Η ανακοίνωσή τους έρχεται αφότου ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Άμπι Αχμέτ, είπε ότι θα πάει στο μέτωπο για να ηγηθεί του πολέμου.
Οι αντάρτες του Τιγκράι λένε ότι προελαύνουν προς την πρωτεύουσα της χώρας, Αντίς Αμπέμπα. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δήλωσαν ότι είχαν καταλάβει την Σα Ρομπίτ, μια πόλη περίπου 225 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αντίς Αμπέμπα. Δεν υπάρχει ανεξάρτητη επιβεβαίωση του ισχυρισμού.
Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν γίνει οι τελευταίες χώρες που συμβουλεύουν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Αιθιοπία, εν μέσω της κλιμάκωσης του εμφυλίου της πολέμου. Την Τρίτη, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στην περιοχή Τζέφρι Φέλτμαν προειδοποίησε ότι η οποιαδήποτε διπλωματική πρόοδος προς τον τερματισμό της σύγκρουσης τίθεται σε κίνδυνο από τις ανησυχητικές εξελίξεις στο πεδίο.
Ο υπουργός Επικοινωνίας της Αιθιοπίας, Λεγκέσε Τούλου, είπε πρόσφατα ότι ο στρατός είχε «πολλές επιτυχίες» μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να ηγηθεί της μάχης. Προσέθεσε πως η «νίκη είναι κοντά». Όσο ο Άμπι Αχμέτ ηγείται της στρατιωτικής προσπάθειας, τα ηνία της κυβέρνησης έχει πάρει προσωρινά ο Ντεμέκε Μεκόνεν Χασέ.
Η κίνηση του Αμπί ενίσχυσε τις στρατολογήσεις για τον στρατό, με εκατοντάδες νεοσύλλεκτους να παρευρίσκονται σε μια τελετή στρατολόγησης στην Αντίς Αμπέμπα την Τετάρτη.
Ο 48χρονος πλέον Ολυμπιονίκης και δρομέας μεγάλων αποστάσεων, Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ, εξέφρασε επίσης την προθυμία του να βοηθήσει την πατρίδα του: «Είμαι έτοιμος να κάνω ό,τι μου ζητηθεί, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης στην πρώτη γραμμή», είπε.
Ο Γκεμπρεσελασιέ θεωρείται θρύλος στην Αιθιοπία και τα σχόλιά του θεωρήθηκαν ως μια προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες για την σημασία της συμμετοχής στις πολεμικές επιχειρήσεις.
Λονδίνο: Εκκένωση τερματικού σταθμού στο αεροδρόμιο Gatwick [βίντεο]
Κατά τη διάρκεια της 25χρονης καριέρας του ως αθλητής, ο δρομέας κέρδισε δύο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια, οκτώ νίκες σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και σημείωσε 27 παγκόσμια ρεκόρ. Ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον αγώνισμα το 2015.
Το παράδειγμα του Γκεμπρεσελασιέ ακολούθησε και ο επίσης δρομέας μεγάλων αποστάσεων Φεΐσα Λιλέσα. Ο 31χρονος Μαραθωνοδρόμος δήλωσε έτοιμος να «αντλήσει έμπνευση» από την «ανδρεία των προγόνων» του και να μεταβεί στην πρώτη γραμμή για να σώσει τη χώρα του.
Ο αθλητής κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016. Τότε, είχε γίνει διάσημος για το γεγονός ότι απεικονίστηκε να τρέχει με τα χέρια του σταυρωμένα στον αέρα, σαν να ήταν αλυσοδεμένα. Αυτός ήταν ο τρόπος του να διαμαρτυρηθεί για την καταστολή των διαδηλωτών που απαιτούσαν πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Αιθιοπία.
Το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο Τιγκράι (TPLF) ήταν το κυρίαρχο κόμμα στην κυβέρνηση εκείνη την εποχή. Μετά τις διαδηλώσεις, ο Άμπι Άχμετ έγινε πρωθυπουργός και το TPLF έχασε τον έλεγχο της χώρας, τον οποίο κατείχε για 27 χρόνια.
Αργότερα, η οργάνωση υποχώρησε στο προπύργιό της στην επαρχία Τιγκράι, από όπου ξεκίνησε μια εξέγερση τον περασμένο Νοέμβριο, μετά από μια τεράστια διαμάχη με τον πρωθυπουργό για μεταρρυθμίσεις του.
ΠΗΓΗ: BBC
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Ουισκόνσιν: Υπέκυψε ακόμη ένα παιδί – Στους 6 οι νεκροί από τη επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά
- Κορονοϊός-Νέα μέτρα: Σφίγγει και άλλο ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους – Τι θα γίνει σε σούπερ μάρκετ, λιανεμπόριο
- Καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες σε όλη την Ελλάδα
- Μινιόν: Πουλήθηκε στην Dimand με 25 εκατ. ευρώ
- Black Friday & Cyber Monday: 6 στους 10 καταναλωτές είναι έτοιμοι για…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr