Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε πως οι Αμερικανοί θα πάρουν μαζί τους όσο περισσότερες γυναίκες μπορούν εγκαταλείποντας το Αφγανιστάν, αλλά τόνισε ότι ο μόνος τρόπος για να πιεστούν οι Ταλιμπάν και οι όμοιοί τους να αλλάξουν συμπεριφορά είναι να τους ασκηθεί οικονομική, διπλωματική και διεθνής πίεση.
Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν ήδη να το πράττουν, καθώς η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) δέσμευσε τα συναλλαγματικά αποθέματα του Αφγανιστάν, που βρίσκονται στην κατοχή της (περίπου 7 δισ. δολάρια σε χρυσό, ομόλογα κ.λπ.) και το ΔΝΤ πάγωσε την επόμενη δόση βοήθειας στη χώρα ύψους 105,6 εκατ. ευρώ, επικαλούμενο τις συνθήκες αβεβαιότητας. Καθώς το 43% του αφγανικού ΑΕΠ προέρχεται από διεθνή βοήθεια, οι κυρώσεις αυτές θα πλήξουν πρώτα και κύρια τον πληθυσμό του Αφγανιστάν, που κινδυνεύει πλέον άμεσα από απότομη έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού, όπως έκρουσε χθες τον κώδωνα ο ΠΟΥ. Επισήμως υπάρχουν στη χώρα 150.000 κρούσματα και περίπου 7.000 θάνατοι, αλλά σε περυσινή έρευνα του αφγανικού υπουργείου Υγείας εκτιμήθηκε ότι πάνω από 10 εκατομμύρια Αφγανοί έχουν κολλήσει τον κορονοϊό -περίπου το 31,5% του πληθυσμού- και ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι άγνωστος. Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Ταρίκ Γιασάρεβιτς, τόνισε πως το χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με χιλιάδες ανθρώπους να πηγαινοέρχονται και να συνωστίζονται καθημερινά χωρίς μέτρα ασφαλείας, δημιουργεί την τέλεια εστία υπερμετάδοσης.
Προ της επαπειλούμενης ανθρωπιστικής τραγωδίας ο ΟΗΕ και διεθνείς οργανώσεις απηύθυναν επείγουσα έκκληση σε όλα τα κράτη για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 800 εκατ. δολαρίων, την οποία διαβεβαίωσαν ότι θα μείνουν για να διανείμουν στο Αφγανιστάν με κίνδυνο της ζωής τους. (Από τους πρώτους που ανταποκρίθηκε ήταν η Βρετανία, ανακοινώνοντας ότι θα διπλασιάσει την φετινή της βοήθεια στο Αφγανιστάν, στα 400 εκατ. δολάρια.)
Αυτά όμως είναι τα τελευταία που σκέφτονται οι χιλιάδες Αφγανοί και Αφγανές, που προσπαθούν να περάσουν τα τσεκ πόιντ των Ταλιμπάν στην περίμετρο, για να επιβιβαστούν σε μια πτήση προς την ελευθερία. Σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο του ΟΗΕ που περιήλθε στην κατοχή του ΒΒC, oι Ταλιμπάν αθετούν συστηματικά την υπόσχεσή τους για αμνηστία και αποχή από πράξεις αντεκδίκησης, εντείνοντας το ανθρωποκυνηγητό σε βάρος συμπατριωτών τους που συνεργάστηκαν με το ΝΑΤΟ και τις αμερικανικές δυνάμεις κατά την 20ετία της στρατιωτικής κατοχής.
Ταυτόχρονα, πλήθυναν οι καταγγελίες πως οι Ταλιμπάν αφήνουν μόνο ξένους να εισέλθουν στον αερολιμένα «Χαμίντ Καρζάι» και δεν επιτρέπουν σε άλλους συμπατριώτες τους να μπουν μέσα – ακόμη και όσους διαθέτουν βίζες από ξένες πρεσβείες. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η Ε.Ε. κάλεσαν τους ισλαμιστές να σταματήσουν αυτή την πρακτική, με αποτέλεσμα χθες βράδυ οι Ταλιμπάν να ανακοινώσουν ότι «κρατάνε το λόγο τους», διευκολύνοντας όχι μόνο την αναχώρηση των ξένων υπηκόων, αλλά και όσων Αφγανών το δικαιούνται.
Στη συνέντευξή του στο ABC ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε πως τα αμερικανικά στρατεύματα θα μείνουν στο Αφγανιστάν ακόμη και πέρα από την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου, για να διασφαλίσουν ότι και ο τελευταίος Αμερικανός εγκατέλειψε με ασφάλεια το αφγανικό έδαφος. Ο πρόεδρος υπολόγισε ότι απομένουν ακόμη 10-15 χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες να μεταφερθούν και 50-65 Αφγανοί υπήκοοι, τη φροντίδα των οποίων έχουν οι ΗΠΑ. Με τη βοήθεια των 5.200 αμερικανών στρατιωτών που παραμένουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να φυγαδεύουν περίπου 9.000 άτομα την ημέρα. Για το σκοπό αυτόν, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορία (FAA) έδωσε ειδική άδεια να ταξιδέψουν και πολιτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ για να παραλάβουν τους πρόσφυγες.
Μετά τις προχθεσινές αντι-ταλιμπανικές διαδηλώσεις στο Τζαλαλαμπάντ, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 3 άνθρωποι, χθες με αφορμή την εθνική εορτή για τα 102 χρόνια ανεξαρτησίας του Αφγανιστάν από τους Βρετανούς, έγιναν διαδηλώσεις κατά των Ταλιμπάν στην Καμπούλ και σε αρκετές ακόμη αφγανικές πόλεις, από ανθρώπους που κρατούσαν την τρίχρωμη αφγανική σημαία- σύμβολο της έκπτωτης κυβέρνησης. Το πλήθος φώναζε «η σημαία μας, η ταυτότητά μας» απορρίπτοντας το «ισλαμικό εμιράτο της Σαρία» και υπάρχουν πληροφορίες των social media για νεκρούς στο Ασασαμπάντ. Στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, εξάλλου, οι νεκροί από το συνωστισμό και διάφορα βίαια επεισόδια έφτασαν τους 12.
Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ έχουν φυγαδεύσει με στρατιωτικές πτήσεις 5.200 ανθρώπους (δικούς τους και Αφγανούς), η Βρετανία 1.200, η Γερμανία 900 (οι 100 Αφγανοί), η Γαλλία 209 (κυρίως Αφγανούς), η Τουρκία 552, η Ινδία 170 και οι Ισπανία, Ολλανδία, Δανία, Ουγγαρία, Τσεχία, Ιαπωνία, Αυστραλία διψήφιο αριθμό ατόμων, κατά βάση τους διπλωμάτες τους.
Στο μεταξύ, μετά το Ιράν χθες έκλεισε τα σύνορά του σε Αφγανούς πρόσφυγες και το Πακιστάν, επιτρέποντας τη διέλευση μόνο σε εμπορικές αποστολές. Παράλληλα ο Βρετανός υπ. Αμυνας, Μπεν Γουάλας, ξεκαθάρισε πως η χώρα του δεν θα δεχθεί ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Εκτακτη σύνοδο του G-20 ετοιμάζει η Ιταλία
Για τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου του G20 μέσα στο Σαββατοκύριακο με αντικείμενο την κατάσταση στο Αφγανιστάν εργάζεται πυρετωδώς η προεδρεύουσα Ιταλία, καθώς η κατάσταση στη χώρα και οι διεθνείς επιπτώσεις προκαλούν τεράστια ανησυχία.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποίησε χθες ότι οι Ταλιμπάν δεν ελέγχουν όλη την αφγανική επικράτεια, καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι στην κοιλάδα Παντσίρ έχουν συγκεντρωθεί δυνάμεις αντίστασης του αντιπροέδρου του Αφγανιστάν Αμρουλάχ Σάλεχ (ο οποίος δηλώνει «νόμιμος μεταβατικός πρόεδρος του Αφγανιστάν»), του τοπικού πολέμαρχου Αχμάντ Μασούντ και της γνωστής από τον πόλεμο του 2001 αντιταλιμπανικής Βόρειας Συμμαχίας.
Καθώς ο πολιτικός ηγέτης των Ταλιμπάν, Μουλάς Μπαραντάρ, καθυστερούσε να μεταβεί στην Καμπούλ από την Κανταχάρ για να σχηματίσει κυβέρνηση, ο Λαβρόφ απηύθυνε για μια ακόμη φορά έκκληση για «εθνικό διάλογο που θα επιτρέψει το σχηματισμό μιας αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης», τονίζοντας ότι η Ρωσία επέμενε στη δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού διαλόγου με σκοπό τον τερματισμό της κρίσης στο Αφγανιστάν προτού οι Ταλιμπάν αναλάβουν τον έλεγχο της Καμπούλ και του μεγαλύτερου μέρους της χώρας. Η Μόσχα υποστήριξε την πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή του πρώην Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι, ενώ επανειλημμένα προέβη σε καθησυχαστικές δηλώσεις για τους Ταλιμπάν, εξαίροντας ακόμη και τη στάση τους.
Παράλληλα, σε μαγνητοφωνημένο του μήνυμα, ο «δραπέτης» πρόεδρος Ασράφ Γκάνι αρνήθηκε την καταγγελία ότι πήρε μαζί του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 169 εκατ. δολάρια -όπως τον κατηγόρησε ο Αφγανός πρέσβης στο Τατζικιστάν- και επανέλαβε ότι εγκατέλειψε τη χώρα για να αποτρέψει την αιματοχυσία, αλλά θέλει να επιστρέψει υπό τις κατάλληλες συνθήκες.
Η κυπριακή κυβέρνηση, εξάλλου, διέψευσε την πληροφορία της ερντογανικής «Yeni Safak» ότι ο Γκάνι ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Κύπρο.
Πολιτικοί και το 63% των πολιτών στη Γερμανία δεν θέλουν νέους πρόσφυγες
Το φάντασμα της προσφυγικής κρίσης του 2015 αναβίωσε στη Γερμανία στο αποκορύφωμα της προεκλογικής περιόδου.
Λίγες εβδομάδες πριν από τις πρώτες μετα-Μέρκελ κάλπες στις 26 Σεπτεμβρίου, ο υποψήφιος καγκελάριος της CDU, Αρμιν Λάσετ, υποσχέθηκε ότι τα λάθη του 2015 με την αθρόα είσοδο προσφύγων από τη Συρία δεν θα επαναληφθούν. Τη θέση του συμμερίστηκαν τα περισσότερα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών, ενώ η κοινοβουλευτική επικεφαλής της ακροδεξιάς «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD), Αλίς Βάιντελ, επέμεινε πως ακόμη και οι γνήσιοι πρόσφυγες πρέπει να παραμείνουν και να βοηθηθούν στις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Αυτό ακριβώς πρότεινε και η απερχόμενη καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, δίνοντας έμφαση στην παροχή οικονομικής βοήθειας στις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν – που πάντως έσπευσαν χθες και προχθές να κλείσουν κι αυτές τα σύνορά τους (Ιράν και Πακιστάν, που προέβησαν στο μέτρο, φιλοξενούν 780.000 και 1,4 εκατομμύρια Αφγανούς πρόσφυγες αντίστοιχα).
Από την άτυπη «εθνική γραμμή» δεν απέστη ούτε ο Σοσιαλδημοκράτης ηγέτης, Ολαφ Σολτς, που φλερτάρει πλέον ανοιχτά με την καγκελαρία βάσει της τελευταίας δημοσκόπησης του Kantar, στο διάστημα 11-17 Αυγούστου. Η έρευνα δίνει ντέρμπι στήθος με στήθος CDU-SPD για την πρωτιά (22%-21%), με τους Πράσινους να πέφτουν στην τρίτη θέση με 19%. Σύμφωνα με τον Σολτς, το βάρος της προσφυγικής κρίσης πρέπει να σηκώσουν Τουρκία, Ιράν, Ιράκ και Πακιστάν, ενσωματώνοντας τους πρόσφυγες με τη στήριξη και την εποπτεία της Δύσης. Σε διαφορετικό μήκος κύματος εκπέμπουν μόνο οι Πράσινοι, με την υποψήφια καγκελάριο Αναλένα Μπέρμποκ να καλεί τους 27 της Ε.Ε., τις ΗΠΑ και τον Καναδά να αναλάβουν αυτοί μέρος της ευθύνης, υποδεχόμενοι ένα μέρος των προσφύγων.
Η γερμανική κοινή γνώμη είναι πάντως ιδιαίτερα ανήσυχη, καθώς το 62,9% σε έρευνα του ινστιτούτου Civey εκφράζει φόβους ότι η χώρα θα γεμίσει Αφγανούς πρόσφυγες – κάτι που προφανώς δεν επιθυμούν.
Στο μεταξύ, η αμέλεια να απομακρυνθούν με ασφάλεια 300 και πλέον Αφγανοί εργαζόμενοι στη γερμανική πρεσβεία της Καμπούλ προκάλεσε μίνι κυβερνητική κρίση. Η υπουργός Αμυνας, Α.Κ. Καρενμπάουερ, άφησε αιχμές κατά των υπουργών Εξωτερικών και Εξωτερικών, Χάικο Μάας, και Χορστ Ζεεχόφερ, ενώ η «Sueddeutsche Zeitung» άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης του Μάας, αν συμβεί μια ανθρωπιστική τραγωδία που θα στοιχίσει ψήφους στην CDU και θα βλάψει την εικόνα της Γερμανίας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πού θα γίνονται δωρεάν rapid test σήμερα Παρασκευή 20 Αυγούστου
- Γελάει ο κόσμος: «Οι Αλβανοί είναι οι μόνοι απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων», λέει Αλβανίδα ιστορικός
- Πού θα γίνονται δωρεάν rapid test σήμερα Παρασκευή 20 Αυγούστου
- Συναγερμός στον Έβρο λόγω Αφγανιστάν – Σήμερα η περιοδεία-επιθεώρηση Παναγιωτόπουλου-Χρυσοχοΐδη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter