Γράφει η ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΤΖΟΥ
Η ανθρωπότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα αυτό που κάποιοι στρατηγικοί αναλυτές περιγράφουν ως τακτική «κλιμάκωσης-αποκλιμάκωσης» από τη μεριά του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έθεσε σε επιφυλακή το πυρηνικό οπλοστάσιό της χώρας ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης. Τα λόγια του Πούτιν δεν ξεστομίστηκαν ούτε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν ο τεράστιος όγκος πυρηνικών κεφαλών των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ (70.300 τo 1986) απειλούσε τον πλανήτη με πυρηνικό Αρμαγεδδώνα.
Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, ανακοίνωσε χθες ότι οι πυρηνικές δυνάμεις του Βόρειου Στόλου και του Στόλου του Ειρηνικού έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης μαχητικής ικανότητας με ενισχυμένο προσωπικό. Εν τω μεταξύ, υπέρ της δυνατότητας η Λευκορωσία να μπορεί να φιλοξενεί πυρηνικά και ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις επί μονίμου βάσεως ψήφισαν οι πολίτες της χώρας-«δορυφόρου» της Ρωσίας σε δημοψήφισμα την Κυριακή για ευρείες συνταγματικές αλλαγές.
Αντιδράσεις
Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την κλιμάκωση της Ρωσίας, και οι ΗΠΑ -έτερη πυρηνική υπερδύναμη- αρνήθηκε να… τσιμπήσει, αποφασίζοντας να μην θέσει σε κατάσταση συναγερμού το δικό της οπλοστάσιο. Αλλωστε, η «Εκθεση Πυρηνικής Στάσης» του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ το 2018 αναφέρει πως η Μόσχα πιθανόν να απειλήσει και να κάνει περιορισμένη χρήση πυρηνικών όπλων με στόχο να παραλύσει τις ΗΠΑ και τις νατοϊκές δυνάμεις (κλιμάκωση), ώστε να τερματίσουν τη σύγκρουση με όρους ευνοϊκούς για τη Ρωσία (αποκλιμάκωση). Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε χθες πως «η ιδέα μιας πυρηνικής σύγκρουσης θα ήταν απλώς αδιανόητη».
Η «μάχη»
Γάζα ώρα μηδέν: «Εκεχειρία μόνο αν υπάρξει λίστα ομήρων» - Ο όρος του Νετανιάχου στη Χαμάς
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία έχουν τα δύο μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια στον κόσμο, με διαφορά. Περιλαμβάνουν όπλα που μπορούν να εκτοξευτούν με αεροσκάφη, υποβρύχια και βαλλιστικούς πυραύλους ξηράς. Η Ενωση Ελέγχου Οπλων εκτιμάει ότι το 2021 οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν 5.550 πυρηνικές κεφαλές, ενώ η Ρωσία 6.257. Ομως οι ΗΠΑ διαθέτουν περισσότερες αναπτυγμένες κεφαλές (1.800 έναντι 1.600 της Ρωσίας).
Η μόνη φορά στην Ιστορία που χρησιμοποιήθηκαν πυρηνικά όπλα σε μάχη ήταν όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες βομβάρδισαν δύο φορές την Ιαπωνία τον Αύγουστο του 1945 – τότε είχαν πυρηνικό μονοπώλιο. Η Σοβιετική Ενωση πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχημένη πυρηνική δοκιμή της το 1949. Η Ουκρανία πριν από 30 χρόνια ήταν η τρίτη πυρηνική δύναμη παγκοσμίως, ωστόσο τα χρόνια που ακολούθησαν αποπυρηνικοποιήθηκε στο πλαίσιο και του Μνημονίου της Βουδαπέστης (1994), από το οποίο ο Ζελένσκι άφησε προ ημερών ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης.
«Προάγγελος»
Ο Πούτιν ακόμη δεν έχει πατήσει το «κόκκινο κουμπί» των πυρηνικών, ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες, αξιοποιεί ένα άλλο υπερόπλο που διαθέτει, τις θερμοβαρικές βόμβες, «προάγγελος» των πυρηνικών κεφαλών. Πρόκειται για την ισχυρότερη και πιο θανατηφόρα μη πυρηνική βόμβα, η οποία αξιοποιώντας το οξυγόνο της ατμόσφαιρας προκαλεί εκρήξεις που εκτινάσσουν τη θερμοκρασία στο τοπίο και στη συνέχεια ρίχνει κάθετα την πίεση. Αξιοποιούνται στην «εκκαθάριση τοπίου» και όχι για χτυπήματα ακριβείας.
Ο Πάβλο Κουζμνένκο, δήμαρχος της Οκτρίκα στην Ουκρανία, κατήγγειλε πως οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν τέτοια βόμβα στο πεδίο των μαχών. Απεσταλμένος του CNN ανέφερε χθες πως είδε στην Ανατολική Ουκρανία ρωσικούς εκτοξευτές πυραύλων ικανούς για ρίψη θερμοβαρικών βομβών. Μαρτυρίες υποστηρίζουν πως χρησιμοποιήθηκαν και στο Χάρκοβο το προηγούμενο 24ωρο, προκαλώντας καταστροφές που ισοπέδωσαν μεγάλα τμήματα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας με δεκάδες νεκρούς. Τα θερμοβαρικά όπλα αναπτύχθηκαν τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Σοβιετική Ενωση τη δεκαετία του 1960 και έχουν χρησιμοποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες σε Αφγανιστάν και Συρία (2016).
Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε τη Ρωσία για χρήση απαγορευμένων «βομβών διασποράς» σε περιοχές αμάχων στην Ανατολική Ουκρανία, σημειώνοντας πως θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας για έγκλημα πολέμου. Τα συγκεκριμένα όπλα απαγορεύτηκαν το 2010 με τη Σύμβαση του Οσλο, την οποία δεν έχουν υπογράψει Μόσχα και Κίεβο.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Live εικόνα από τα μέτωπα και λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Μπαράζ αντιδράσεων μετά τις πυρηνικές προκλήσεις του Πούτιν
- Συγκίνηση στην Ομόνοια: 36 Ουκρανοί πρόσφυγες έφτασαν στην Αθήνα με λεωφορείο
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ελλάδα κλείνει τον εναέριο χώρο στα ρωσικά αεροσκάφη για τρεις μήνες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr