Στις 27 Μαρτίου, η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ταξίδεψε στη Σκοτία προκειμένου να ολοκληρώσει αρκετές συναντήσεις στη διάρκεια της πρώτης στάσης της περιοδείας, η οποία περιλαμβάνει συναντήσεις με τις αποκεντρωμένες διοικήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η κυβέρνηση της Σκοτίας έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία της ότι έμεινε εκτός των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας (SNP), εν τω μεταξύ, ήδη ψάχνει για εναλλακτικές λύσεις (για τη Σκοτία) προκειμένου να παραμείνει πιο κοντά στην Ενωση και, ακόμα πιο σημαντικό, πιο κοντά στην ενιαία αγορά της Ε.Ε. -η οποία επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων, προσώπων, υπηρεσιών και κεφαλαίων- και μετά Brexit.
Η ΤΕΡΕΖΑ ΜΕΪ είχε την πρώτη της συνάντηση με την πρωθυπουργό της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, αφότου η τελευταία προέβη σε ανακοίνωση μιας νέας πρότασης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στα τέλη του 2018 ή στις αρχές του 2019 για την ανεξαρτησία της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το Κοινοβούλιο της Σκοτίας ψήφισε και, όπως αναμενόταν, ενέκρινε την πρόταση στις 28 Μαρτίου, αλλά η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή της, επισημαίνοντας ότι μια νέα ψηφοφορία πριν από τους τελικούς όρους του Brexit είναι ξεκάθαρο ότι θα ήταν άδικη για τους ψηφοφόρους της Σκοτίας. Το σκοτσέζικο δημοψήφισμα δεν μπορεί να διεξαχθεί χωρίς προηγουμένως να υπάρξει η έγκριση του βρετανικού Κοινοβουλίου.
Μοζαμβίκη: Τουλάχιστον 21 νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το τελευταίο 24ωρο
ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ της συνάντησης με την πρωθυπουργό Στέρτζον, η Μέι ανέφερε επίσης ότι το Brexit θα έχει ως κατάληξη ένα πιο ενωμένο έθνος. Την ώρα που αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Λονδίνο θα «επαναπατρίσει» ορισμένες εξουσίες, οι οποίες επί του παρόντος βρίσκονται στην κατοχή της Ενωσης, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών που αφορούν στη γεωργία, στην αλιεία και το περιβάλλον. Ορισμένες από αυτές τις εξουσίες θα μπορούσαν ενδεχομένως και να μεταφερθούν στις αποκεντρωμένες διοικήσεις της Σκοτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Τουλάχιστον, αυτό είναι κάτι που η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται να είναι έτοιμη να προσφέρει, ώστε να καθησυχάσει την κυβέρνηση της Σκοτίας και παράλληλα να αποτρέψει στο άμεσο μέλλον τη διεξαγωγή και άλλου δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία.
ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ, στη Βόρεια Ιρλανδία, η 27η Μαρτίου αποτελούσε την καταληκτική ημερομηνία για το βασικό κόμμα της περιοχής, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα, και το εθνικιστικό κόμμα Sinn Féin, προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τον καταμερισμό των εξουσιών. Το κόμμα Sinn Féin είχε ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα παρουσιάσει υποψήφιο για τη θέση του αναπληρωτή πρώτου υπουργού, μπλοκάροντας τελείως τις συνομιλίες. Χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία, η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει στα κόμματα επιπλέον χρόνο για να διαπραγματευτούν.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Ιρλανδίας, Τζέιμς Μπρόκενσαϊρ, ανέφερε ότι οι δύο πλευρές θα έχουν άλλο ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας, προκειμένου να γεφυρώσουν το χάσμα που τους χωρίζει στα διάφορα ζητήματα και να καταλήξουν σε συμφωνία. Στην αντίθετη περίπτωση, η Βρετανία θα μπορούσε να υποχρεώσει για τη διεξαγωγή νέων εκλογών στην περιοχή ή θα μπορούσε να αναλάβει τον άμεσο έλεγχο της αποκεντρωμένης διοίκησης. Οι νέες εκλογές, για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, δεν θα δώσουν διαφορετικά αποτελέσματα, την ώρα που ο άμεσος έλεγχος από το Λονδίνο θα μπορούσε να ενισχύσει το εθνικιστικό αίσθημα στη Βόρεια Ιρλανδία. Αντί για τα παραπάνω, η βρετανική κυβέρνηση θα δώσει περισσότερο χρόνο στους εθνικιστές και στους ενωτικούς προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Εντα Κένι δήλωσε επίσης ότι στηρίζει αυτή την επιλογή.
Η ΔΥΣΚΟΛΙΑ της Βόρειας Ιρλανδίας στο σχηματισμό κυβέρνησης αποτελεί κατά κύριο λόγο εσωτερική υπόθεση, δυσκολία που προκλήθηκε από την ευθραυστότητα της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής αναφορικά με τον καταμερισμό των εξουσιών. Ωστόσο, οι εθνικιστές του κόμματος Sinn Féin χρησιμοποιούν τη διαδικασία του Brexit προκειμένου να αναβιώσουν τις εκκλήσεις για μια ενωμένη Ιρλανδία, έχοντας προτείνει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας (δημοψήφισμα) για το αν θα παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή θα ενωθούν με την Ιρλανδία. Η Βόρεια Ιρλανδία, όπως και η Σκοτία, στο δημοψήφισμα του 2016 ψήφισαν να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Παράλληλα, εκφράζει την ανησυχία της για τις συνέπειες του Brexit ως προς τους ελέγχους στα σύνορα με την Ιρλανδία.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής