Η συμφωνία αποσκοπεί στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία. Όπως αναφέρει το BBC, η συμφωνία προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν την ΕΕ με επιπλέον 15 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου, ευρύτερα γνωστού ως LNG.
«Μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να μειώσουμε την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια», είπε ο Μπάιντεν, μιλώντας με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες. «Σήμερα συμφωνήσαμε σε ένα κοινό σχέδιο για αυτόν τον στόχο, διασφαλίζοντας παράλληλα την πρόοδό μας προς ένα ασφαλές, καθαρό ενεργειακό μέλλον».
Τα 15 δισ. κυβικά μέτρα αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% των συνολικών εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου από την ΕΕ πέρυσι. Ωστόσο απομένουν ακόμη 155 δισ. κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου που προμηθεύτηκε η ΕΕ το 2021, ποσότητα που είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντικατασταθεί από κάποιον άλλον προμηθευτή. Γι’ αυτό «αυτή η πρωτοβουλία εστιάζει σε δύο βασικά ζητήματα: Πρώτον να βοηθήσει την Ευρώπη να μειώσει σε ένα σημαντικό ποσοστό την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο όσο το δυνατόν γρηγορότερα, και δεύτερον, να μειώσει τη συνολική ζήτηση της Ευρώπης για φυσικό αέριο».
Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε μια ειδική μονάδα συνεργασίας ΕΕ-ΗΠΑ που έχει σαν στόχο να φθάνουν έως το 2030 στην Ευρώπη, 50 δισ. κυβικά μέτρα αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε πως η επίτευξη αυτού του στόχου εξαρτάται και από το πόσο γρήγορα η Ευρώπη θα δημιουργήσει νέες υποδομές αποθήκευσης.
Για να το πετύχει αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη για τη δημιουργία περισσότερων υποδομών υποδοχής και αποθήκευσης LNG σε όλη την Ευρώπη, πρόσθεσε ο Μπάιντεν.
Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα περικόψουν τη χρήση ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε επενδύσεις 500 δισ. δολαρίων στην τεχνητή νοημοσύνη
Στο κείμενο συμπερασμάτων επισημαίνεται ότι η Ρωσία εξαπολύει επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού και στοχεύει πολιτικές εγκαταστάσεις, όπως νοσοκομεία, σχολεία και καταφύγια, παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. «Η πολιορκία της Μαριούπολης και άλλων ουκρανικών πόλεων και η άρνηση πρόσβασης ανθρωπιστικής βοήθειας από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι απαράδεκτες. Οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να προβλέψουν αμέσως ασφαλείς οδούς προς άλλα μέρη της Ουκρανίας, καθώς και ανθρωπιστική βοήθεια που θα παραδοθεί στη Μαριούπολη και σε άλλες πολιορκημένες πόλεις», τονίζουν οι 27.
Ακόμη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτρέπει τη Ρωσία να εγγυηθεί επειγόντως την ασφαλή διέλευση των αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί σε όλες τις άλλες εμπόλεμες ζώνες, «προς προορισμό της επιλογής τους», να απελευθερώσει αμέσως όλους τους ομήρους, να επιτρέψει αδιάλειπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και να δημιουργήσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Προτρέπει επίσης τη Ρωσία να σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, και να συμμορφωθεί με την πρόσφατη εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔ).
Αναφερόμενη στην καταστροφή και τις τεράστιες απώλειες που υπέστη η Ουκρανία από τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας, η ΕΕ δεσμεύεται να παρέχει υποστήριξη στην ουκρανική κυβέρνηση για τις άμεσες ανάγκες της και, μόλις σταματήσει η ρωσική επίθεση, για την ανοικοδόμηση μιας δημοκρατικής Ουκρανίας. Για το σκοπό αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί να δημιουργήσει ένα Καταπιστευματικό Ταμείο Αλληλεγγύης της Ουκρανίας και καλεί τους διεθνείς εταίρους του να συμμετάσχουν και να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες χωρίς καθυστέρηση. Καλεί την Επιτροπή να συνεχίσει να παρέχει τεχνική βοήθεια προκειμένου να βοηθήσει την Ουκρανία να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά τη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης δωρητών, σε εύθετο χρόνο για να χρηματοδοτηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ουκρανίας.
Εξάλλου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει τη Διακήρυξη των Βερσαλλιών, αναγνωρίζοντας τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και την ευρωπαϊκή επιλογή της Ουκρανίας, όπως αναφέρεται στη Συμφωνία Σύνδεσης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την πρόσκλησή του προς την Επιτροπή να υποβάλει τη γνώμη της σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις των Συνθηκών. Τονίζει, επιπλέον, ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει συντονισμένη πολιτική, οικονομική, υλική και ανθρωπιστική υποστήριξη.
Οι 27 υπογραμμίζουν ότι η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής υιοθετήσει σημαντικές κυρώσεις που έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, παραμένει έτοιμη να κλείσει τα κενά και να στοχεύσει την πιθανή καταστρατήγησή τους, καθώς και να προχωρήσει γρήγορα με περαιτέρω συντονισμένες αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, για να αποτραπεί με αποτελεσματικό τρόπο η ικανότητα της Ρωσίας να συνεχίσει τη στρατιωτική επίθεση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Μαίρη Χρονοπούλου: Συγκίνησε στο Ενώπιως Ενωπίω – Τι είπε για τα προβλήματα…
- Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Ο Πέτρος Συρίγος έχει τις καλύτερες συνταγές για το τραπέζι…
- Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Στο μικροσκόπιο οι ουσίες που έπαιρνε η…
- Οι ήρωες του 1821 στη μικρή οθόνη – Τα ειδικά αφιερώματα και…
- 25η Μαρτίου: Ευαγγελισμός της Θεοτόκου – Η μεγάλη εορτή της ορθοδοξίας
- Στρατιωτική παρέλαση 25ης Μαρτίου: Με Rafale, Spitfire, M1117 και Μονάδες των γαλλικών…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr