Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Στη φετινή έκθεση και ειδικότερα στο κεφάλαιο «Διαπιστώσεις», εμφατικά τονίζονται ιδιαίτερα ορισμένες αριθμητικές και ποιοτικές τάσεις, ως και ευρύτερες εξελίξεις που έχουν ως συνέπειες μία αρνητική εικόνα στον τομέα της κυπριακής άμυνας. Πρόκειται βασικά για εμφανιζόμενα κενά, ως και επιπρόσθετα προβλήματα που συνδέονται με τη μείωση της θητείας στην Εθνικής Φρουράς, το απαρχαιωμένο εξοπλιστικό υλικό της, τη διάθεση περιορισμένων οικονομικών πόρων, αλλά και το μη-ενδιαφέρον από ορισμένους πολιτικούς παράγοντες για την άμυνα, που λογικά θα επιδεινώσουν την κατάσταση και θα επιφέρουν δυσαναλογία δυνάμεων, ευνοώντας τις κατοχικές δυνάμεις (βάσει της ιδιαίτερα εμπεριστατωμένης Εκθεσης).
Ο διευθυντής του Κέντρου δρ Αρ. Αριστοτέλους επισημαίνει ότι «η επίσημη εξαγγελία και απροκάλυπτη κατασκευή τουρκικής βάσης επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών/ Drones ΤΒ2 στο κατεχόμενο αεροδρόμιο Λευκονοίκου δίνει νέα διάσταση και εύρος στην από αέρος απειλή κατά της Κύπρου και της ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου» και ότι σε καθαρά πολιτικό επίπεδο η παράνομη αυτή τουρκική ενέργεια επισφραγίζει τη μονιμότητα των επεκτατικών προθέσεων της Αγκυρας στο Κυπριακό, καθώς και τη χρησιμοποίηση των Κατεχομένων ως εφαλτήριο προβολής στρατιωτικής ισχύος και άσκησης γεωπολιτικής επιρροής σε βάρος των συμφερόντων και άλλων κρατών της περιοχής.
Το έμψυχο δυναμικό του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς, τονίζει η έκθεση, αριθμεί γύρω στις 9.500, όπως ήταν περίπου και το 2020. Είναι μικρότερο από παλαιότερα χρόνια, ένεκα χαμηλού ποσοστού γεννητικότητας (δημογραφικού προβλήματος), ως και δραστικής μείωσης της θητείας. Σημειώνεται ότι για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 4 ή και 6 μηνών στη διάρκεια της 14μηνης θητείας των κληρωτών, μέχρι να εκπαιδευτούν και κριθούν ως μάχιμοι, το καθαυτό μάχιμο ανθρώπινο δυναμικό είναι μόνο οι 3.000 των συμβασιούχων οπλιτών.
Στη λεγόμενη «ΤΔΒΚ» η αττιλική στρατιωτική δύναμη αριθμεί γύρω στις 34.000 και είναι κάπως μειωμένη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια λόγω μείωσης της θητείας, φυγοστρατίας, ως και διάθεσης αρκετών εξειδικευμένων στελεχών στις τουρκικές επιχειρήσεις και αποστολές σε Κατάρ, Σομαλία, Καύκασο, Συρία, Ιράκ και Λιβύη. Σύμφωνα με την Εκθεση, για κάθε έναν άνδρα της Εθνικής Φρουράς αναλογούν 3,5 στρατιώτες των κατοχικών δυνάμεων στη Μεγαλόνησο.
Στην Εκθεση αναφέρεται ότι συνολικά το στρατιωτικό υλικό της Εθνοφρουράς παραμένει αριθμητικά αμετάβλητο, αλλά σε μεγάλο βαθμό απαρχαιωμένο με έντονες τις απαιτήσεις συντήρησης και αντικατάστασής του, γεγονός που αντιμετωπίζει δυσχέρειες εξαιτίας οικονομικών περιορισμών, ως και αμερικανικών «απαγορεύσεων» που επηρεάζουν τις προμήθειες επιλεκτικών όπλων από διάφορες πηγές. Στις χερσαίες δυνάμεις του Αττίλα, αναφέρει η Έκθεση, δεν παρατηρείται οποιαδήποτε συνολική αλλαγή, όσον αφορά τους εξοπλισμούς, οι οποίοι διατηρούνται σε αρκετά υψηλά επίπεδα δυνατοτήτων και ισχύος πυρός.
Ρωσία: Η άδεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία για χρησιμοποίηση πυραύλων μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο
Η Τουρκία, με τις αεροναυτικές δυνάμεις της, ως και τη γεωγραφική εγγύτητά της στην Κύπρο (75-80 χλμ.), έχει πλήρη υπεροχή στον αέρα και στη θάλασσα, δεδομένης και της απουσίας αντίστοιχων κυπριακών ναυτικών και αεροπορικών μέσων. Οι αντιαεροπορικές δυνατότητες της Εθνικής Φρουράς, αν και αξιοσημείωτες ένεκα της παρουσίας εξελιγμένων ρωσικών συστημάτων Tor M-1 και Buk Μ1-2, ως και γαλλικών MISTRAL, απέχουν από το να καλύψουν την τουρκική αεροπορική απειλή.
Στο Ναυτικό, η Κύπρος διαθέτει μικρό αριθμό σκαφών για την αντιμετώπιση οριακών παράκτιων απειλών, ενώ είναι κατά βάση σκάφη για περιπολίες και επιχειρήσεις Ερευνας και Διάσωσης (SAR). Πέραν των γαλλικών συστημάτων Exocet (επάκτιας άμυνας), οι δυνάμεις της Εθνοφρουράς αδυνατούν να απαντήσουν στις συνεχείς και παράνομες δραστηριότητες του τουρκικού στόλου, ως και των σεισμογραφικών/υδρογραφικών πλοίων στην ΑΟΖ της νήσου.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter