Η πάλαι ποτέ «Hengda Group» είχε ιδρυθεί το 1996 από τον Κινέζο μηχανικό Hui Ka Yan, ο οποίος θέλησε να ιδρύσει την δική του κατασκευαστική, εκμεταλλευόμενος την ραγδαία αστικοποίηση της εποχής, αλλά και την άνοδο της μεσαίας τάξης στην κινεζική κοινωνία. Στα πρώτα της βήματα, η Hengda αναλάμβανε την κατασκευή μικρών και χαμηλών σε κόστος κατοικιών στην περιοχή Γκουαντζού όπου και εδραζόταν.
Συνεχώς ανερχόμενη κι αναπτυσσόμενη, το 2009 η Hengda αλλάζει επωνυμία, μετατρέπεται σε Evergrande και μπαίνει στο χρηματιστήριο. Λαμβάνοντας σειρά τεράστιων δανείων, η Evergrande μετατράπηκε αρκετά γρήγορα στην μεγαλύτερη κατασκευαστική της Κίνας. Με τη βοήθεια των δανείων η εταιρεία κατάφερε να επεκταθεί και σε άλλους τομείς όπως το ποδόσφαιρο, τα ηλεκτρικά οχήματα και το φυσικό νερό.
Δυστυχώς, ο τροχός της επιτυχίας γύρισε με τα χρόνια για την Evergrande. Βασιζόμενη για χρόνια στη φθηνή χρηματοδότηση και στον υπέρογκο δανεισμό, η εταιρεία συγκέντρωσε σταδιακά ένα τεράστιο χρέος, ξεμένοντας επιπλέον από επιλογές που θα μπορούσαν να την απαλλάξουν από τους πιστωτές της.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Περί τα τέλη του Ιουνίου του 2021, η Evergrande έφτασε να χρωστάει περίπου 2 τρισεκατομμύρια γουάν (309 δις δολάρια) βάσει του ισολογισμού της, μαζί με ένα ακόμη άγνωστο ποσό οφειλών, εκτός ισολογισμού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολλών επενδυτών, ο κολοσσός βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα μιας δραματικής αναδιάρθρωσης του χρέους της ή, εναλλακτικά, της χρεοκοπίας.
Μια χρεοκοπία της Evergrande θα είχε ως αποτέλεσμα ένα οικονομικό «τσουνάμι» με συνέπειες σε έργα, εργαζόμενους και επενδυτές. Για κάποιους αναλυτές, η Evergrande θα μπορούσε να μετατραπεί στην «Lehman Brothers της Κίνας», καθώς οι υποχρεώσεις της ισοδυναμούν με το 2% του ΑΕΠ της χώρας.
Αυτή την στιγμή, η εταιρεία απασχολεί, στο δυναμικό της, περισσότερους από 200.000 υπαλλήλους, οι οποίοι, μαζί με τις οικογένειές τους, έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια γουάν στο WMP της εταιρείας. Τα υπό κατασκευή έργα της Evergrande αυτή την στιγμή ανέρχονται στα 800, με τα μισά από αυτά, βέβαια, να έχουν «παγώσει» λόγω της ταμειακής κατάρρευσης της εταιρείας.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός: Κρίσιμο το επόμενο δεκαήμερο – Πλησιάζει το επόμενο «κύμα» της πανδημίας
- Συγκλονίζει ο Βέρτης: Έχασα την πρώτη μου ξαδέρφη από κορονοϊό – Να εμβολιαστούμε για να τελειώνουμε
- Συντάξεις: Πακέτο αναδρομικών έως 5.112 ευρώ για 100.000 νέους συνταξιούχους [πίνακες]
- Γλυκά Νερά: Σκότωσε την Καρολάιν δίπλα στη φωτογραφία του γάμου τους [εικόνες]
- Λαϊκό: Συγγενής ασθενούς με κορονοϊό ήθελε να κάνει θεραπεία με… αλόη και απείλησε τους γιατρούς
- Πάτρα: Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για τον 6χρονο μετά το σοκαριστικό ατύχημα σε αγώνες καρτ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr