Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει ήδη δηλώσει πως η Ουκρανία ανήκει στην ΕΕ, ενώ παράλληλα χώρες και κυβερνήσεις, ιδίως της Κεντρικής Ευρώπης, έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στην ένταξη της χώρας στην Ένωση. Οι πολίτες της Ευρώπης φαίνεται να συμμερίζονται σε μεγάλο βαθμό την στάση των ηγετών τους, χωρίς αυτή όμως να τυγχάνει καθολικής αποδοχής. «Αστερίσκους» φαίνεται να βάζουν ορισμένοι Ευρωπαίοι πολίτες και στο εάν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι καθ’ όλα καταδικαστέα.
Αυτές είναι οι απαντήσεις που έδωσαν οι πολίτες…
α) για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ
Σε ερώτημα σχετικά με την εν συνόλω στήριξη για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, τα ποσοστά διαμορφώθηκαν ως εξής (ρωτήθηκαν 1.000 άτομα σε κάθε χώρα, μεταξύ 9-11 Μαρτίου):
Ισπανία: Το 53% δηλώνει πως η Ουκρανία πρέπει να μπει αμέσως στην ΕΕ, το 23% εκφράζει θετική γνώμη για μια ένταξη σε βάθος μερικών χρόνων, το 13% απαντά πως δεν γνωρίζει και το 11% λέει όχι.
Γερμανία: Το 22% δηλώνει πως η Ουκρανία πρέπει να μπει αμέσως στην ΕΕ, το 41% εκφράζει θετική γνώμη για μια ένταξη σε βάθος μερικών χρόνων, το 13% απαντά πως δεν γνωρίζει και το 24% λέει όχι.
Ελλάδα: Το 21% δηλώνει πως η Ουκρανία πρέπει να μπει αμέσως στην ΕΕ, το 33% εκφράζει θετική γνώμη για μια ένταξη σε βάθος μερικών χρόνων, το 7% απαντά πως δεν γνωρίζει και το 39% λέει όχι.
Γαλλία: Το 25% δηλώνει πως η Ουκρανία πρέπει να μπει αμέσως στην ΕΕ, το 24% εκφράζει θετική γνώμη για μια ένταξη σε βάθος μερικών χρόνων, το 24% απαντά πως δεν γνωρίζει και το 27% λέει όχι.
Ολλανδία: Το 12% δηλώνει πως η Ουκρανία πρέπει να μπει αμέσως στην ΕΕ, το 34% εκφράζει θετική γνώμη για μια ένταξη σε βάθος μερικών χρόνων, το 25% απαντά πως δεν γνωρίζει και το 29% λέει όχι.
Άσμα αλ Άσαντ: Η σύζυγος του Μπασάρ Αλ Άσαντ καταθέτει αίτηση διαζυγίου
Ιταλία: Το 19% δηλώνει πως η Ουκρανία πρέπει να μπει αμέσως στην ΕΕ, το 26% εκφράζει θετική γνώμη για μια ένταξη σε βάθος μερικών χρόνων, το 27% απαντά πως δεν γνωρίζει και το 28% λέει όχι.
β) για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Ορισμένοι από τους Ευρωπαίους που ερωτήθηκαν καταδίκασαν απερίφραστα τη ρωσική εισβολή, ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι είναι καταδικαστέα, αλλά ταυτόχρονα μερικώς δικαιολογημένη. Το ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρούν «απαράδεκτη» τη ρωσική εισβολή διαμορφώνεται ως εξής:
Ελλάδα: 60%
Ιταλία: 71%
Γαλλία: 78%
Γερμανία: 82%
Ισπανία: 86%
Ολλανδία: 88%
Ενώ το ποσοστό όσων τη θεωρούν «απαράδεκτη, αλλά κατανοητή» ως εξής:
Ελλάδα: 34%
Ιταλία: 19%
Γαλλία: 13%
Γερμανία: 11%
Ισπανία: 10%
Ολλανδία: 9%
γ) για το αν ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί κίνδυνο για τις χώρες τους
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί πως ο πόλεμος στην Ουκρανία τους απειλεί, απαντώντας κατά βάση θετικά στην ερώτηση «Πόσο αισθάνεστε ότι κινδυνεύει η χώρα σας λόγω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου;»
Το ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρεί πως κινδυνεύει από τη ρωσική επίθεση:
Ιταλία: Το 9% θεωρεί πως κινδυνεύει πάρα πολύ, το 54% θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος, το 12% δεν γνωρίζει, το 21% δεν πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και το 4% δεν βλέπει πως προκύπτει κίνδυνος για τη χώρα του.
Ολλανδία: Το 8% θεωρεί πως κινδυνεύει πάρα πολύ, το 52% θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος, το 3% δεν γνωρίζει, το 32% δεν πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και το 5% δεν βλέπει πως προκύπτει κίνδυνος για τη χώρα του.
Γαλλία: Το 14% θεωρεί πως κινδυνεύει πάρα πολύ, το 45% θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος, το 7% δεν γνωρίζει, το 30% δεν πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και το 4% δεν βλέπει πως προκύπτει κίνδυνος για τη χώρα του.
Ισπανία: Το 11% θεωρεί πως κινδυνεύει πάρα πολύ, το 47% θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος, το 6% δεν γνωρίζει, το 33% δεν πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και το 3% δεν βλέπει πως προκύπτει κίνδυνος για τη χώρα του.
Ελλάδα: Το 13% θεωρεί πως κινδυνεύει πάρα πολύ, το 40% θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος, το 1% δεν γνωρίζει, το 38% δεν πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και το 8% δεν βλέπει πως προκύπτει κίνδυνος για τη χώρα του.
Γερμανία: Το 12% θεωρεί πως κινδυνεύει πάρα πολύ, το 41% θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος, το 8% δεν γνωρίζει, το 34% δεν πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και το 5% δεν βλέπει πως προκύπτει κίνδυνος για τη χώρα του.
δ) για το αν είναι αναγκαία η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού
Μεγάλη απόκλιση σημειώθηκε στις απαντήσεις που έδωσαν οι ερωτηθέντες στο συγκεκριμένο ερώτημα ανά χώρα. Θετικοί απέναντι στη δημιουργία ενός στρατού της ΕΕ, που θα μείωνε την εξάρτηση των χωρών- μελών της από το ΝΑΤΟ, εμφανίστηκαν οι πολίτες στα εξής ποσοστά:
Ελλάδα: 63%
Ισπανία: 51%
Γαλλία: 51%
Γερμανία: 36%
Ιταλία: 35%
Ολλανδία: 27%
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Live οι εξελίξεις από τα μέτωπα του πολέμου και της διπλωματίας
- Η Ουκρανία δεν γίνεται Σουηδία: Ο δρόμος για την ουδετερότητα είναι στρωμένος με «νάρκες» και νεκρούς
- Επιδότηση βενζίνης: Με προπληρωμένη e-κάρτα η επιδότηση των καυσίμων
- Κορονοϊός: Αναζωπύρωση της πανδημίας από Όμικρον 2 και χαλάρωση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr