Η ισπανική εφημερίδα EL PAÍS υποστηρίζει, τώρα, ότι απέκτησε πρόσβαση σε δύο εμπιστευτικά έγγραφα με αντιπροτάσεις της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία, που αφορούν συμφωνίες αφοπλισμού και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε διαφορετικά φόρουμ – όπως ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο Διάλογος Στρατηγικής Σταθερότητας ΗΠΑ-Ρωσίας και το ΝΑΤΟ -Συμβούλιο της Ρωσίας.
Οι ρωσικές αρχές είχαν ζητήσει γραπτή απάντηση στην πρότασή τους να υπογραφεί μια συμφωνία που έδινε εγγυήσεις ασφαλείας στη Μόσχα σχετικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά. Η Μόσχα περιέλαβε ακόμη και μια πρόχειρη έκδοση της υποθετικής συμφωνίας. Η απάντηση ήταν, σύμφωνα με την EL PAÍS, δύο κείμενα: το ένα με τίτλο «Εμπιστευτικό/Σχετ. με Ρωσία» (που φέρεται να αποτελείται από μια εισαγωγή, επτά σημεία και μερικά σύντομα συμπεράσματα) από την πλευρά της Ουάσιγκτον. και ένα άλλο, υπό τον τίτλο «ΝΑΤΟ-Ρωσία/ Περιορισμένο» (με 12 τμήματα), από την Ατλαντική Συμμαχία. Τα κείμενα φέρεται να αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό –αν και με πολύ πιο αναλυτική μορφή– τα μηνύματα που έχουν μεταφέρει δημόσια στο Κρεμλίνο οι δυτικοί ηγέτες. «Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν συντονίσει τις απαντήσεις τους, οι οποίες είναι συμπληρωματικές αλλά περιέχουν κάποιες διαφορές», λέει το δημοσίευμα.
Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο κειμένων είναι ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να συζητήσει την έννοια του «αδιαιρέτου της ασφάλειας», την οποία ενέκρινε ο ΟΑΣΕ στη σύνοδο κορυφής του στο Νουρ-Σουλτάν του Καζακστάν το 2010. Η Μόσχα το έχει συμπεριλάβει στο πρώτο άρθρο στο προσχέδιο της συμφωνίας, χρησιμοποιώντας αυτή την αρχή για να ισχυριστεί ότι η ενδεχόμενη είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα επηρέαζε την ασφάλειά της.
Το κείμενο από τις ΗΠΑ προειδοποιεί ότι δεν συμμερίζεται τη ρωσική άποψη και σημειώνει ότι η έννοια του αδιαίρετου της ασφάλειας «δεν μπορεί να εξεταστεί μεμονωμένα». Ακόμα κι έτσι, εκφράζει τη διάθεση να ασχοληθεί με τις «αντίστοιχες ερμηνείες» του ίδιου. Και επισημαίνει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία επιβεβαίωσαν επίσης το εγγενές δικαίωμα κάθε συμμετέχοντος κράτους να είναι ελεύθερο να επιλέγει ή να αλλάζει τις ρυθμίσεις ασφαλείας του, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών συμμαχίας».
Από την αρχή, το έγγραφο από την Ουάσιγκτον καθιστά σαφές ότι «συνεχίζει να υποστηρίζει σθεναρά την Πολιτική Ανοιχτών Θυρών του ΝΑΤΟ», και έτσι δεν αποκλείει τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας ή της Γεωργίας στη Συμμαχία. Περαιτέρω, διευκρινίζει ότι σε κάθε περίπτωση αυτό το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας (NRC). Το κείμενο του ΝΑΤΟ υποστηρίζει επίσης την πολιτική ανοιχτών θυρών και υπογραμμίζει το δικαίωμα όλων των κρατών να επιλέγουν τις συμφωνίες τους όσον αφορά την ασφάλεια «χωρίς εξωτερική παρέμβαση».
Η Μόσχα δεν έχει στείλει ακόμη γραπτή απάντηση, αλλά συμμαχικές πηγές λένε ότι η Ρωσία κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ να ενοποιήσουν τις απαντήσεις τους και το τελευταίο να συμφωνήσει σε μια συζήτηση για την έννοια του «αδιαίρετου της ασφάλειας», όπως έχουν κάνει οι ΗΠΑ.
Σε σχέση με την Ουκρανία, η κυβέρνηση Μπάιντεν προσφέρει στη Ρωσία «μέτρα αμοιβαίας διαφάνειας που βασίζονται σε προϋποθέσεις» σύμφωνα με τα οποία η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα συμφωνήσουν «να απέχουν από την ανάπτυξη επιθετικών πυραυλικών συστημάτων και μόνιμων δυνάμεων με αποστολή μάχης στο έδαφος της Ουκρανίας». Για αυτό, η Ουάσιγκτον ανακοινώνει την πρότασή της για διαβούλευση με το Κίεβο.
Αυτές οι συμφωνίες αμοιβαίας εμπιστοσύνης, μαζί με τα σύμφωνα αφοπλισμού, είναι τα δύο κλειδιά των κειμένων που στέλνουν η Ουάσιγκτον και η Συμμαχία, λέει η EL PAÍS . Το έγγραφο των ΗΠΑ ξεκινά δηλώνοντας ότι είναι «έτοιμες να εργαστούν για την επίτευξη συνεννόησης με τη Ρωσία, μαζί με τους Διατλαντικούς Συμμάχους και τους εταίρους μας, για θέματα ασφάλειας που μας ενδιαφέρουν». Έπειτα, καθορίζει μια σειρά θεμάτων για τα οποία είναι «έτοιμες οι ΗΠΑ να συζητήσουν αμοιβαίες δεσμεύσεις ή ενέργειες» και τα φόρουμ στα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν. Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν αυτή τη διαδικασία «καλή τη πίστει», ενώ κατηγορούν εκ νέου τον Πούτιν ότι ανέπτυξε περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, ότι κατέλαβε τη χερσόνησο της Κριμαίας και ενθαρρύνει τη σύγκρουση στο Ντονμπάς.
Η Ουάσιγκτον καταγγέλλει ότι, στο προσχέδιο της συμφωνίας για την ασφάλεια στην Ευρώπη, «η Ρωσία υπέβαλε ορισμένες απαιτήσεις που υπονομεύουν τις αρχές στις οποίες έχει δεσμευτεί η Ρωσία σε προηγούμενα έγγραφα». «Είναι επιτακτική ανάγκη», συνεχίζει, «οι συζητήσεις να γίνονται με βάση τα βασικά ιδρυτικά έγγραφα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», όπως η Τελική Πράξη του Ελσίνκι, η Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας και οι καταστατικοί χάρτες του Παρισιού και των Ηνωμένων Εθνών, που κατοχυρώνουν τις αρχές της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και το δικαίωμα κάθε κράτους να επιλέγει τις συμφωνίες και τις συμμαχίες ασφαλείας του.
Ισραήλ: Δύο φωτοβολίδες έπεσαν μπροστά από το σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Καισάρεια
Περιορισμοί στο πυραυλικό οπλοστάσιο
Ορισμένες προτάσεις των ΗΠΑ συνεπάγονται περιορισμούς στους πυραύλους, που θα μπορούσαν να καταλήξουν σε νέες συμφωνίες αφοπλισμού. Η Ουάσιγκτον φέρεται να δηλώνει ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει διμερείς συνομιλίες με τη Ρωσία για τον έλεγχο πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς και των εκτοξευτών τους, αν και επικρίνει την παραβίαση της Συνθήκης για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς με την παραγωγή και την ανάπτυξη πυραύλων SSC-8 και άλλα συστήματα.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της στη νέα συνθήκη START για τους διηπειρωτικούς πυραύλους, η οποία ισχύει έως το 2026, αλλά προτείνει τη συμπερίληψη νέων εκτοξευτών, μη στρατηγικών όπλων και μη αξιοποιημένων πυρηνικών κεφαλών. Επιπλέον, φέρεται να προτείνει να ξεκινήσουν «άμεσες συζητήσεις για τα μέτρα που θα ακολουθήσουν στο New START» και να συζητηθεί πώς οι μελλοντικές συμφωνίες «θα περιλαμβάνουν όλα τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ και της Ρωσίας».
Μία από τις πιο καινοτόμες προτάσεις φέρεται να είναι η προσφορά στη Ρωσία ενός «μηχανισμού διαφάνειας» για την επαλήθευση της απουσίας πυραύλων Tomahawk, οι οποίοι μπορούν να φτάσουν σ ρωσικό έδαφος, από τις βάσεις αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.
Σε αντάλλαγμα, η Ουάσιγκτον ζητά την ίδια προσέγγιση με δύο βάσεις εκτόξευσης πυραύλων της επιλογής της στο ρωσικό έδαφος. Η Μόσχα είχε προτείνει τον περιορισμό της ανάπτυξης πυραύλων μικρού και μεγάλου βεληνεκούς και εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι οι βάσεις αντιπυραυλικής ασπίδας στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν πυραύλους Tomahawk.
Δεδομένης της ανησυχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον αποκλεισμό της από αυτές τις διαπραγματεύσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες εγγυώνται ότι θα συζητήσουν όλα τα ζητήματα που επηρεάζουν την ασφάλεια της Ευρώπης με τους συμμάχους τους, λέει το δημοσίευμα της EL PAÍS.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ – Μόνιμη ελάφρυνση κατά 13%
- Ραγίζει καρδιές η μητέρα που έχασε τρία μικρά παιδιά σε τρία χρόνια: «Αντέχω μέχρι να την αποχαιρετήσω… το μετά αβέβαιο»
- Υπόθεση βιασμού στη Θεσσαλονίκη: Η απάντηση της 24χρονης για τις τοξικολογικές εξετάσεις
- Εξαρση οπαδικής βίας με πρωταγωνιστές ανήλικους οπλοφόρους
- Και πέμπτο εμβόλιο στη «μάχη»: Έρχεται το πρωτεϊνικό της Novavax – Η διαφορά από το mRNA
- Θεσσαλονίκη: Νέο περιστατικό οπαδικής βίας – Έδειραν άγρια 14χρονο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr