Η Δανική Υπηρεσία Ασφάλειας και Πληροφοριών είπε ότι υπήρξαν πολλά παραδείγματα απόπειρας κατασκοπείας κατά της Δανίας, της οποίας ο ενεργός παγκόσμιος ρόλος την είχε βοηθήσει να γίνει δελεαστικός στόχος.
«Η απειλή από δραστηριότητες ξένων πληροφοριών κατά της Δανίας, της Γροιλανδίας και των Νήσων Φερόε έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια», δήλωσε σε έκθεσή του ο Άντερς Χένρικσεν, επικεφαλής της αντικατασκοπείας στη Δανική Υπηρεσία Ασφάλειας και Πληροφοριών.
Η Γροιλανδία και οι Νήσοι Φερόε είναι κυρίαρχα εδάφη υπό το Βασίλειο της Δανίας και επίσης μέλη του φόρουμ του Αρκτικού Συμβουλίου. Η Κοπεγχάγη χειρίζεται τα περισσότερα από τα εξωτερικά θέματα και τα θέματα ασφάλειάς τους.
Η έκθεση ανέφερε ένα περιστατικό του 2019, με ένα πλαστό γράμμα που υποτίθεται ότι ήταν από τον υπουργό Εξωτερικών της Γροιλανδίας προς έναν Αμερικανό γερουσιαστή και έλεγε ότι πλησιάζει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Γροιλανδίας από τη Δανία.
«Είναι πολύ πιθανό ότι η επιστολή κατασκευάστηκε και κοινοποιήθηκε στο Διαδίκτυο από Ρώσους πράκτορες επιρροής, οι οποίοι ήθελαν να δημιουργήσουν σύγχυση και μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ της Δανίας, των ΗΠΑ και της Γροιλανδίας», ανέφερε.
Η ρωσική πρεσβεία δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Η Μόσχα χλεύασε τις πρόσφατες κατηγορίες για κατασκοπεία.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Η Αρκτική έχει αυξανόμενη γεωπολιτική σημασία, με τη Ρωσία, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες να ανταγωνίζονται για την πρόσβαση σε φυσικούς πόρους, θαλάσσιους δρόμους, έρευνα και στρατιωτικά στρατηγικές περιοχές.
Η έκθεση της Δανίας ανέφερε επίσης ότι ξένες υπηρεσίες πληροφοριών – μεταξύ άλλων από την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν – προσπαθούσαν να έρθουν σε επαφή με φοιτητές, ερευνητές και εταιρείες για να αξιοποιήσουν πληροφορίες σχετικά με την τεχνολογία και την έρευνα της Δανίας.
Τον Νοέμβριο, το πρακτορείο Reuters είχε αποκαλύψει ότι ένας Κινέζος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης διεξήγαγε γενετική έρευνα με τον κινεζικό στρατό, χωρίς να έχει καταστήσει γνωστή την συνεργασία του με αυτόν.
«Η ενεργή συμμετοχή της Δανίας στη διεθνή σκηνή, η αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση και διεθνής ανταγωνιστικότητα, το γενικό άνοιγμα της κοινωνίας, η ψηφιοποίηση και το υψηλό επίπεδο τεχνολογικής γνώσης είναι όλοι παράγοντες που καθιστούν τη Δανία ελκυστικό στόχο δραστηριοτήτων ξένων πληροφοριών», ανέφερε το ρεπορτάζ του Reuters.
ΠΗΓΗ: Reuters
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός: Σε παιδιά το 18% από τα κρούσματα – Παρασκευής στον «Ε.Τ.»: Τα μέτρα αποδίδουν
- Επιχείρηση «καθαρά» πανεπιστήμια: Καμία ανοχή στους μπαχαλάκηδες
- Νόβακ Τζόκοβιτς: Έκπληξη με τη συμμετοχή του στην κλήρωση του Australian Open – Τι συμβαίνει με την απόφαση απέλασης
- Πατέρας έχασε προσωρινά την επιμέλεια του παιδιού του επειδή είναι ανεμβολίαστος
- Don’t look up: Μεγάλος αστεροειδής θα περάσει από τη Γη στις 18 Ιανουαρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr