Ερωτηθείσα από Σύρο δημοσιογράφο, ο οποίος ήλθε στη Γερμανία το 2015, για το τι αναμένει από τους πρόσφυγες η χώρα, η Μέρκελ δήλωσε στην εβδομαδιαία διαδικτυακή αναγγελία της: «αναμένουμε από τους ανθρώπους που έρχονται σε εμάς να υπακούουν στους νόμους μας».
Η Μέρκελ πρόσθεσε πως είναι κεφαλαιώδους σημασίας το γεγονός οι νεοαφιχθέντες να σέβονται και να κατανοούν τις φιλελεύθερες αξίες που διέπουν τη μοντέρνα Γερμανία, όπως η ανεκτικότητα, η ανοικτή κοινωνία, η θρησκευτική ελευθερία, ή ελευθερία της γνώμης.
Έλον Μασκ: Το Ιράν διαψεύδει ότι ο εκπρόσωπός του στον ΟΗΕ συνάντησε τον δισεκατομμυριούχο
Παράλληλα, η κεντροδεξιά ηγέτιδα, που θα επιδιώξει μία τέταρτη θητεία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και δέχεται μία εκ δεξιών επίθεση για την πολιτική της στο μεταναστευτικό, κάλεσε εξίσου τους συμπατριώτες τους να επιδείξουν κι αυτοί με τη σειρά τους ανοικτό μυαλό. «Γνωρίζουμε λιγοστά πράγματα για τη Συρία, γνωρίζουμε λιγοστά για το Ιράκ, ή τις αφρικανικές χώρες. Και θα πρέπει να το δούμε αυτό ως μία ευκαιρία για να μάθουμε περισσότερα και να αποκτήσουμε μεγαλύτερες εμπειρίες», πρόσθεσε.
Όσον αφορά τις ανησυχίες που το μεταναστευτικό κι η πολιτική των «ανοικτών θυρών» της Μέρκελ έχει εγείρει μεταξύ των παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματός της CDU, η δεύτερη τη τάξει στους Χριστιανοδημοκράτες Γιούλια Κλέκνερ αξίωσε να εφαρμοσθούν αυστηρότεροι κανόνες για τους ισλαμιστές κληρικούς και να απαγορευθούν οι έξωθεν χρηματοδοτήσεις σε τεμένη της Γερμανίας, απηχώντας ανάλογες απόψεις στελεχών των Χριστιανοδημοκρατών.
«Ένας ‘Ισλαμικός νόμος’ μπορεί να θέσει τα δικαιώματα και τα καθήκοντα των μουσουλμάνων που ζουν στη Γερμανία επί νέας νομικής βάσεως», δηλώνει η Κλέκνερ στην εφημερίδα Μπιλντ αμ Ζόνταγκ. Επίσης η ίδια προτείνει να υπάρξει ένα εθνικό αρχείο , όπου θα καταγράφονται όλα τα τεμένη στη Γερμανία και θα προσφέρει πληροφορίες για τους χορηγούς τους και τους χρηματοδότες τους.
Οι κανονισμοί αυτοί θα περιλαμβάνουν επίσης και το δικαίωμα των μουσουλμάνων σε θρησκευτικούς συμβούλους σε φυλακές, νοσοκομεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Ο κυβερνητικός εταίρος κι αντίπαλος της Μέρκελ στις εκλογές, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα SPD απέρριψε την ιδέα: «Κατά τη γνώμη μου, οι προτάσεις δεν συνάδουν προς το Γερμανικό Σύνταγμα», τόνισε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Όλαφ Σολτζ, μιλώντας στον όμιλο Funke, προσθέτοντας πως δεν είναι δυνατόν να συνταχθεί ένας νόμος για μία εθνική κοινότητα αποκλειστικά.
Ο πρόεδρος του Ισλαμικού Συμβουλίου στη Γερμανία Μπουρχάν Κεσιτζί χαρακτήρισε επίσης την πρόταση ως λαϊκίστικη και τόνισε πως ανοικτά θέτει τους Μουσουλμάνους στο στόχαστρο.