Φέτος, ωστόσο, όλα δείχνουν ότι η λάμψη της γιορτής έχει θαμπώσει, ενώ παραμονές της μεγάλης φιέστας κυκλοφόρησαν ακόμη και δημοσιεύματα με τίτλο «Θα ακυρώσει, άραγε, η Βραζιλία το Καρναβάλι;» Φυσικά και όχι. Και αυτό γιατί το μεγαλύτερο σόου στον πλανήτη δεν είναι μόνο λάμψη, πυροτεχνήματα και έξοδα, αλλά και μια γιγαντιαία βιομηχανία που «γεννάει» κάθε χρόνο περί τις 250 χιλιάδες θέσεις εργασίας και αποφέρει έσοδα αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων στα ξενοδοχεία, στα μπαρ και τα εστιατόρια της πόλης.
Για πρώτη φορά φέτος όμως κάτω από τους τόνους γκλίτερ, τα περίτεχνα άρματα και τις μάσκες, κρύβεται μια στοίβα με προβλήματα που συσσωρεύονται εδώ και καιρό στο «γίγαντα» της Λατινικής Αμερικής.
Το υπερβολικό κόστος των πρόσφατων Ολυμπιακών Αγώνων, μια σειρά από οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα, αλλά και η πιο σοβαρή ύφεση στην Ιστορία της χώρας, που πλέον εμποδίζει τις Αρχές να προσφέρουν ακόμη και βασικές υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας και αστυνόμευσης, αμαυρώνουν το εορταστικό κλίμα.
Σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», τουλάχιστον 48 πόλεις και κωμοπόλεις σε 8 κρατίδια της χώρας ακύρωσαν ήδη το μεγάλο «πάρτι» λόγω… λιτότητας. Στο Πόρτο Φερέιρα, μια μικρή πόλη του Σάο Πάολο, οι τοπικές Αρχές αποφάσισαν να αναβάλουν το Καρναβάλι για το 2018 (!) και να διαθέσουν τα χρήματα για να αγοράσουν νέο ασθενοφόρο.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος του Τακουάρι στο Ρίο Γκράντε ντο Σουλ ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει το ποσό από τις συνηθισμένες παρελάσεις για να επιταχύνει τη γραμμή αναμονής για τις εξετάσεις Υγείας στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς επίσης και για να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Η τάση είχε ήδη ξεκινήσει από πέρυσι, όταν μία κοινότητα στο κρατίδιο Τόκαντινς «πάγωσε» τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς και με τα έσοδα που εξοικονόμησε ανακαίνισε δύο δημόσια σχολεία.
Ο πραγματικός «καθρέφτης», πάντως, για τα δεινά της Βραζιλίας είναι το Ρίο ντε Τζανέιρο, που φιλοξένησε το περασμένο καλοκαίρι τη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού. Μισό χρόνο αργότερα δυσκολεύεται να πληρώσει το λογαριασμό. Οι Αρχές υπολογίζουν ότι το φετινό έλλειμμα της πόλης θα αγγίξει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια και της ομώνυμης Πολιτείας θα ξεπεράσει τα 6 δισ. δολάρια, ενώ η τελευταία οφείλει, επίσης, 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια εγγυημένα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Η πολιτειακή κυβέρνηση άρχισε να καθυστερεί τους μισθούς και τις συντάξει των δημοσίων υπαλλήλων πριν από περίπου δύο χρόνια, ενώ σήμερα κρατικοί λειτουργοί, όπως οι καθηγητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο, λαμβάνουν ακόμη… μέρος του μισθού τους για το μήνα Δεκέμβριο. Στον τοπικό Τύπο υπάρχουν πολλές αναφορές για κρατικούς υπαλλήλους που δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν το ενοίκιό τους ή να αγοράσουν τρόφιμα, ενώ εδώ και λίγο καιρό τα κρατικά νοσοκομεία δεν είναι σε θέση να πληρώσουν εξοπλισμό, προμήθειες και μισθούς. Ο προϋπολογισμός για την εκπαίδευση έχει επίσης συρρικνωθεί, ενώ οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες απειλούν να κατέβουν σε απεργία για τα δεδουλευμένα τους…
Η οικονομική καταστροφή του Ρίο θα μπορούσε να αποδοθεί σε πολλούς παράγοντες, όπως είναι η πτώση των τιμών του πετρελαίου, η παχυλή μισθοδοσία των κυβερνητικών υπαλλήλων και η γενικότερη ύφεση. Δεν υπάρχει όμως καμία αμφιβολία ότι οι αλόγιστες δαπάνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες έπαιξαν το ρόλο τους. Η πόλη του Ρίο θα έπρεπε να πληρώνει σήμερα χρέη που έχει συσσωρεύσει εδώ και χρόνια, ενώ πλέον καλείται να διατηρήσει τα γήπεδα και τις εγκαταστάσεις που κατασκεύασε. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έκθεση από το Agência Pública, μια βραζιλιάνικη ερευνητική υπηρεσία δημοσιογραφίας, 50 εταιρίες (κολοσσοί με κοσμήματα πολυτελείας, σαλόνια ομορφιάς και αίθουσες μασάζ) έλαβαν φοροαπαλλαγές ύψους 8 δισ. δολαρίων από το 2007 έως το 2010. Πολλές από αυτές είχαν προσφέρει μεγάλα ποσά σε πολιτικές εκστρατείες…
Απών ο δήμαρχος…
Μες στο βαρύ αυτό κλίμα, λοιπόν, φουντώνουν οι φήμες περί απουσίας του νέου δημάρχου του Ρίο ντε Τζανέιρο από το μεγάλο υπαίθριο πάρτι που διεξάγεται σήμερα. Ο υπερσυντηρητικός Μαρσέλο Κριβέλα, επίσκοπος σε μία από τις πιο πλούσιες ευαγγελικές εκκλησίες της χώρας που εξελέγη το 2016, κατά πάσα πιθανότητα θα λείπει στο εξωτερικό -στο Ισραήλ ή τη Νότιο Αφρική-, όπως έγραψε η εφημερίδα «El Globo», την ημέρα του Καρναβαλιού. Θα είναι ο πρώτος δήμαρχος που θα λάμψει διά της απουσίας του στη μεγαλειώδη παρέλαση ανάμεσα στις σχολές σάμπα, και μάλιστα την πρώτη χρονιά της θητείας του.
Λίγα 24ωρα πριν σημάνει η έναρξη της υπαίθριας γιορτής, μία ακόμη θλιβερή είδηση χάλασε το πάρτι. Η 33χρονη βασίλισσα του Καρναβαλιού, Σέμπρα Σεβέρο, βρήκε τραγικό θάνατο στα χέρια ενός ληστή…
Μάσκα… τρόμου
*Την έναρξη του Καρναβαλιού κηρύσσει κάθε χρόνο ο «βασιλιάς Μόμο», ένας άνδρας μεγαλόσωμος και επιβλητικός, που προετοιμάζεται όλο το χρόνο για το… ιερό του καθήκον. Παραλαμβάνει το κλειδί της πόλης από το δήμαρχο του Ρίο.
*Για μία εβδομάδα σταματούν όλες οι δραστηριότητες στην πόλη, που κινείται αποκλειστικά και μόνο στους ρυθμούς της σάμπα.
*9.000 στρατιώτες -περίπου η μισή δύναμη που βρέθηκε στην πόλη κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων- έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους της πόλης για το Καρναβάλι.
*Το φετινό «πάρτι» διοργανώνεται υπό το φόβο κινητοποιήσεων από τους αστυνομικούς που διεκδικούν αυξήσεις μισθών.
*Από τις 4 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η κινητοποίηση αστυνομικών στην Πολιτεία Εσπίριτο Σάντο, σημειώθηκαν 144 δολοφονίες.
*12 δισ. $ ξόδεψε η Βραζιλία για να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς και 13 εκατομμύρια δολάρια για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014.
*Το ιστορικό γήπεδο Μαρακανά έχει πέσει θύμα βανδαλισμού, ενώ έπειτα από διένεξη ανάμεσα στους διοργανωτές και την κυβέρνηση για απλήρωτους λογαριασμούς, η εταιρία ηλεκτρισμού Light έκοψε πρόσφατα το ρεύμα.
ΝΑΤΑΣΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής