Η κύρια επιταγή της νέας λεγόμενης «κυβέρνησης αλλαγής» του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ είναι η μετάβαση μετά τη 12ετή διακυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ομως, ύστερα από δύο χρόνια πολιτικής παράλυσης και τέσσερις ατελέσφορες εκλογικές διαδικασίες, το να κρατηθεί στην εξουσία μόνο για λίγους μήνες θα θεωρηθεί άθλος για τον εύθραυστο συνασπισμό.
ΣΤΙΣ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ, ο Μπένετ ορκίστηκε νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ, αφού κέρδισε οριακά την ψήφο εμπιστοσύνης στην Κνέσετ. Η κυβέρνηση συνασπισμού «αλλαγής» ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά της την επόμενη ημέρα. Ο Μπένετ είναι ο ηγέτης του εθνικιστικού δεξιού κόμματος Yamina του Ισραήλ. Θα είναι πρωθυπουργός για τα επόμενα δύο χρόνια πριν παραδώσει τα ηνία στον Γιαΐρ Λαπίντ του κεντρώου κόμματος Yesh Atid, υπό την προϋπόθεση ότι ο συνασπισμός δεν θα καταρρεύσει.
ΤΑ ΜΕΛΗ του νέου κυβερνητικού συνασπισμού του Ισραήλ έχουν ελάχιστα κοινά στοιχεία πέρα από την κοινή επιθυμία να διώξουν τον Νετανιάχου και να ξεπεράσουν την επαναλαμβανόμενη εκλογική παράλυση του Ισραήλ. Ο Μπένετ θέτει την πρωθυπουργία του ως έναν τρόπο για τους Ισραηλινούς να αποφύγουν ακόμη μία εκλογική αναμέτρηση, αφού ο Νετανιάχου απέτυχε και πάλι να σχηματίσει συνασπισμό μετά την τέταρτη εκλογική διαδικασία στο Ισραήλ μέσα σε δύο χρόνια. Η νέα αυτή κυβέρνηση συγκεντρώνει αριστερά, κεντρώα, δεξιά, καθώς και κεντροαριστερά κόμματα που βρίσκονται μακριά από την εξουσία εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, ο σχηματισμός του συνασπισμού δεν αντιπροσωπεύει μετατόπιση προς την Αριστερά, παρά το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνονται και αυτά τα κόμματα. Σημειώνεται ότι στην ισραηλινή ιστορία οι κυβερνήσεις ενότητας συνήθως σχηματίζονται σε περιόδους πολιτικής πίεσης ή αντίστοιχη (πίεση) σε επίπεδο ασφαλείας.
ΜΕ ΜΟΝΟ ΚΟΙΝΟ βραχυπρόθεσμο στόχο, η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει πολιτική παράλυση στη χάραξη πολιτικής και θα μπορούσε ακόμη και να διαλυθεί υπό το βάρος των ίδιων των διαφορών της. Ο συνασπισμός συγκεντρώνει μια σειρά από νέα προηγούμενα. Η ένταξη του Ra’am σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ένα αραβικό κόμμα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος ενός ισραηλινού συνασπισμού. Ο τοποθέτηση του Μπένετ σηματοδοτεί, επίσης, την πρώτη φορά που ένας πρωθυπουργός προέρχεται από μια τόσο μικρή παράταξη στην ισραηλινή Κνέσετ, αποδυναμώνοντας την εντολή του. Αλλά αυτό που καθιστά ιστορική αυτήν την ασυνήθιστα ποικιλόμορφη κυβέρνηση είναι ακριβώς αυτό που την καθιστά αδύναμη και ευάλωτη σε μια πρόωρη κατάρρευση. Οι εσωτερικές διαιρέσεις θα μειώσουν το κοινό πολιτικό έδαφος του συνασπισμού και μια πιθανή συνεχής ροή επιθέσεων της αντιπολίτευσης θα κλονίσει τη σταθερότητα και τη νομιμοποίησή της ενώπιον του ισραηλινού λαού.
NYT: Ο Μπάιντεν άναψε το πράσινο φως στην Ουκρανία για να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς
Ο ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ έχει ήδη συσπειρώσει την αντιπολίτευση για να επιτεθεί στα διαπιστευτήρια της νέας κυβέρνησης ως προς το θέμα της ασφάλειας. Πριν από τη σύντομη μεταβατική συνάντησή του με τον Μπένετ στις 14 Ιουνίου, ο Νετανιάχου προέβη σε δημόσιες δηλώσεις για τη νέα κυβέρνηση ότι αποτελεί απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ. Το κόμμα Yamina του Μπένετ παλεύει να μη διαλυθεί εν μέσω πολλών απειλούμενων αποστασιών τους τελευταίους μήνες. Στις 14 Ιουνίου, πολιτικοί από το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου άσκησαν, επίσης, κριτική, χαρακτηρίζοντας ως αδύναμη την εντολή που δόθηκε στον Μπένετ.
Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ θα δυσκολευτεί να αντιμετωπίσει στρατηγικά ζητήματα ασφάλειας για τα οποία τα μέλη του συνασπισμού έχουν διαφορετικές απόψεις – ιδίως όσον αφορά στις απειλές από την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς, καθώς και την αυξανόμενη βία στο εσωτερικό του Ισραήλ. Ενα μίγμα μετριοπαθών και σκληροπυρηνικών απόψεων σχετικά με το παλαιστινιακό κράτος, καθώς και τους εβραϊκούς οικισμούς και την προσάρτηση του Ισραήλ στη Δυτική Οχθη, θα κάνει δύσκολη τη νομοθέτηση τέτοιων θεμάτων ασφαλείας για τη νέα κυβέρνηση. Η λαϊκή βία καθ’ όλη τη διάρκεια του πρόσφατου πολέμου στη Γάζα τον Μάιο του 2021 δείχνει την αυξανόμενη απειλή της λαϊκής και ακροδεξιάς βίας. Η πορεία με εθνικιστικές σημαίες στις 15 Ιουνίου στην Ιερουσαλήμ αποτέλεσε μια πρώτη δοκιμασία της πρόθεσης της νέας κυβέρνησης είτε να επιτρέψει είτε να περιορίσει εθνικιστικές, δεξιές ενέργειες που διακινδυνεύουν την πόλωση μεταξύ Ισραηλινών Αράβων και Παλαιστινίων. Οι στρατηγικές εξωτερικές απειλές στην ασφάλεια, όπως το Ιράν, θα είναι πιθανότατα πιο εύκολο να αποτελέσουν πεδίο συμφωνίας απ’ ό,τι τα εσωτερικά ζητήματα στα οποία τα μέλη του συνασπισμού έχουν αντίθετες απόψεις.
Η ΕΝΤΑΞΗ του ισλαμιστικού κόμματος Ra’am στον συνασπισμό θα μπορούσε να προσφέρει μια μοναδική νέα προοπτική στην υπεράσπιση των παλαιστινιακών συμφερόντων. Αλλά άλλα μέλη του συνασπισμού, όπως τα κόμματα Yisrael Beiteinu και η Νέα Ελπίδα, αντιτίθενται σθεναρά στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, προωθώντας περισσότερους οικισμούς στη Δυτική Οχθη.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Γλυκά Νερά: Το προφίλ της «ευτυχισμένης οικογένειας» που έχτιζε ο πιλότος – Πώς περιέγραφε την καθημερινότητά τους
- Πετράλωνα: Σοκαριστική μαρτυρία γυναίκας που βοήθησε την καθαρίστρια – «Τη βίασε επτά φορές», ταυτοποιήθηκε ο δράστης
- Το «κοινωνικό πείραμα» της Γερμανίας: 1.200 ευρώ μισθός για τρία χρόνια, χωρίς καμία υποχρέωση!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter