διαλύσει την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Τώρα όμως τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, βοηθούσης της διεθνούς αστάθειας, του σκληρού ανταγωνισμού ΝΑΤΟ-Ρωσίας και της εμπρηστικής ατζέντας πρωτίστως της Αλβανίας και δευτερευόντως της Τουρκίας, η οποία υποδαυλίζει ταυτόχρονα με τις ΗΠΑ και τη Γερμανία τον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό, προς ανάσχεση του φιλορωσικού σλαβικού τόξου (Boυλγαρία, Σερβία, ΠΓΔΜ συν Ουγγαρία).
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, και οι μηχανισμοί του ελληνικού κράτους έχουν κάθε λόγο να τελούν σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσουν μια απότομη κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ, που θα έφερνε κύμα προσφύγων στη χώρα μας.
Σοκ στη Νέα Υόρκη: Άγνωστος έβαλε φωτιά σε άστεγη γυναίκα στο μετρό
Ως φαίνεται, τα πάντα θα κριθούν μέσα στο επόμενο 20ήμερο, προθεσμία την οποία ο Αλβανός, νέος πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι (πρώην αξιωματικός του UCK, που μαχόταν για τη διάλυση της ΠΓΔΜ), έταξε στον πρόεδρο Ιβάνοφ για να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον «αρχηγό της δεδηλωμένης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας», αρχηγό των Σλάβων Σοσιαλδημοκρατών, Ζόραν Ζάεφ. Το αργότερο έως το τέλος Μαΐου θα μάθουμε ποιο από τα κακά σενάρια θα επικρατήσει για την Ελλάδα και τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων. Δυστυχώς, θετικές παραλλαγές δεν προβλέπονται.
Το κακό και…
Ο απομονωμένος διεθνώς πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι (αρχηγός του εθνικιστικού σλαβικού VMRO-DPNE, που δείχνει να ελέγχει ακόμη το Στρατό και την Αστυνομία) μαζί με τον πιστό του σύμμαχο, πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γκεόργκι Ιβάνοφ, υποκύπτουν στον «εκβιασμό» ΗΠΑ-Ε.Ε.-ΝΑΤΟ και αποδέχονται το σχηματισμό κυβέρνησης από το φιλοευρωπαϊκό σλαβικό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SDSM) και τα τρία αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ (DUI, Mπέσα, Αλβανική Συμμαχία) που άθροισαν 67 από τις 120 έδρες της Βουλής τον περασμένο Δεκέμβριο. Στο σενάριο αυτό είτε ο Γκρούεφσκι παραιτείται από την ηγεσία του VMRO με αντάλλαγμα δικαστική ασυλία για το σκάνδαλο παρακολούθησης 20.000 πολιτών το 2015 (κυκλοφόρησαν τέτοια σενάρια στο σκοπιανό Τύπο) είτε συμμορφώνεται στις υποδείξεις του αμερικανικο-ευρωπαϊκού παράγοντα να επιτρέψει να κυλήσουν ομαλά οι δημοκρατικές εξελίξεις και η ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ- Ε.Ε. Σε συνέντευξη την Πέμπτη στην «Deutsche Welle», o Ζάεφ ισχυρίστηκε ότι ο Γκρούεφσκι του ζήτησε αμνήστευση για να παραδώσει ομαλά την εξουσία, αλλά ο Ζάεφ τού το αρνήθηκε, εκφράζοντας φόβους ότι ο Γκρούεφσκι δεν θα διστάσει να ρίξει τη χώρα σε εμφύλιο χάριν της προσωπικής του επιβίωσης.
…το χειρότερο σενάριο
Είτε το δίδυμο Γκρούεφσκι-Ιβάνοφ αρνείται να δεχτεί το σχηματισμό κυβέρνησης από τη «δεδηλωμένη» πλειοψηφία της Βουλής, όπως τους τη γνωστοποίησε σε επιστολή ο Αλβανός, νέος πρόεδρος του σώματος και εμβαπτισμένος στη νομιμότητα Ουάσιγκτον και Βρυξελλών, Ταλάτ Τζαφέρι, είτε οι σκληροπυρηνικοί του VMRO-DPNE μαζί με στρατιωτικές μονάδες και παραστρατιωτικά σώματα Σλάβων εθνικιστών τορπιλίζουν τα σχέδια της Δύσης, δημιουργώντας παράλληλους θύλακες εξουσίας.
Οσο κι αν ο Ζάεφ εγγυάται πως οι Αλβανοί σύμμαχοί του δεν αμφισβητούν την εδαφική ακεραιότητα της ΠΓΔΜ ούτε την καντονοποίησή της κατ’ εντολήν του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα (η περίφημη «πλατφόρμα των Τιράνων», που έχει καταγγελθεί από τη Μόσχα ότι αποσκοπεί στη δημιουργία Μεγάλης Αλβανίας με απόσπαση εδαφών του Κοσσυφοπεδίου, του Μαυροβουνίου, της ΠΓΔΜ, αλλά και της Ελλάδας!) ο 42χρονος αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών δίνει την εντύπωση αχυρανθρώπου, που άγεται και φέρεται στο εκκρεμές Τιράνων-Βρυξελλών. Ενδεικτικά, όταν ο Τζαφέρι ξεσήκωσε θύελλα τοποθετώντας προκλητικά τις σημαίες της Αλβανίας και της Ε.Ε. στο γραφείο του προέδρου της Βουλής των Σκοπίων, ο Ζάεφ, αντί να τον διατάξει να τις απομακρύνει, τον παρακάλεσε ευγενικά (!) να διορθώσει το λάθος του!
Χαμένη, έτσι κι αλλιώς, η χώρα μας
Οι εξελίξεις για τη χώρα μας είναι «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Ο Ζάεφ και οι Σκοπιανοί Σοσιαλδημοκράτες είναι πιο φιλικοί απέναντι στην Ελλάδα (ο Ζάεφ δήλωσε χαρακτηριστικά σε βουλγαρικό δίκτυο ότι θεωρεί τους «Μακεδόνες» αδελφό λαό με τους Βουλγάρους) αλλά η επικράτησή τους θα ενδυναμώσει την αλβανική επιρροή στην ΠΓΔΜ, με προοπτική δημιουργίας ενός αυτόνομου αλβανικού κρατιδίου στις δυτικές επαρχίες, με έδρα το Τέτοβο. Δήμαρχος της «αλβανόφωνης πρωτεύουσας» της ΠΓΔΜ είναι μια πολιτικός που αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο στις εξελίξεις. Πρόκειται για την αντιπρόεδρο του DUI, Τέουτα Αρίφι, πρώην υπουργό του Γκρούεφσκι και στέλεχος των ιδρυμάτων του Τζορτζ Σόρος στα Σκόπια, που διατηρεί στενούς δεσμούς με Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον. Η Μόσχα παρακολουθεί μέχρι στιγμής διακριτικά τα τεκταινόμενα, αποφεύγοντας να ενθαρρύνει κάποια τυχοδιωκτική κίνηση του Γκρούεφσκι, που θα έβαζε φωτιά στην περιοχή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής