Η σύλληψη προκαλεί αναταραχή στο περιβάλλον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς το όνομα του Ζαράμπ είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο δωροδοκίας τεσσάρων υπουργών του Ερντογάν και το 2013 είχαν παραιτηθεί 4 υπουργοί.
Παράλληλα ο Ζαράμπ στις 22 Μαρτίου του 2016 συνελήφθη και κρατείται στις ΗΠΑ. Κατηγορείται για παράνομες οικονομικές δραστηριότητες με το Ιράν μέσω μιας τουρκικής εταιρίας με επωνυμία Royal Holding και παράλληλες συναλλαγές μέσω μιας άλλης εταιρίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ομως, η σύλληψη του Ατίλα στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης ενδεχομένως να δώσει την ευκαιρία στις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ να συλλέξουν περισσότερα στοιχεία για τη δράση της Ηalkbank, η οποία ελέγχεται απόλυτα από το περιβάλλον του Τούρκου προέδρου και είναι μέρος της οικονομικής πολιτικής που ασκεί η Τουρκία στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.
O Ατίλα κατηγορείται από τον εισαγγελέα των ΗΠΑ πως «βοήθησε τον Ζαράμπ να παρακάμψει τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν και να σταλούν με παράνομο τρόπο εκατομμύρια δολάρια μέσω παράνομων συναλλαγών».
Η σύλληψη του αντιπροέδρου της Halkbank, ο οποίος είναι υπεύθυνος διεθνών συναλλαγών, ίσως δεν είναι τυχαία λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου όπως και λίγες ώρες πριν από την άφιξη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στην Αγκυρα. Ο Τίλερσον αύριο Πέμπτη θα συναντηθεί με τον Ερντογάν.
Στην τουρκική κυβέρνηση υπάρχει ανησυχία πως ενδεχομένως ο Ατίλα να ομολογήσει πολλές από τις συναλλαγές που έχουν γίνει μέσω της Halkbank και έχουν σχέση με τον περιβάλλον του Τούρκου προέδρου.
Αλ Φαγέντ: «Μας μοιράζονταν και μας κακοποιούσαν» - Kαταγγέλλουν και τον αδερφό του πρώην εργαζόμενες του Harrods
Η εμπλοκή του υιού
Τον Δεκέμβριο του 2013, ο Ζαράμπ είχε συλληφθεί μαζί με δεκάδες άλλους επιχειρηματίες καθώς Τούρκοι εισαγγελείς τον κατηγορούσαν για παράνομο εμπόριο χρυσού με το Ιράν και δωροδοκία σε υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης ακόμα και με χρήματα τοποθετημένα σε κουτάκια σοκολάτας.
Τηλεφωνικές υποκλοπές που είχαν βγει τότε στη δημοσιότητα είχαν στη συνέχεια ενοχοποιήσει τον Ερντογάν και το γιο του, τον Μπιλάλ.
Ο Ερντογάν τότε ως πρωθυπουργός είχε μιλήσει για «συνωμοσία» και είχε κατηγορήσει τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος είχε μεγάλη επιρροή στην αστυνομία και τη Δικαιοσύνη, με στόχο να τον πλήξει.
Λίγους μήνες αργότερα και ύστερα από έντονες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη οι διώξεις εναντίον των υπουργών αποσύρθηκαν και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο.
Στο Ιράν, ο συνεργάτης του Ζαράμπ, ο Ιρανός δισεκατομμυριούχος Μπαμπάκ Ζανζανί, καταδικάστηκε σε θάνατο στις 6 Μαρτίου του 2016 για διαφθορά και παράνομες συναλλαγές. Ο Ζαράμπ είχε ταξιδέψει στις ΗΠΑ με το φόβο της σύλληψής του στην Τουρκία και αυτός είναι ο λόγος που πολλοί στην Αγκυρα φοβούνται πως ήδη έχει ομολογήσει πολλά στοιχεία.
Μανώλης Κωστίδης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου