Γράφει ο Μανώλης Κοστίδης
O γενικός διευθυντής της εταιρείας Rostech που κατασκευάζει τους S-400, Σεργκέι Τσεμέζοφ (Sergei Tsemesov) ανέφερε πως η Τουρκία θέλει να αγοράσει τα συστήματα , πως έχουν ξεπεραστεί τα τεχνικά ζητήματα και οι συνομιλίες έχουν φτάσει στο σημείο των οικονομικών λεπτομερειών.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως οι συνομιλίες για τους S-400 προχωρούν σε θετικό πλαίσιο.
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν ανέφερε πως η ‘Αγκυρα πιστεύει πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα συμβατότητας του συγκεκριμένου αντιαεροπορικού συστήματος με αυτά του NATO.
Ρώσοι ειδικοί αναφέρουν πως χώρες μέλη του ΝΑΤΟ όπως η Ελλάδα έχουν ρωσικά όπλα, άρα η Τουρκία δεν έχει πρόβλημα.
Βασιλιάς Κάρολος: Ο Πολ Μεσκάλ «αδειάζει» τον Μονάρχη - «Δεν είναι στη λίστα των προτεραιοτήτων μου»
Οι S-400 έχουν εμβέλεια εντοπισμού στόχων 600 χιλιομέτρων και οι πύραυλοι τους έχουν εμβέλεια 400 χιλιομέτρων. Η Τουρκία θεωρεί πως με την αγορά 6 συστοιχιών θα καλύψει μεγάλο μέρος της αντιαεροπορικής άμυνας της.
Η κάθε συστοιχία που διαθέτει ένα κέντρο ελέγχου και 8 συστήματα εκτόξευσης μπορεί να εγκλωβίσει ταυτόχρονα 36 στόχους όπως αεροσκάφη και πυραύλους.
Το 2016 Με τα συστήματα αυτά, οι Ρώσοι είχαν αποκλείσει όλη την Συρία και τη Ν.Α Τουρκία με αποτέλεσμα να μην πετάει ούτε ένα τουρκικό μαχητικό.
Το 1997 όταν η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε να αγοράσει τους S-300, με μικρότερη εμβέλεια , η Τουρκία είχε απειλήσει με στρατιωτική επέμβαση και τελικά τα συστήματα αυτά μεταφέρθηκαν στην Κρήτη.
Παράλληλα η Τουρκία με την βοήθεια της βρετανικής BAE Systems δηλώνει έχει στόχο την παραγωγή του τουρκικού μαχητικού μέχρι το 2023. Τούρκοι αξιωματούχοι αναφέρουν πως έχουν στόχο να εντάξουν στον στόλο της τουρκικής αεροπορίας 250 τέτοια μαχητικά μέχρι το 2030.
Ήδη έχει γίνει και παραγγελία 100 F-35 που θα ξεκινήσουν να παραλαμβάνει η Άγκυρα από το 2018 που συμμετέχει στο πρόγραμμα συμπαραγωγής του συγκεκριμένου μαχητικού.